StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Tien kleine negertjes (1939)

door Agatha Christie

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
21,125533199 (4.15)1 / 699
©2014. - Vertaling van: And then there were none. - Oorspronkelijke titel: Ten little niggers. - London : Collins, 1939. - Vertaald uit het Engels. - Oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes. - Leiden : Sijthoff, 1948. - (Accolade-serie ; no. 1).
  1. 253
    De moord op Roger Ackroyd door Agatha Christie (lahochstetler, eclt83)
    lahochstetler: Two of Christie's best plot twists
  2. 160
    The sign of the four / A study in scarlet door Sir Arthur Conan Doyle (Patangel)
  3. 150
    Moord in de Oriënt-Expres door Agatha Christie (Ludi_Ling)
    Ludi_Ling: Both Christie classics, where no-one and everyone could have done the murder.
  4. 40
    Agatha Christie: A Reader's Companion door Vanessa Innes- Wagstaff (OwenGriffiths)
  5. 41
    Deelgenoten in de misdaad door Agatha Christie (MarcusBrutus)
  6. 10
    Uitnodiging voor moord door Gwen Bristow (SomeGuyInVirginia, Litrvixen)
    SomeGuyInVirginia: Invited guests murdered one-by-one by their host.
    Litrvixen: This book shares many similiarities with Christies book.
  7. 10
    The List of Adrian Messenger door Philip MacDonald (SomeGuyInVirginia)
    SomeGuyInVirginia: Killer working on a selected group, and with a high body count.
  8. 00
    Nine Man's Murder door Eric Keith (TheRavenking)
  9. 00
    Process of Elimination door George Baxt (SomeGuyInVirginia)
    SomeGuyInVirginia: Unknown killer and a high body count.
  10. 00
    The Westing Game door Ellen Raskin (lottpoet)
    lottpoet: I thought the mystery had a similar tone to the setup of this one.
  11. 00
    Puzzle for Wantons door Patrick Quentin (TheRavenking)
  12. 00
    Choice Cuts door Boileau-Narcejac (TheRavenking)
  13. 00
    The Riddle of Sphinx Island door R. T. Raichev (TheRavenking)
  14. 00
    Vlucht in visioenen door Philip K. Dick (TheRavenking)
  15. 00
    Bertie and the Seven Bodies door Peter Lovesey (TheRavenking)
  16. 00
    I Know What You Did Last Wednesday door Anthony Horowitz (TheRavenking)
  17. 00
    The Frankenstein Factory door Edward D. Hoch (TheRavenking)
  18. 00
    The Possessors door John Christopher (SomeGuyInVirginia)
  19. 00
    Het gevaar dat nadert door Philip MacDonald (Anonieme gebruiker)
  20. 11
    Daisy Darker door Alice Feeney (Sarielle)
    Sarielle: "Daisy Darker" is a modern retelling of "And Then There Were None" with different ending

(toon alle 23 aanbevelingen)

1930s (10)
Elevenses (169)
Read (45)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Name that Book: About the perfect murder/crime4 ongelezen / 4DisassemblyOfReason, mei 2019

» Zie ook 699 vermeldingen

Engels (496)  Italiaans (13)  Spaans (6)  Zweeds (4)  Nederlands (3)  Frans (3)  Fins (3)  Portugees (Brazilië) (2)  Deens (1)  Portugees (Portugal) (1)  Duits (1)  Alle talen (533)
Toon 3 van 3
Eerlijk is eerlijk, véél ‘detectives’ – of ‘mysteries’, als u het liever nóg Engelser hoort - zal u niet in mijn boekenkasten vinden. Een paar bij het genre aanleunende dingen van Isaac Asimov https://bjornroosebespreekt.blogspot.com/search?q=isaac+asimov, Father Brown https://bjornroosebespreekt.blogspot.com/2021/03/father-brown-omnibus-gilbert-ke... van G.K. Chesterton, Speurders in actie van John Flanders https://bjornroosebespreekt.blogspot.com/2020/11/griezelen-jean-ray.html, … en dan zijn we zo ongeveer rond. Maar dus ook één boekje – en dat pas sinds kort – van Agatha Mary Clarissa Miller, ofte la grande dame van het genre, Agatha Christie. Voor de liefhebbers van het genre hoef ik ongetwijfeld Christie https://www.agathachristie.com/ niet voor te stellen, maar zelfs de niét-liefhebbers zijn behalve met een aantal van haar personages, bijvoorbeeld Hercule Poirot en Miss Marple, hoogstwaarschijnlijk ook bekend met voorliggend boekje (honderdzesentachtig bladzijden in de uitgave van Het Laatste Nieuws) And Then There Were None. Al is het maar omdat de Nederlandstalige titel alleen al in onze politiek-correcte tijden (tegenwoordig politiek-correct woke geheten) nog regelmatig voor enige consternatie zorgt: Tien kleine negertjes.

Censureren, die hap, dus, luidt dan de ‘oplossing’, maar dat zou wel héél lullig zijn aangezien dit boek op geen enkele manier ‘racistisch’ is. In tegendeel, er wordt op een zeker moment zelfs duidelijk tégen racisme stelling genomen, maar aan dat soort ‘details’ storen schreeuwlelijkerds zich natuurlijk niet. Net zomin als ze zich storen aan het gegeven dat je een boek minstens zou moeten lezen vooraleer je er je bek over open trekt. Wat goed uitkomt, natuurlijk, want wie het boek gelezen heeft, weet dat de hele plot – en daarmee verklap ik niks dat u niet sowieso al snel te weten komt – gebaseerd is op het uit 1868 daterende Amerikaanse kinderliedje Ten Little Injuns, dat een jaar later al zijn nieuwe titel Ten Little Niggers meekreeg. En de plot van een detectiveverhaal is toch wel vrij essentieel.

Maar, maar… die títel kan toch veranderd worden? Als u een boek per se op de titel wil beoordelen, dan is dat uiteraard een optie. Weet dan echter dat u het warm water uit probeert te vinden: het boek dat in 1939 voor het eerst werd uitgegeven had namelijk als titel óók Ten Little Niggers. Pas toen het op de Amerikaanse markt werd uitgebracht, een jaar later, was dat And then there were none geworden. Naar de allerlaatste woorden van het liedje. Op de Nederlandstalige markt volgde Luitingh-Sijthoff (dat in 1948, toen nog als Sijthoff tout court, al de eerste uitgave uitbracht) in 2004 met een aanpassing naar En toen waren er nog maar…, maar die aanpassing sloeg helaas nergens meer op. De Nederlandstalige versie van het Amerikaanse kinderliedje eindigt immers noch op “En toen waren er nog maar…”, noch op een juiste vertaling van “And then there were none”, maar op een – ‘t is echt van alle tijden – politiek-correcte variant: “Dat ene kleine negertje / Dat had je moeten zien / Dat trouwde met een negerin / Toen waren er zo weer tien.” Wat toch iets heel anders is, iets veel minder sarcastisch in ieder geval, dan: “One little niger boy living all alone, / He got married and then there were none.”

Enfin, in de Tien kleine negertjes van Agatha Christie gaan de personages – geen van allen negers, overigens - dood aan andere oorzaken dan de oorspronkelijke indiaantjes en hun zwarte opvolgers, en “het oude kinderrijmpje, dat zij zich uit haar jeugd herinnerde”, zij being een van die personages, is dus lichtelijk gemanipuleerd, maar dood gaan ze:

“Tien kleine negertjes gingen uit eten langs verre wegen,
Eén stikte in zijn drankje – toen waren er nog negen.
Negen kleine negertjes praatten tot diep in de nacht,
Eén kon niet wakker worden – toen waren er nog acht.
Acht kleine negertjes kwamen op een eiland aangedreven,
Eén zei dat hij niet verder wou – toen waren er nog zeven.
Zeven kleine negertjes kapten hout met een kapmes,
Eén sloeg zichzelf in tweeën – toen waren er nog zes.
Zes kleine negertjes hielden een honingbedrijf,
Eén werd gestoken door een bij – toen waren er nog vijf.
Vijf kleine negertjes kregen met het recht gemier,
Eén kwam terdege in de knoei – toen waren er nog vier.
Vier kleine negertjes gingen naar zee en zie,
Een rode haring verzwolg er één – toen waren er nog drie.
Drie kleine negertjes gingen naar Artis mee,
Een grote beer drukte er één fijn – toen waren er nog twee.
Twee kleine negertjes gingen naar ‘t zonnebad heen,
Eén schroeide de zon een gat in zijn bast – toen was er nog maar één.
Eén klein negertje bleef helemaal alleen,
Hij hing tenslotte zich maar op – dus bleef er toen niet één.”

Geen huwelijk op het einde dus (al wordt er ook naar dié versie verwezen), geen tien nieuwe negertjes ook, iedereen gaat dood. Iedereen? Iedereen! Maar hoe kan dat dan? Er moet toch een moordenaar zijn? Ja, ik ga dat aan uw neus hangen, zeker?

Als u wil weten wie het gedaan heeft en waarom – want er zit toch wel enige diepgang in het verhaal, al is het niet die mate van diepgang die u bijvoorbeeld in Chestertons Father Brown zal vinden -, dan leest u dat boek zelf maar. Ik geef u alleen nog mee dat het niet verrassend, maar toch wel mooi opgebouwd is (boeken worden doorgaans geen klassiekers als ze dat niét zijn). Alle hoofdrolspelers worden een na een het toneel op gestuurd, met mekaar in verband gebracht, en uiteindelijk ook weer – horizontaal – afgevoerd. Er is plaats gemaakt voor wat typisch detectivewerk – al is paniek voor het steeds geringer wordende aantal negertjes geen goede raadgever -, maar ook voor enige psychologie. En de cavalerie komt, naar goede traditie, te laat, maar een postuum stukje flessenpost bevestigt met stevige argumenten wat de aandachtige lezer eigenlijk al een hele tijd vermoedde, maar niet kon uitwerken omdat er een paar puzzelstukjes buiten beeld werden gehouden.

Als een literaire prestatie kan de ondergang van rechter Wargrave, Vera Claythorne, Philip Lombard, mejuffrouw Emily Brent, generaal Macarthur, dokter Armstrong, Tony Marston, de heer Blore, en meneer en mevrouw Rogers niet echt beschouwd worden, net zomin als de naam N.I. Manth (in het Engels kennelijk U.N. Owen, wat toch al wat minder voor de hand ligt) briljant is, maar een paar uur leesplezier heb je aan Tien kleine negertjes toch wel. Als u het boekje voor een appel en een ei (of, zoals ik, voor niks) op de kop kan tikken, moet u het dus zeker niet laten.

Björn Roose ( )
  Bjorn_Roose | Dec 11, 2023 |
Klassieke verhaal van 10 verschillende mensen die naar Indian Island, voor de kust van Devon, worden geroepen en een voor een worden vermoord; onderhoudend en spannend, maar niet goed uitgewerkt. ( )
  bookomaniac | Jun 4, 2010 |
Het verhaal zal wel alom bekend zijn: tien slachtoffers van diverse pluimage worden afgezonderd op een verlaten eiland om één na één te worden omgebracht. Wie van de tien is de dader? Wie heeft dat allemaal in scène gezet? De denkoefening is het belangrijkste kenmerk van het boek, dat verder vooral betekenis heeft door de navolging die ze kreeg van andere schrijvers. Prettige herkennismaking met de grand lady of crime.
Volledige bespreking via http://wraakvandedodo.blogspot.com/2008/10/agatha-christie-tien-kleine-negertjes... ( )
  jebronse | Oct 26, 2008 |
Toon 3 van 3
It is the most baffling mystery that Agatha Christie has ever written, and if any other writer has ever surpassed it for sheer puzzlement the name escapes our memory. We are referring, of course, to mysteries that have logical explanations, as this one has. It is a tall story, to be sure, but it could have happened.
toegevoegd door Shortride | bewerkThe New York Times Book Review, Isaac Anderson (betaal website) (Feb 25, 1940)
 
The mystery is foolproof. The solution is fair. It all fits together at the end.
toegevoegd door Shortride | bewerkThe New York Times, Charles Poore (betaal website) (Feb 23, 1940)
 

» Andere auteurs toevoegen (13 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Christie, Agathaprimaire auteuralle editiesbevestigd
Alonso, José LuisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Alves, IsabelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Autiovuori, PekkaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Barrs, NormanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Chergé, Gérard deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Chrząstowski, RomanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Civís i Pol, JordiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Deitmer, SabineVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Della Frattina, BeataVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Enqvist, EeroVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Falzon, Alex R.VoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fraser, HughVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gaïl, UrsulaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Horovitch, DavidVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kaljuste, MariIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lewik, WłodzimierzVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Llorens, OrestesVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lupton, DavidIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Malling, LivVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
McBean, AngusFotograafSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Postif, LouisVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rehmann, Anna KatharinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rivière, FrançoisNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stevens, DanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thermænius, EinarVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thole, KarelIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vallandro, LeonelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Varho, HelkaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Inspireerde

Heeft als studiegids voor studenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To
Carlo and Mary,
this is their book,
dedicated to them with much affection.
Eerste woorden
In the corner of a first-class smoking carriage, Mr. Justice Wargrave, lately retired from the bench, puffed at a cigar and ran an interested eye through the political news in the Times.
Citaten
'Don't you see? We're the Zoo .... Last night, we were hardly human any more. We're the Zoo ....'
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
This is a novel, and as such should NOT be combined with the play of the same title, nor with any of the various film adaptations.
Note that LibraryThing's "canonical title" is intended for the most common title, not the original or "accurate" one. Although the novel was originally titled Ten Little Niggers, far more have read it as And Then There Were None. Please also distinguish Agatha Christie's Work from Sherman Alexie's anthology, Ten Little Indians: Stories (2003). Thank you.
ISBN 0008125163 is for Perfect by Cecelia Ahern
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

©2014. - Vertaling van: And then there were none. - Oorspronkelijke titel: Ten little niggers. - London : Collins, 1939. - Vertaald uit het Engels. - Oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes. - Leiden : Sijthoff, 1948. - (Accolade-serie ; no. 1).

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
In een eenzaam huis op een eiland zijn tien mensen uitgenodigd door een gastheer die zelf niet verschijnt. Ze zijn volkomen van de bewoonde wereld afgesloten en aangewezen op elkaars gezelschap, terwijl ieder van hen steeds sterker wordt achtervolgd door de schaduwen uit het verleden. En dan wordt een van hen vermoord... En nog een. En langzamerhand wordt het leven voor hen die overblijven tot een hel.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.15)
0.5 4
1 38
1.5 12
2 148
2.5 32
3 872
3.5 212
4 1942
4.5 232
5 2223

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,207,689 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar