StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

The Man Who Loved Books Too Much: The True Story of a Thief, a Detective, and a World of Literary Obsession (2009)

door Allison Hoover Bartlett

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
2,6291785,511 (3.43)1 / 179
Unrepentant book thief John Charles Gilkey has stolen a fortune in rare books from around the county. Yet unlike most thieves, who steal for profit, Gilkey steals for the love of the books. Perhaps equally obsessive, though, is Ken Sanders, the self-appointed "bibliodick" driven to catch him. Sanders, a lifelong rare book collector and dealer turned amateur detective, will stop at nothing to catch the thief plaguing his trade.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 179 vermeldingen

Engels (177)  Nederlands (3)  Duits (1)  Alle talen (181)
Toon 3 van 3
Het verhaal van een man die boeken steelt, veelal zoals dat verhaal van de man die kaarten steelt. Maar dit verhaal, dat van de man die boeken steelt, is interessanter. Beter geschreven ook. Al spreekt de misdaad zelf een stuk minder tot de verbeelding, de motivatie ervan, de naïeve en verdraaide uitleg die de dief er zelf aan geeft, doet dat des te meer.

Bij de kaartenman ging het om het geld, – kaarten brachten veel geld op, daarom ontvreemdde de man kaarten. Bij John Gilkey gaat het om het vergaren, het uitstallen, het toewerken naar een punt waar hij zijn ‘publiek’ kan rondleiden in ‘zijn’ bibliotheek, zijn imperium. Tezamen met de opbouw van ‘zijn’ bibliotheek werkt hij ook aan zijn eigen identiteit: hij doet aan bibliografisch onderzoek, bezoekt beurzen, volgt opleidingen, … alles ter vervolmaking van de man die aan het eind van de beschavingsrit perfect bij de ideale bibliotheek past.

Dat hij een dief zou zijn, wil hij niet met zoveel woorden zeggen. Eerder zoekt hij compensatie voor een onrecht dat hem wordt aangedaan. Dat onrecht? Het feit dat hij het zich niet kan veroorloven om die boeken te kopen die hij wil hebben. De compensatie? Het stelen van de boeken. De enkele keer dat hij effectief met zijn eigen geld een boek aankoopt, meldt hij daarna zijn kredietkaart verloren en krijgt hij zo het reeds betaalde geld teruggestort.

Stommelings begaat hij zijn misdaden nu eens in de ene staat, dan weer in de andere (wat hem zo goed als niet te berechten maakt volgens het Amerikaanse rechtssysteem). Met de gegevens van de kredietkaarten die hij overschrijft tijdens het werken in een luxekledingwinkel trakteert hij zichzelf op antiquaire boeken, brieven, muntstukken … ter waarde van minstens $100’000 en zichzelf en zijn vader op vakantietjes in Europa en zowat overal in de Verenigde Staten. Vanuit een telefooncel bestelt hij de boeken (‘iets tussen de $5000 en $6000, voor een trouwcadeau, kan u het inpakken’), de kredietgegevens kloppen, hij betaalt een taxichauffeur om het pakje te halen, of zijn vader doet het, of hij doet het zelf (met zijn hand voor de mond, want hij komt net van de tandarts), of hij laat het leveren in een hotel.

Enkel door het volharden van een boekhandelaar, Ken ‘alle boekendieven zijn leugenaars’ Sanders, kan Gilkey uiteindelijk gearresteerd worden.
Niet dat dat veel opbrengt – in zijn appartement worden bij een huiszoeking honderden boeken gevonden, van slechts een klein percentage kan aangetoond worden dat ze effectief gestolen werden. Gilkey komt vrij op borg, gaat met enkele van zijn boeken opnieuw langs de boekhandelaren in de hoop ze te kunnen verkopen en zo de advocaatskosten te betalen, wordt weer aangeklaagd voor het verkopen van gestolen goederen, belandt dan toch in de gevangenis, komt vrij, wordt verbannen uit alle boekhandels in de staat (‘maar deze keer wou ik echt iets kopen’), en lijkt dan – volgens Bartlett – zijn kunsten in de openbare bibliotheken bot te vieren, waar hij de dustjackets van eerste edities verwijdert.

Bartlett zelf voelt zich tot Gilkey’s persoonlijke publiek gedwongen. Hij ziet het groots en praat volop over ‘een laatste slag’, een mooi einde van ‘het boek’. Hij toont haar, na zijn arrestatie, hoe hij de verkopers in de winkel, of over de telefoon, oplichtte – hoe hij het ook nu, op dat moment – terwijl zij naast hem staat, gemakkelijk had kunnen doen.

Bartlett probeert het te begrijpen – waarom? Waarom die honger? Want ze beseft dat Gilkey net als alle verzamelaars is (alleen zijn moraliteitsbesef zit wat schever dan bij de meeste). Ze komt er best dicht bij.

Dat alles natuurlijk doorspekt met anekdotes uit het wereldje, Ebay als grootste heler van gestolen goederen ter wereld, het bedrog van echtheidscertificaten, etcetera. ( )
1 stem razorsoccam | Feb 3, 2016 |
"A book is much more than a delivery vehicle for its contents" (p. 21). Bartlett probeert met haar vlot geschreven en goed gestructureerd journalistiek verslag te graven naar de redenen die een man als John Charles Gilkey (http://en.wikipedia.org/wiki/John_Charles_Gilkey) er toe brachten om zijn liefde voor zeldzame boeken ten koste van zijn eigen vrijheid te blijven najagen. Zij slaagt hier ook vrij aardig in door de voortdurende spanningsboog tussen Gilkey de boekendief versus Ken Sanders de boekenhandelaar annex -detective. De Antiquarian Booksellers Association of America onderscheidt vijf types van boekendieven: de kleptomaan die niet anders kan dan stelen, de dief uit winstbejag, die dief uit woede, de toevallige dief, en de dief die steelt voor eigen gebruik. Maar Bartlett trekt een minder scherpe scheidslijn en probeert ook te peilen naar gelijkenissen door de lezer mee te nemen op haar jarenlange zoektocht naar het denken, voelen en handelen van zowel boekenhandelaar/verzamelaar als boekendief.
Dit boek kan je lezen als een interessant verslag van het leven van een boekenboef met tussendoor heel wat anekdotes uit de wereld van zeldzame boeken. Maar misschien meer dan dat doet het de lezer toch ook wat stilstaan bij de eigen houding ten opzichte van boeken. Waarom verzamelen we boeken? Waarom stallen we onze verzameling graag uit op LT? Zegt onze verzameling iets over onszelf of voorziet ze ons juist van een identiteit en een gevoel van continuïteit? Zijn onze boeken een verlengstuk van onszelf of vormen ze eerder een ideaal beeld waarmee we onszelf willen zien samenvallen? Is de eigen boekenverzameling zelf ook weer een geheel dat groter is dan de som van zijn delen, en wordt ze een verhaal op zich? Vragen genoeg om even over te mijmeren... maar ook weer niet te lang, want er wachten nog zoveel ongelezen boeken. ( )
  rvdm61 | Feb 13, 2012 |
Het verhaal van een man die boeken steelt, veelal zoals dat verhaal van de man die kaarten steelt. Maar dit verhaal, dat van de man die boeken steelt, is interessanter. Beter geschreven ook. Al spreekt de misdaad zelf een stuk minder tot de verbeelding, de motivatie ervan, de naïeve en verdraaide uitleg die de dief er zelf aan geeft, doet dat des te meer.

Bij de kaartenman ging het om het geld, - kaarten brachten veel geld op, daarom ontvreemdde de man kaarten. Bij John Gilkey gaat het om het vergaren, het uitstallen, het toewerken naar een punt waar hij zijn 'publiek' kan rondleiden in 'zijn' bibliotheek, zijn imperium. Tezamen met de opbouw van 'zijn' bibliotheek werkt hij ook aan zijn eigen identiteit: hij doet aan bibliografisch onderzoek, bezoekt beurzen, volgt opleidingen, ... alles ter vervolmaking van de man die aan het eind van de beschavingsrit perfect bij de ideale bibliotheek past.

Dat hij een dief zou zijn, wil hij niet met zoveel woorden zeggen. Eerder zoekt hij compensatie voor een onrecht dat hem wordt aangedaan. Dat onrecht? Het feit dat hij het zich niet kan veroorloven om die boeken te kopen die hij wil hebben. De compensatie? Het stelen van de boeken. De enkele keer dat hij effectief met zijn eigen geld een boek aankoopt, meldt hij daarna zijn kredietkaart verloren en krijgt hij zo het reeds betaalde geld teruggestort.

Stommelings begaat hij zijn misdaden nu eens in de ene staat, dan weer in de andere (wat hem zo goed als niet te berechten maakt volgens het Amerikaanse rechtssysteem). Met de gegevens van de kredietkaarten die hij overschrijft tijdens het werken in een luxekledingwinkel trakteert hij zichzelf op antiquaire boeken, brieven, muntstukken ... ter waarde van minstens $100'000 en zichzelf en zijn vader op vakantietjes in Europa en zowat overal in de Verenigde Staten. Vanuit een telefooncel bestelt hij de boeken ('iets tussen de $5000 en $6000, voor een trouwcadeau, kan u het inpakken'), de kredietgegevens kloppen, hij betaalt een taxichauffeur om het pakje te halen, of zijn vader doet het, of hij doet het zelf (met zijn hand voor de mond, want hij komt net van de tandarts), of hij laat het leveren in een hotel.

Enkel door het volharden van een boekhandelaar, Ken 'alle boekendieven zijn leugenaars' Sanders, kan Gilkey uiteindelijk gearresteerd worden.
Niet dat dat veel opbrengt - in zijn appartement worden bij een huiszoeking honderden boeken gevonden, van slechts een klein percentage kan aangetoond worden dat ze effectief gestolen werden. Gilkey komt vrij op borg, gaat met enkele van zijn boeken opnieuw langs de boekhandelaren in de hoop ze te kunnen verkopen en zo de advocaatskosten te betalen, wordt weer aangeklaagd voor het verkopen van gestolen goederen, belandt dan toch in de gevangenis, komt vrij, wordt verbannen uit alle boekhandels in de staat ('maar deze keer wou ik echt iets kopen'), en lijkt dan - volgens Bartlett - zijn kunsten in de openbare bibliotheken bot te vieren, waar hij de dustjackets van eerste edities verwijdert.

Bartlett zelf voelt zich tot Gilkey's persoonlijke publiek gedwongen. Hij ziet het groots en praat volop over 'een laatste slag', een mooi einde van 'het boek'. Hij toont haar, na zijn arrestatie, hoe hij de verkopers in de winkel, of over de telefoon, oplichtte - hoe hij het ook nu, op dat moment - terwijl zij naast hem staat, gemakkelijk had kunnen doen.

Bartlett probeert het te begrijpen - waarom? Waarom die honger? Want ze beseft dat Gilkey net als alle verzamelaars is (alleen zijn moraliteitsbesef zit wat schever dan bij de meeste). Ze komt er best dicht bij.

Dat alles natuurlijk doorspekt met anekdotes uit het wereldje, Ebay als grootste heler van gestolen goederen ter wereld, het bedrog van echtheidscertificaten, etcetera.
http://occamsrazorlibrary.blogspot.com/2009/09/man-who-loved-books-too-much.html ( )
  razorsoccamremembers | Oct 30, 2009 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For him that stealeth, or borroweth and returneth not, this book from its owner ... let him be struck with palsy, & all his members blasted ... Let bookworms gnaw his entrails in token of the Worm that dieth not, & when at last he goeth to his final punishment, let the flames of Hell consume him forever.
—Anathama in a medieval manuscripts from the Monastery of San Pedro in Barcelona
I have known men to hazard their fortunes, go long journeys half-way around the world, forget friendships, even lie, cheat, and steal, all for the gain of a book.
—A. S. W. Rosenbach, twentieth century book dealer
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For John, Julian, and Sonja
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prologue
At one end of my desk sits a nearly four-hundred-year-old book cloaked in a tan linen sack and a good deal of mystery.
Chapter 1
April 28, 2005, was bright and mild, the kind of spring day in New York City that seems full of promise, and on the corner of Park Avenue and East Sixty-sixth Street a queue of optimistic people was growing.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (3)

Unrepentant book thief John Charles Gilkey has stolen a fortune in rare books from around the county. Yet unlike most thieves, who steal for profit, Gilkey steals for the love of the books. Perhaps equally obsessive, though, is Ken Sanders, the self-appointed "bibliodick" driven to catch him. Sanders, a lifelong rare book collector and dealer turned amateur detective, will stop at nothing to catch the thief plaguing his trade.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Deelnemer aan LibraryThing Vroege Recensenten

Allison Hoover Bartlett's boek The Man Who Loved Books Too Much was beschikbaar via LibraryThing Early Reviewers.

LibraryThing-Auteur

Allison Hoover Bartlett is een LibraryThing auteur: een auteur die zijn persoonlijke bibliotheek toont op LibraryThing.

profielpagina | auteurspagina

Auteur Chat

Allison Hoover Bartlett heeft van Oct 22, 2009 tot Oct 30, 2009 gechat met LibraryThing leden. Lees de chat.

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.43)
0.5 1
1 7
1.5 7
2 54
2.5 28
3 207
3.5 71
4 207
4.5 12
5 57

Tantor Media

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Tantor Media.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 202,657,372 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar