StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Smeulend vuur (2007)

door Yrsa Sigurðardóttir

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Thóra Guðmundsdóttir (3)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5044348,556 (3.5)81
Het ouderlijk huis van Mark werd meer dan dertig jaar geleden bedolven bij een vulkaanuitbarsting. Tijdens opgravingen treft men er drie lijken en een afgehakt hoofd aan. Mark, die de opgravingen probeerde te voorkomen, is de hoofdverdachte. Wanneer ook zijn jeugdliefde wordt vermoordt, begint de zaak er helemaal problematisch uit te zien. Bovendien is de plaatselijke bevolking niet geneigd hem te steunen.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 81 vermeldingen

Engels (41)  Nederlands (3)  Spaans (1)  Duits (1)  Alle talen (46)
Toon 3 van 3
Dit is het derde boek met Thóra maar het eerste boek wat ik van haar heb gelezen en ik moet zeggen: het smaakt naar meer. In het begin is het even wennen met de IJslandse namen maar daar lees je snel overheen. Het boek is spannend en leest lekker weg. De hoofdpersonen zijn erg goed in beeld gebracht. In het begin had ik zo mijn twijfels wat betreft de tekst op de cover wat een spannend, schokkend en ijzingwekkend boek voorspeld, maar hoe verder ik vorderde hoe meer ik op het puntje van de stoel ging zitten. Het eind is niets minder als compleet verrassend te noemen ( )
  Gea1967 | Sep 22, 2013 |
Smeulend Vuur speelt zich af op een groepje eilanden aan de zuidkust van IJsland. Advocate Thora doet in dit verhaal vaak denken aan de problematische rechercheur met huwelijks- en liefdesproblemen en al die dingen die al eens uitgevonden zijn in detectiveverhalen, ongeacht de status en sekse van de detective. Tot zo ver weinig origineels. Toch is de invalshoek van de advocaat van de verdachte een interessante: ze moet immers ook met de tegenpartij praten, en niet vanuit het perspectief van de politieman of –vrouw voor wie elke deur wel open _moet_ gaan. Het vraagt veel inlevingsvermogen en overtuigingskracht om die tegenpartij mee te krijgen – tot in de kerkbanken voor een begrafenis toe.
De politie in het verhaal kan wat haar imago betreft niet veel goeds doen, maar doet aan de andere kant weinig fout in praktijk. Dat komt te weinig uit de verf in het verhaal.
Het bijzondere van dit verhaal is dat de lezer lang en op de juiste manier in het duister blijft van hetgeen werkelijk aan de hand is (geweest). Twee verhaallijnen lopen door elkaar heen en lang blijft onduidelijk waar deze twee samenkomen. Dit zet de lezer aan tot nadenken en speculatie. Naarmate het boek vordert geeft de auteur steeds meer puzzelstukjes vrij waardoor helaas op het eind de merkwaardige “verhaalspagaat” wordt veroorzaakt dat de lezer eerder in de gaten heeft wat gebeurd is dan de hoofdpersoon. Dat is geen onverdeeld genoegen om te lezen, omdat dit afbreuk doet aan haar rol en intelligentie.
De toegevoegde waarde van de omgeving valt ook wat weg. Het verhaal wordt niet spannender door de locatie; de eilanden komen niet als een geïsoleerde enclave over (men vliegt of vaart er even heen) en de schrijfster heeft moeite met het overdragen van het beeld van de onder de as verdwenen huizen. Misschien een te ongewoon gezicht voor de gemiddelde lezer, maar juist daarom niet overtuigend genoeg overgebracht.
De spanningsboog overheerst echter in positieve zin. Zoals zo vaak rollen de laatste ontboezemingen wat snel over de lezer heen, maar dat mag de pret niet drukken. Comic relief in dit verhaal is de secretaresse en assistente van Thora, die aardig genoeg nog enkele goede observaties klaar heeft liggen. ( )
  jeroenvandorp | Nov 10, 2012 |
In 1973 wordt Heimaey, een van de Westmanneilanden voor de kust van IJsland, getroffen door een vulkaanuitbarsting. De bewoners worden geevacueerd en veel huizen verdwijnen onder het vulkaanas. Dertig jaar later beginnen archeologen opgravingen in dit Pompeii van het Noorden. In de kelder van een huis worden de gemummificeerde lichamen van drie mensen aangetroffen, die blijken te zijn vermoord en een kartonnen doos met daarin een menselijk hoofd. Het huis behoorde toe aan de ouders van Markús Magnússon. Omdat Markús geprobeerd heeft de opgraving van het huis tegen te houden, valt de verdenking al snel op hem. Als Markús' jeugdvriendin Alda wordt vermoord, pakken donkere wolken zich boven zijn hoofd samen. Hij roept de hulp in van advocate Thorá Gudmundsdóttir. Zij ondervindt tijdens haar onderzoek maar weinig medewerking van de bevolking van het eiland.

Smeulend vuur is een knap geconstrueerd verhaal, daar valt niets op af te dingen. De verschillende verhaallijnen en de vele plotwendingen maken het boek zeer de moeite van het lezen waard. Het verhaal is intrigerend en huiveringwekkend. Er komen veel personages in voor maar door de stijl van schrijven van Yrsa Sigurdardóttir leidt dat nauwelijks tot verwarring. De uitwerking van de personages is echter vlak en ontwikkelen zich gedurende het verhaal nagenoeg niet. Het beeld dat ik aan het begin van het boek bij de meeste personages had, had ik ook aan het einde van het boek.

Het verhaal begint spannend maar na dit veelbelovende begin zakt het verhaal een beetje in. Sommige passages worden breed uitgesponnen en dan verliest het verhaal aan snelheid en kracht. De ontknoping daarentegen zit weer heel goed in elkaar en is verrassend en schokkend.

Yrsa Sigurdardóttir heeft met Smeulend vuur een overtuigende misdaadroman geschreven. De fraaie en beeldende schrijfstijl, de knappe en intrigerende constructie en ontwikkeling van het verhaal en de verrassende ontknoping bewijzen dat zij terecht behoort tot de betere misdaadauteurs. Het boek kent een paar minpunten maar stijgt over het algemeen genomen boven de middelmaat uit. ( )
  eagleye50 | Nov 2, 2012 |
Toon 3 van 3
The plot in Ashes to Dust is clever, rich and very intriguing, with several surprising twists and turns, and Thóra Gudmundsdóttir is an excellent protagonist. Yrsa Sigurdardottir’s story telling seems to be improving from book to book, and I thought this book was fabulous – in my opinion her best so far; tense and perhaps even a little terrifying. This is outstanding, very intelligent crime fiction!

 
Over 30 år etter vulkanutbruddet på Vestmannaøyene, skal husene graves fram. Markús oppsøker barndommens kjeller for å hente en eske. Han blekner da en hodeskalle faller ut og triller mot tre støvhauger, tre ansikter. Hvem er de døde, når havnet de i kjelleren og hvem la dem der? En kvinne dør i Reykjavik, og Thóra Gudmundsdóttir får etter hvert en fornemmelse av sammenheng mellom likfunnet og kvinnemordet.
 

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Yrsa Sigurðardóttirprimaire auteuralle editiesberekend
Flecken, TinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fuhrmann, SimoneOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Roughton, PhilipVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Steinmetz, MarkFotograafSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Dedico il romanzo al mio editore, Pétur Màr Ólafsson, con un sentito ringraziamento per la collaborazione e l'infinita pazienza.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Aveva sempre considerato la morte un'opzione allettante.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Het ouderlijk huis van Mark werd meer dan dertig jaar geleden bedolven bij een vulkaanuitbarsting. Tijdens opgravingen treft men er drie lijken en een afgehakt hoofd aan. Mark, die de opgravingen probeerde te voorkomen, is de hoofdverdachte. Wanneer ook zijn jeugdliefde wordt vermoordt, begint de zaak er helemaal problematisch uit te zien. Bovendien is de plaatselijke bevolking niet geneigd hem te steunen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Deelnemer aan LibraryThing Vroege Recensenten

Yrsa Sigurðardóttir's boek Ashes to Dust was beschikbaar via LibraryThing Early Reviewers.

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.5)
0.5
1
1.5
2 8
2.5 9
3 41
3.5 26
4 51
4.5 5
5 7

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,655,890 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar