StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De crash van '29 (1954)

door John Kenneth Galbraith

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,750299,823 (3.99)66
Presents a study of the stock market crash of 1929 that reveals the influential role of Wall Street on the economic growth of America.
  1. 10
    This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly door Carmen M. Reinhart (mercure)
    mercure: Both books take opposite looks at economic crisis; Galbraith looks at the mechanics, Reinhart and Rogoff take a quantitative approach.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 66 vermeldingen

Engels (23)  Nederlands (3)  Spaans (1)  Italiaans (1)  Alle talen (28)
Toon 3 van 3
Vanaf de eerste verschijningsdatum in 1954, wordt dit boek beschouwd als hét standaardwerk over de belangrijkste financiële crisis van de twintigste eeuw. Of dat zo is kan gemakkelijke in het midden worden gelaten, vast staat dat hele volksstammen via dit boek kennis hebben gemaakt met één van de grootste financiële rampen van de vorige eeuw.
Het is meer dan veertig jaar geleden dat ik het boek voor het eerst las (of moest lezen) en mijn voornemen om het onlangs opnieuw te gaan lezen werd gehinderd door het feit dat ik het boek niet meer in mijn bezit had. Gelukkig wordt het met grote regelmaat herdrukt.

Is de inhoud inmiddels gedateerd ? Naar mijn mening zeker niet. Natuurlijk kunnen de analyses niet als een sjabloon over het huidig tijdsgewricht worden gelegd; inmiddels is de wereld vrijwel volledig geglobaliseerd en is het economisch instrumentarium enorm uitgebreid. En toch blijft er een min of meer constante prominent aanwezig: het starre optreden van overheden en daaraan nauw gelieerde organisaties.
Ook in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw werd er druk vergaderd, maar niet om tot ingrijpende beslissingen te komen. Ook toen werd een strakke begrotingspolitiek gevoerd en was een in evenwicht zijnde betalingsbalans toch wel het minste wat gerealiseerd diende te worden. (desnoods met importbeperkingen).
Dit alles leidde ertoe dat de -overigens ‘geperverteerde’- banken niet gered werden en van enige monetaire financiering niet of nauwelijks sprake kon zijn. Wat dat betreft herhaalt de geschiedenis zich weer min of meer.
De schrijver geeft een indringend beeld van de toenmalige economische omstandigheden van Amerika en plaatst deze in een alleszins logisch perspectief, waardoor het ook heden ten dage waard is om te bestuderen.

Galbraith heeft een vlotte pen die gedrenkt is in milde humor, zonder overigens de ernst uit het oog te verliezen.

Inderdaad: een klassieker ! ( )
2 stem deklerk | Dec 20, 2011 |
In deze beschrijving van de beurs crash in 1929, niet gespeend van ironie, geeft John Kenneth Galbraith een overzicht van de gebeurtenissen voorafgaande en gedurende de beurs krach van 1929. Ook een behandeling van de nasleep in de jaren dertig en de mogelijke verklaringen hoe deze beurskrach ook de werkelijke productie economie kon beinvloeden worden geschetst.

Door ieders rol en drijfveren te benoemen wordt inzichtelijk gemaakt dat een accumulatie van onvoldoende gefundeerd vertrouwen, kortweg naieviteit, en eigenbelang vrijwel niet zonder instortingsgevaar te stoppen is. Zowel degenen die een direct belang in de beursverloop hadden, bankiers en speculanten, als zij slechts zijdelings toekeken, de politiek en producenten bleken niet in staat de verstrengeling van belangen te doorzien en hiertegen remmende maatregelen te noemen. Het is de veronderstelde machteloosheid door banken en politiek enerzijds en het groepsgedrag van de speculanten anderzijds dat niet alleen een hoge koersvlucht stimuleerd, maar ook een extra snelle neerwaartse spiraal ontsteekt.

Kun je je tegen een beurs crash indekken? Wellicht niet altijd, maar een waardevolle analyse die in het boek gegeven wordt is deze: zodra het aspect van toekomstige waardevermeerdering de enige (of hoofd)reden tot aanschaf van het bezit is verworden, dan is een hausse niet meer weg te denken. Dit maakt het boek ook weer erg actueel: werd de prijsstijging in de nederlandse huizenmarkt niet recentelijk nog als een belangrijke reden tot aanschaf genoemd? ( )
2 stem PeterSch2 | Jan 2, 2010 |
In dit boek uit 1954 reconstrueert John Kenneth Galbraith, een van de grootste economen van de twintigste eeuw, de gebeurtenissen die hieraan voorafgingen. De dramatische ineenstorting van het financiële kapitalisme werd volgens hem veroorzaakt door een ongebreidelde speculatiegolf die geen enkel verband meer hield met de werkelijke industriële ontwikkeling.

Het werk van Galbraith wordt op de omslag het ‘klassieke boek over economische crises’ genoemd. In tachtig jaar is er immers niet veel veranderd: blinde hebzucht en een flinke dosis goedgelovigheid houden elkaar in evenwicht tot de zeepbel barst en een crisis onvermijdelijk wordt.

Omdat Galbraith bekend staat om zijn heldere uiteenzettingen heb ik me aan dit boek gewaagd. Die heldere en vlotte schrijfstijl stelde me in staat om, ondanks de vele financieel-economische begrippen en mij onbekende namen van personen en instanties, het betoog in grote lijnen te begrijpen. Dit boek verplichtte me ook om meer te leren over een sector waarvan ik zo goed als niets wist. Galbraith beschrijft met scherpe maar toch milde humor en zin voor relativering de menselijke zwakheid die alle kritische ingesteldheid en rationaliteit doet verdampen in het vooruitzicht van de hemel op aarde. Dit is en blijft zeer herkenbaar.

Meer: http://minervaria.wordpress.com/2009/07/13/de-crash-van-1929/ ( )
  Minervaria | Jul 15, 2009 |
Toon 3 van 3
Almost 80 years ago, a financial crisis led directly to an economic catastrophe. The Great Crash 1929 sets out the five routes by which one became the other. Not all have direct parallels today, but some do. All these years later, Galbraith's book is still essential reading.
toegevoegd door mikeg2 | bewerkThe Independent, Stephen Foley (Oct 10, 2008)
 

» Andere auteurs toevoegen (15 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
John Kenneth Galbraithprimaire auteuralle editiesberekend
Birdsall, DerekOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Catherine Atwater Galbraith
Eerste woorden
Sommige jaren worden, evenals sommige dichters, sommige politici en sommige charmante vrouwen, uitverkoren voor een faam die ver uitgaat boven het normale. Een dergelijk jaar was ook 1929.
Citaten
De speculant was dus bereid om geld toe te betalen om zich te bevrijden van alle vruchten van aandelenbezit, behalve van de kans op kapitaalaanwas.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (5)

Presents a study of the stock market crash of 1929 that reveals the influential role of Wall Street on the economic growth of America.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.99)
0.5
1 2
1.5
2 3
2.5 1
3 35
3.5 14
4 86
4.5 9
5 49

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,457,893 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar