StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Ik ook van jou (1992)

door Ronald Giphart

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
277695,603 (3.12)2
Ik ook van jou by Ronald Giphart (1992)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Het boek lijkt een voorspelbare wending te nemen, maar dan gaat het verhaal toch iets anders dan verwacht. Natuurlijk krijgen de 2 geliefden elkaar met een happy end. De flashback met de vorige vriendin zorgt ervoor dat het verhaal diepgang en vaart krijgt. Anders zou het maar een plat verhaaltje zijn over een vakantie liefde. Er zitten nog wel een paar inconsequenties in waar Giphart duidelijk geen goede overgang kon vinden. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de eerste kus. Die wordt toegeschreven aan het feit dat zij hem heeft gered, maar ze gedraagt zich niet als iemand die zojuist in groot gevaar verkeerde. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Jan 8, 2017 |
Dit was nog eens een aangename verrassing. Het afgelopen jaar las ik een heel aantal Nederlandse romans uit de jaren ’80 en na dat gezeik en geouwehoer (met alle respect voor Brouwers, wat minder voor A.F.Th van der Heijden en Leon De Winter) was dit boek echt wel een verfrissing. Dat komt vooral door de luchtige interactie tussen de hoofdfiguren, twee jonge mannen, allebei would be-schrijvers die het doffe Nederland ontvluchten en een weekje doorbrengen aan de Dordogne in Frankrijk. Op het eerste gezicht lijken het wel losgelaten jonge honden en als pubers gefixeerd op ongelimiteerde seks. Maar bij nader inzien worstelt de ene, Fräser vooral met een vitalistische drang naar leven en een obsessie die om te zetten in literatuur , terwijl de andere, Ronald (en de eigenlijke auteur van het boek) maar niet loskomt van een afgesprongen relatie met een ziekelijk jaloers meisje; en ook hij probeert daar literair mee in het reine te komen. De tekst springt voortdurend heen en weer tussen heden en verleden en is een spervuur van mijmeringen en verzuchtingen over leven, liefde en literatuur, met opvallend veel en vrij expliciet beschreven seksscènes. De overheersende toon is grillig, soms wat drammerig, soms puberaal, vaak briljant, vaak ook absurd-excessief, maar de interactie tussen de extraverte Fräser en de tobberige Ronald houdt het geheel goed samen.
Een echt groot verhaal zit er zeker niet in, maar de frisse vitaliteit die het boek uitstraalt, kan toch bekoren. Met uitzondering dan van het ontgoochelende, kleffe slot, daar toont Giphart dat dit boek nog maar zijn debuut is. ( )
  bookomaniac | May 8, 2015 |
Het succesvolle debuut van Ronald Giphart wat ik destijds terzijde heb gelegd omdat het me toen niet kon boeien. Wellicht omdat ik van dezelfde generatie ben en zo anders in het leven stond dan de hoofdpersoon dat het toen verveelde en ik het kinderachtig vond al dat voortdurend geschrijf over seks. Het zou over echte zaken in het leven moeten gaan, vond ik, toen nog heel serieus.

Inmiddels is het zo'n twintig jaren later en lees er nu pas de passie voor het leven in, wat ik destijds tussen en in alle erotische scènes niet had kunnen vinden. Twee studenten gaan in Frankrijk op vakantie kanoën waar grote hoeveelheden alcohol de intentietijd van het moment nog eens versterkt. De hoofdpersoon, een van de twee studenten, onderbreekt deze avonturen regelmatig door terug te denken aan zijn grote liefde Reza, een emotioneel grillig meisje dat hun relatie met haar jaloezie voortdurend op de spits drijft tot het uiteindelijk barst.

In de heldere schrijfstijl zit als vanzelf de humor verborgen. Het voelt vertrouwd aan. We hadden het zelf kunnen zijn die in onze twintiger jaren dit hadden meegemaakt als we niet andere wegen hadden gekozen. ( )
1 stem Niekchen | Oct 18, 2014 |
Giphart kan zo direct over literatuur en sex schrijven, en over "totaal verliteratuurde" twintigers. En grappig bovendien, met veel gevoel voor grofheid. Een mengeling van platvloersheid versus walging over proleterig gedrag, gelatenheid versus echte verliefdheid, de Nederlandse literatuur versus het Nederlandse literatuurtje. Liefderatuur versus sexliefde versus liefdesroman. Hoe-mooi-is-het-leven-toch versus hoe-uitgekakt-is-het-dat-wij-vinden-dat-het-leven-mooi-is. ( )
  Petroglyph | Mar 19, 2012 |
Prachtig geschreven, modern. Kanotocht van 2 mannen door de Dordogne met daardoor heen het verhaal verweven van de (ex)vriendin van een van beiden, die aan borderline lijdt. Ontroerend ( )
  marinka73 | Aug 31, 2009 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Marijke,
Eerste woorden
De afgelopen dagen heeft Fräser almaar aan mijn kop gezeurd dat we toch echt een keer uit moeten, Ronald.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Ik ook van jou by Ronald Giphart (1992)

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
'Wat is het toch heerlijk om te zijn zoals wij,' zegt Fräser tegen Ronald. 'Ik bedoel: jong, knap, bedroefd en totaal verliteratuurd'. Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza. Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.12)
0.5 1
1 4
1.5
2 9
2.5 4
3 21
3.5 13
4 16
4.5 1
5 3

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,807,720 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar