StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Hollands glorie (1940)

door Jan de Hartog

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1465187,094 (3.41)4
Om den hollandske slæbebådstrafik i begyndelsen af 1900-tallet.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 4 vermeldingen

Nederlands (3)  Engels (2)  Alle talen (5)
Toon 3 van 3
Mooi spannend verhaal. Gelezen in de jaren 80. Toen heb ik er enorm van genoten. Ik weet niet wat dat nu zou geven, 40 jaar later. ( )
  buchstaben | Feb 28, 2018 |
Typische zeemans-roman. Start vrij vlot, in een goede vertellende vaart, maar verliest zich dan in gespecialiseerde zeevaarttaal, doorspekt met eigen neologismen. Nog typisch: de sentimentele saus. Opgegeven na 100 blz. ( )
  bookomaniac | Mar 14, 2010 |
Als jongen mijn ideaal om ook naar zee te gaan ( )
  jaapberk | Apr 20, 2009 |
Toon 3 van 3
‘[Dit boek] is nog steeds zeer leesbaar en in feite actueler dan ooit.’
toegevoegd door guurtjesboekenkast | bewerkNIW (Jan 8, 2011)
 
‘Hollands glorie staat voor nostalgie, stoere zeebonken in barre tijden en voor vele avonden leesplezier. Nog steeds.’
toegevoegd door guurtjesboekenkast | bewerkLeidsch Dagblad (Jan 8, 2011)
 

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Eerste deel

Varen, varen, God!, laat me varen
Over je wijde, woeste zee;
Geef me stormen, geef me gevaren
En een meisjeszegen mee!

Runnersrijmpje
Tweede deel

Hoe het staat met Hollands Glorie
Is in een vloek en een zucht verteld:
De mannen verzuipen, de vrouwen verrekken,
De duivel viert feest van hun geld!

Runnersrijmpje
Derde deel

Onder de brand van de koperen ploert
En de flarden van 't noorderlicht
Is 't goed varen, goed eten, goed drinken,
Maar uit de einder kijkt je gezicht.

Runnersrijmpje
Vierde deel

De zeemeeuw vliegt, de walvis zwemt,
De bootsman vloekt, de kok wast zijn hemd,
Zo is het geweest en zo zal het blijven:
De zeeman arm, en vals de wijven.

Runnersrijmpje
Vijfde deel

Varen zonder vrouw, die thuis op je wacht,
Is varen zonder licht in een hartstikke nacht,
Al wie ter zeesleepvaart wil gaan
Moet eerst gearmd voor de preekstoel staan.

Runnersrijmpje
Opdracht
Zonder kapitein Moerman van Den Helder was dit boek nooit geschreven, dus vóór te zeggen: 'Wat heeft die jongen dat aardig gedaan!' denk aan hém. Veel van zijn eigen avonturen zijn in de geschiedenis van Jan Wandelaar verwerkt, hij heeft mijn eerste wankele schreden op de lange trip geleid; - wanneer iemand recht heeft op een lauwertje, is hij het.
Maar omdat hij al meer lintjes heeft dan zijn geklede jas onderdak verschaffen kan, zal ik er niet nog eentje bij spelden door dit boek aan hem op te dragen. Dát doen we aan zijn kinderen, en aan de mijne, - aan al de sleperskinderen van Holland.
Aan de Corries, de Hennies, de Jantjes en de Nolletjes, die maar zo weinig van hun vaders te zien krijgen, omdat die altijd op de lange deining slingeren, ergens, aan de andere kan van de kloot. Er zijn nu heel wat van die kinders, die niet eens weten of de man die altijd cadeautjes meebracht en zulke harde wangen had om te zoenen, nog leeft en weet waar hij uithangt op de wereld; - hou je taai, jongens! Wat er ook gebeurt en wat de buurvrouw ook mag kletsen: vader komt weerom; is 't vannacht niet, dan is 't morgen. Hij komt weerom, al zou hij moeten zwemmen; - want zonder jullie heeft ons leven toch geen stevigte meer. Jullie zijn de vaste sterren van ons nachtbestek; wanneer wij, soms, een kwade slinger gemaakt hebben en een ogenblik 't besef van onderen en boven verloren, dan komen jullie blonde koppetjes als eerste bakens uit de mist, en 't kan zo raar niet lopen, of een kruispeiling op jullie brengt ons de ware koers weerom, en de duivel krijgt de schuld van de misstap.
Daarom: wees 't wáárd, beste jongens; leer vlijtig, denk om je goeie kleren, wordt niet ineens moe als je moeder moet helpen met de vaat, laat de pruimen van de dominee hangen, pest de poes niet en krijg geen mazelen; - en wanneer 's avonds, als de etensboel aan de kant is en de lamp is opgedaan, je gevraagd wordt effetjes iets mee te schrijven aan vader, pak dan zonder tegenstribbelen de penhouder beet en laat gedwee je knuistjes leiden door moeders hand, als je onder aan de brief mag krassen:

'de groete, vader, van HOLLANDS GLORIE!'

Schoorl, 'Lands End' dec. 1938-aug. 1940
Eerste woorden
Een snelle bevordering als die van Jan Wandelaar - najaar '06 nog matroos, voorjaar '08 stuurman - was in die jaren, toen de zeesleepvaart uit de kinderschoenen kwam, geen uitzondering.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Om den hollandske slæbebådstrafik i begyndelsen af 1900-tallet.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Hollands Glorie, roman van de zeesleepvaart van Jan de Hartog is een klassieke roman met scheepvaart als onderwerp. Het boek beschrijft het zware en gevaarlijke leven in de scheepvaart dat bovendien ook zeer slecht betaald werd. Het verhaal speelt aan het begin van de 20ste eeuw, tussen 1906 en 1920. De hoofdpersoon is zeeman Jan Wandelaar. Wandelaar begint als matroos, klimt op tot stuurman en wordt uiteindelijk een internationaal bekende kapitein in de zeesleepvaart. Het verhaal volgt Jan Wandelaar op zijn weg naar de top, een weg geplaveid met tegenslagen. Zo vergaat het schip waar Jan op vaart bijna, wordt hij ontslagen, verliest hij zijn huis, overlijdt zijn vrouw Nellie, komt hij in de gevangenis terecht en wordt zijn tweede vrouw Riekie doodgeschoten - en dat zijn dan nog maar een paar rampen die Wandelaar overkomen. Wandelaar wordt neergezet als een harde maar integere zeebonk die zich ondanks tegenslagen staande weet te houden. De rode draad in het verhaal is Wandelaars strijd tegen rederij Kwel & Co, een machtige rederij die alleen maar machtiger wil worden en daarbij geen middel schuwt ook niet als dat ten koste gaat van mensen. Door rederij Kwel & Co komt Wandelaar bijvoorbeeld in de gevangenis terecht, ook zit de rederij achter de dood van zijn vrouw Riekie. Halverwege het boek begint Jan zijn eigen sleepvaartbedrijfje: Wandelaar & co, eerst met één boot maar hij koopt er al snel meer bij en wordt zo een concurrent van Kwel & Co. Aan het einde van het boek sluit Wandelaar min of meer vrede met Kwel & Co, hij stelt een fusie voor tussen zijn bedrijf en dat van Kwel op voorwaarde dat Kwel aftreedt als directeur en zo geschiedt.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.41)
0.5
1 2
1.5
2 3
2.5 2
3 5
3.5 1
4 11
4.5
5 4

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,801,696 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar