StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Klara zegt nee door Soazig Aaron
Bezig met laden...

Klara zegt nee (editie 2005)

door Soazig Aaron

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
925294,020 (3.8)1
"This moving and profoundly truthful story is told in the form of diary, kept by Angelika, the sister-in-law and friend of Klara, who, after her release from Auschwitz, wandered through war-ravaged Europe for two months before returning to Paris in August 1945. Gradually, over a period of six weeks, Klara reveals, with cold anger and pitiless lucidity, the full horror of what she experienced in Auschwitz as she struggles to readapt to normal life. Not since Sophie s Choice has a novelist succeeded in conveying with truth, dignity, power and intelligence the inhumanity of the death camps and the scars suffered by those who survived them."… (meer)
Lid:nicoelston
Titel:Klara zegt nee
Auteurs:Soazig Aaron
Info:Amsterdam Cossee cop. 2005
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Lit FRA
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Klara zegt nee door Soazig Aaron

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 1 vermelding

Nederlands (3)  Engels (1)  Frans (1)  Alle talen (5)
Toon 3 van 3
Houden de getuigenverslagen op bij het overlijden van de laatste overlevenden van de concentratiekampen?
Soazig Aaron bewijst met dit boek dat ook fictie kan bijdragen tot het begrijpen van het lijden van de overlevenden van de kampen, maar vooral van het terug opnemen van de draad na hun bevrijding.
Een hard maar integer boek. ( )
  bibliothecaris | Aug 6, 2008 |
Een op ‘minimum’ afgestelde infuuspomp waardoor slechts per bladzijde de ellende aan de lezer wordt gedoseerd, zo wil ik het boek samenvatten
.
Een door het verblijf in concentratiekamp Auschwitz, verwoest leven dat zich niet meer laat inbedden in ‘het leven nadien’. Een monument voor alle slachtoffers waarbij de conclusie kan worden getrokken dat de barbaren uiteindelijk gewonnen hebben, of - zoals Klara zegt: “voor beul heb je gekozen, slachtoffers werden aangewezen”.

Het relaas eindigt met de mededeling dat Klara “in wederopbouw is”, dat lijkt hoopgevend maar velen weten beter. ( )
  deklerk | Jul 18, 2008 |
'Klara is terug. Zo. Daar staat het. Ik moet dit opschrijven, dan wordt het werkelijk". Zo begint Angelika, Klara's schoonzuster haar dagboek. Laat, meer dadn drie maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding uit het kamp, is Klara terug in Parijs.
De schrijver Jorge Semprun heeft Soazig Aaron openlijk bedankt voor dit ongewone meesterwerk: "Wij kunnen nu rustig sterven: het voortbestaan van onze stem van getuigen is gewaarborgd: ze klinkt voort in deze prachtige roman. Semprun vind het objectief, wetenschappelijk registreren van de vernietiging niet voldoende, vervreemd buiten het terrein van bewustzijn.
" Tenzij de schrijvers, de dichters, de nieuwe generaties het moedige besluit nemen om dti gebied van de werkelijkheid van het verleden te betreden, om met het gereedschap van de fictie de onuitputtelijke waarheid van de ervaring van de vernietiging uit te werken...
Veel uitgevers en deskundigen zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat alleen de overlevenden recht van spreken hebben, dat deze herinneringen in zekere zin onteerd worden als men zou toelaten dat de schrijvers ze zich toe-eigenen...
Ze leggen zich erbij neer dat deze herinneringen opraken om biologische redenen...
Maar deze herinneringen zijn universeel. Ze bezitten de rechten van al het universele: het recht op het leven, op vernieuwing, op de nukken en grillen van de waarheid".."
Voor mij een hele nieuwe benadering. Ik heb geprobeerd het boek vanuit dit standpunt te lezen, en ik ben er nog niet uit. Of zoals de dagboekschrijfster zegt: "Ik raak minder van streek door wat ze zegt, maar ik maak me zorgen om de dosis wreedheid die ze me druppelsgewijs toedient. Zachtaardige Klara, van wie ik nooit iets te vrezen had, vreet me stilletjes aan. Ze vreet me aan. Met elke druppel zuur van de haat die ze niet uitspreekt. En dat doet pijn. Ik leer tussen de woorden door te horen. Klara vermoordt me stukje bij beetje. Pas nu begin ik dat te voelen..."

Nadat ik begonnen was aan dit boek, kon ik het lijden van Klara en haar familie niet meer loslaten. ( )
1 stem yvoseule | Jul 13, 2008 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Om te mogen zwijgen moet men veel gezegd hebben. ROBERT PINGET, Tache d'encre
Opdracht
Voor Morgan, Voor Yann
Eerste woorden
Zondag 29 juli 1945. Klara is terug. Zo, dat staat er. Ik moet het opschrijven, dan lijkt het waar en kan ik het misschien geloven. Sinds drie dagen weet ik niets meer zeker. Klara is terug. Dit schrift van grauw papier komt als geroepen... anders zinkt alles weg, zink ik weg.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"This moving and profoundly truthful story is told in the form of diary, kept by Angelika, the sister-in-law and friend of Klara, who, after her release from Auschwitz, wandered through war-ravaged Europe for two months before returning to Paris in August 1945. Gradually, over a period of six weeks, Klara reveals, with cold anger and pitiless lucidity, the full horror of what she experienced in Auschwitz as she struggles to readapt to normal life. Not since Sophie s Choice has a novelist succeeded in conveying with truth, dignity, power and intelligence the inhumanity of the death camps and the scars suffered by those who survived them."

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.8)
0.5
1 1
1.5
2 1
2.5
3 5
3.5 3
4 10
4.5 2
5 5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,807,022 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar