StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA's War on Terrorism

door Robert Baer

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,1492017,213 (3.74)5
The author discusses his twenty-year career as a CIA operative in the Middle East and examines how the agency's abandonment of its original mission resulted in a failure to acknowledge the growing threat of militant Islamic terrorist groups.
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 5 vermeldingen

Engels (17)  Spaans (1)  Nederlands (1)  Deens (1)  Alle talen (20)
See No Evil is het relaas van ex-CIA-agent Bob Baer. De titel, de verkorte versie van het gezegde "See no evil, hear no evil, speak no evil", het equivalent van het Nederlandse "horen, zien, zwijgen", verwijst naar de mentaliteit die volgens Baer langzaam maar zeker bij de CIA in de jaren '80 en '90 binnensloop. Hij hekelt het risicomijdende gedrag waarbij de CIA uit angst voor de politieke mores van Washington een oogje dichtkneep voor de rauwe werkelijkheid in het Midden-Oosten. Het veroorzaakte volgens hem een gapend gebrek aan kennis over de regio toen het hard nodig bleek, aangezien men niet meer durfde te vertrouwen op mensen in het veld, maar zich in de vesting in Langley terugtrok en nog slechts vertrouwde op high-tech en satellietfoto's, die zowel letterlijk als figuurlijk voor een vertekend beeld van de werkelijkheid zorgden.

Baer schreef het boek na de aanslagen in september 2001, maar voor de oorlog in Iraq begon in 2003. Ook al heeft de aanvalsoorlog in Iraq niets te maken met de aanslagen in New York en Washington, toch zijn ze in de Verenigde Staten politiek onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het boek is overigens geen specifieke kritiek op de politiek van de regering Bush. Baer maakt zich meer druk over de illegale Chinese fondsenwerving tijdens het bewind van president Clinton en zijn politieke campagnes. Dat is ook de periode (1997) waarin hij uiteindelijk zijn werkzaamheden neerlegt.

Als pamflet of politieke analyse schiet het boek te kort. Baer is zonder twijfel een deskundig vakspecialist, een case officer, een specialist die te velde "spionnen" werft en contact met hen onderhoudt. Maar zijn opmerkingen over de besluiteloosheid van Langley (het CIA- hoofdkwartier) en Washington zijn te weinig doordacht. Baer hekelt de "hoge politiek" voornamelijk omdat deze zo inflexibel met de mogelijkheden omgaat, van clandestiene informatieverwerving tot aan illegale intimidatieacties binnen bevriende naties. Baer kan de "regels zijn regels"-mentaliteit maar matig waarderen. Maar regels zijn er juist om mensen als Baer engiszins in het gareel te houden. Wie op de rand van de wet leeft, heeft harder regels nodig dan wie zich nooit een uitstapje tot aan de rand veroorlooft. Wat Baer meer parten heeft gespeeld is het inconsistente leidinggeven vanuit de Verenigde Staten zelf. Dat is de belangrijkste reden waarom de CIA langzaam in de "See No Evil" mentaliteit verviel: door het politieke gezwabber bedacht de CIA zich wel twee keer om risico's te nemen. Wie niet op zijn baas kan vetrouwen, zal zich stil houden en vervallen in SNIFO-gedrag.
Het lijkt erop alsof Baer op dit gebied vooral met Clinton een appeltje heeft te schillen. Dat is echter niet terecht. Clinton had inderdaad geen hoge dunk van de CIA, maar Baer lijkt dit te zien als een oorzaak, terwijl het er naar alle waarschijnlijkheid meer een gevolg van was. De ontwikkeling, waarbij de CIA steeds meer als politieke tool werd gebruikt dan als informatieverwervend instrument ten behoeve van het bepalen van die politiek, vond echter niet pas onder Clinton plaats. De eerste president die de CIA in toenemende mate op deze wijze misbruikte was Richard Nixon. Dat was nauwelijks meer dan 20 jaar na de oprichting van de dienst.

Het boek is echter wel een prachtige schets van het leven van een CIA-agent te velde. De verhalen over zijn tijd in Noord-Iraq worden meestal beschouwd als het belangrijkste onderdeel van het boek, maar dat doet Baer's verhaal echt te kort. De hoofdprijs verdient zijn beschrijving van het Libanon van de jaren '80. Wie leest hoe de diverse strijdgroepen en facties daar in de ultieme wetteloosheid langs, met en tegen elkaar leven, waant zich in een spannend boek over de Siciliaanse Camorra of de Amerikaanse La Cosa Nostra. Dit zijn geen religieuze of ideologische facties, dit is de beschrijving van een Maffia- en narcostaat in het kwadraat.

Zijn persoonlijke obsessie, het uitvinden wie verantwoordelijk was voor de aanslag op de VS-ambassade in 1983, de aanslag die uiteindelijk President Reagan dwong de militaire interventie in Libanon te beëindigen, is vooral interessant vanuit het oogpunt van de interactie tussen de talloze groepen die er volgens Baer bij betrokken zijn geweest en opereerden op het Libanese strijdtoneel. Baer laat zo zien dat in het Midden-Oosten iedereen aan iedereen vastgeplakt zit, van Palestijnse Fatah via Islamitische Jihad tot de Pasdaran, de Iraanse Revolutionaire Garde. Letterlijk iedereen en alles in het Midden-Oosten loopt Libanon in en uit alsof het land de locale stamkroeg is.

Daarnaast toont hij overtuigend aan hoezeer familiebanden in het Midden-Oosten essentieel zijn in het bestrijden van terrorisme. Hij toont er tevens mee aan waarom dat dit zo'n probleem vormt voor het westen. Typerend is het verhaal van de terrorist Abu Nidal die het in zijn hoofd haalde Koning Hoessein van Jordanië te bedreigen. Nadat Abu Nidal zeer succesvolle aanslagen had gepleegd op vliegvelden in Italië en Oostenrijk werd hij overmoedig en besloot hij achter de "afvallige" Hoessein aan te gaan, die hij "Koning der Pygmeeën" noemde. Hoessein stuurde zijn veiligheidsmensen achter Nidal aan. De Jordaanse veiligheidsdienst spoorde echter Nidal niet op, maar zijn familie. Deze werden onder dreiging aangezet contact op te nemen met hem en hem te waarschuwen voor de gevolgen voor hen als hij op de ingeslagen weg zou voortgaan. Nadien verpieterde Abu Nidal. Hij werd gedood in Bagdad in 2002. Baer laat zien dat hij de beste informatie heeft verkregen van spionnen die familie waren van de criminelen achter wie hij aanjoeg.

Hij sluit af met de observatie dat het belangrijk is om weer mensen op de grond te krijgen die ter plekke het zware en vieze werk van "Humint", Human Intelligence, weer op zich nemen. Zonder hen wordt informatie een stapel gegevens zonder menselijke context, en het is duidelijk dat die context het allerbelangrijkste is bij het inschatten van datgene wat de vijand morgen zal doen.

Het boek laat daarbij zien hoe moeilijk het is om balans te bewaren bij het verkrijgen van informatie over de ander - of die nu vijand is of niet. Maar het laat vooral zien hoe belangrijk consistentie en duidelijkheid als politieke en bestuurlijke hoofddoelen zijn. Zonder dat gaan mensen risicomijdend gedrag vertonen, en zij die daar grote moeite mee hebben gaan juist te veel risico's nemen, zichzelf daarmee transformerend tot ongeleide projectielen. En daar hebben we er in het Midden-Oosten al veel te veel van. ( )
  jeroenvandorp | Jan 8, 2012 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (4 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Robert Baerprimaire auteuralle editiesberekend
Hersh, Seymour M.VoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (5)

The author discusses his twenty-year career as a CIA operative in the Middle East and examines how the agency's abandonment of its original mission resulted in a failure to acknowledge the growing threat of militant Islamic terrorist groups.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.74)
0.5 1
1 1
1.5
2 13
2.5 2
3 55
3.5 16
4 72
4.5 9
5 40

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,188,196 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar