StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De neus van Mussolini (2009)

door Lluís-Anton Baulenas

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
614426,722 (3.27)Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Nederlands (2)  Spaans (1)  Catalaans (1)  Alle talen (4)
Toon 2 van 2
Het boek begint wel aardig, maar na 1/3 was de vaart er uit en heb het maar weggelegd.

Jaren twintig, Catalonië: een jonge vrouw met grootse idealen neemt de opdracht aan om de heersende dictator, generaal Primo de Rivera, te vermoorden. Met een pistool, wat geld en haar vader (ook een activist maar van het meer twijfelende soort) trekt ze zich terug in een gehucht in de Pyreneeën om het gecodeerde telegram met definitieve instructies af te wachten. Maar de jaren gaan voorbij en het telegram komt niet. Alleen en geïsoleerd en in abjecte armoede levend, klampt Berta zich vast aan haar idealen als een soort overlevingsmechanisme. Ze leert een jonge, free-spirited vrouw kennen die een gecompliceerde verhouding heeft met een van de hoge politieke bazen in de regio. De vriendschap (de enige die Berta heeft) die zich tussen de twee ontwikkelt, leidt uiteindelijk naar een verrassend slot.
De neus van Mussolini geeft prachtig inzicht in de geest van iemand die bereid is te doden voor de goede zaak. Nooit eerder is een idealist zo op de proef gesteld als deze Berta Panatis, die in een claustrofobische, neerdrukkende spiraal raakt van al het wachten en alle twijfels die ze niet kenbaar kan maken, want ze is daar immers op een geheime missie. Tegelijkertijd creëert Baulenas op meesterlijke wijze een intrige rondom een aantal personen uit het dorp.
  leestgraag | Dec 27, 2011 |
Geïnspireerd door de (mislukte) aanslag op Mussolini door de Ierse Violet Gibson, besluit de Spaanse communistische partij dat de premier van Spanje, Generaal Primo de Rivera vermoord moet worden. Berta Panatis, de hoofdpersoon van deze roman, krijgt daartoe de opdracht die mede inhoudt dat zij zich voorlopig op een geheime plaats moet terugtrekken en daar moet wachten op een teken van de partij om in actie moet komen. Onder het voorwendsel dat zij zich zich moet voorbereiden op enkele examens, vestigt zij zich, tezamen met haar vader, in een verlaten boerderijtje op het Spaanse platteland.
Het wachten begint…….

Rond dat wachten ontspint zich een levendig verhaal waarin de mensen uit het dorp een belangrijke rol gaan spelen. Je zou kunnen zeggen ‘de intrige ligt overal op de loer’, en dat blijkt ook zo te zijn. Boeiende personages, bij voorbeeld de cheffin van het plaatselijke postkantoor, bevolken een roman die van begin tot het (niet te voorspellen) eind een boeiende leeservaring biedt.
Misplaatste trouw, intriges en overlevingsdrift komen niet in één en dezelfde persoon tot uitdrukking; de lezer aanschouwt een vlootschouw van karakters van totaal verschillend pluimage.
Na “Voor een zak met botten” en “Geluk” is dit het derde boek van deze schrijver dat ik heb gelezen, en ik kan niet anders zeggen dan “laat Baulenas maar vertellen” ! ( )
  deklerk | Dec 4, 2011 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.27)
0.5
1
1.5
2 5
2.5
3 2
3.5 1
4 5
4.5 1
5 1

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,242,901 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar