StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Effi Briest (1895)

door Theodor Fontane

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,212327,129 (3.59)116
Classic Literature. Fiction. HTML:

Effi Briest, the classic German realist novel, follows a young woman through her life and marriage. She is an innocent when she is married to the social climbing Instetten, and longs for wordly things. When she is left alone by her husband, who is pursuing his political career, she succumbs to the flattery of another man. Her adultery has wide and tragic consequences on the rest of her life.

.… (meer)
  1. 60
    Madame Bovary door Gustave Flaubert (roby72)
  2. 00
    La Regenta door Leopoldo Alas (Anonieme gebruiker)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 116 vermeldingen

Engels (23)  Duits (5)  Nederlands (1)  Spaans (1)  Zweeds (1)  Alle talen (31)
Ik heb deze roman lang laten liggen omdat ik dacht dat het zo’n typische, depressief makende, naturalistische roman was, typisch voor het einde van de 19de eeuw. Je weet wel, met personages die gedetermineerd zijn door hun afkomst, onder enorme sociale druk staan, en roemloos ten onder gaan aan hun voorbestemd lot. Maar toen ik er uiteindelijk aan begon, leek dit wel een luchtige society-roman, een beetje in de stijl van Jane Austen, inclusief de kibbelende vader en moeder van het hoofdpersonage. Dat bleek dan ook weer niet juist, natuurlijk. Dit verhaal is wel degelijk het verhaal van een ondergang, gefocust op de jonge freule Effi, telg van een lagere adel-familie in het Pruisen van Bismarck (dat laatste heeft ook wel enige relevantie voor het verhaal). En die sociale druk is er wel degelijk, vooral in de ervaring van Effi’s man Geert von Instetten, die het na de centrale, dramatische wending in het verhaal treffend verwoordt: “Wherever men live together, something has been established that’s just there, and it’s a code we’ve become accustomed to judging everything by, ourselves as well as others. And going against it is unacceptable; society despises you for it, and in the end you despise yourself, you can’t bear it any longer and put a gun to your head.”
Fontane heeft zijn verhaal wat gekruid met gothic elementen (de China-man die fungeert als boeman, het donkere woud, enz). En het drama van Effi doet onvermijdelijk aan Emma Bovary en Anna Karenina denken. Alleen, bij die vergelijking blijf ik toch wat met ambigue gevoelens zitten: het personage Effi blijft voor mij iets te veel aan de oppervlakte steken; Fontane lijkt te suggereren dat haar overspel puur aan verveling is te wijten en bevestigt daarmee het beeld van een verwend meisje dat ten onder ging omdat ze te vroeg trouwde, puur uit conventie en niet uit liefde. Dan lijkt haar man, de ‘perfecte’ maar saaie von Instetten iets gelaagder uit de verf te komen.
Het meest nog kon ik in deze roman genieten van de conversaties tussen de vader en de moeder van Effi. Elk op hun manier weten ze perfect de vinger op de wonde te leggen. Al bekennen ze ook hun onmacht, want de wisselvalligheden van het leven lijken “too vast a subject”. ( )
  bookomaniac | Jul 10, 2023 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (155 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Fontane, Theodorprimaire auteuralle editiesbevestigd
Chambers, HelenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Coler, ChristfriedNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Geiger, HannsludwigRedacteurSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mitchell, MikeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Parmée, DouglasVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Robertson, RitchieIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rorrison, HughVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schafarschik, WalterAnmerkungenSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wölfel, KurtNachwortSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Is opgenomen in

Heeft de bewerking

Bestudeerd in

Heeft als een commentaar op de tekst

Heeft als studiegids voor studenten

Bevat een handleiding voor docenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Voor het reeds sinds keurvorst Georg Wilhelm door de familie von Briest bewoonde herenhuis te Hohen-Cremmen scheen de zon helder in de middagstilte van de dorpsstraat, terwijl aan de park- en tuinzijde een rechthoekig aangebouwde zijvleugel een brede schaduw wierp op eerst een pad van vierkante, witte en groene tegels en vervolgens een groot rond, waarvan het midden door een zonnewijzer en de rand door canna indica en rabarberplanten ingenomen werd.
Citaten
"Ja, "zei Briest, 'van deze deugd heeft zij meer dan mij lief is. Eigenlijk is het alsof ze hier nog altijd thuis is. Ze heeft toch haar man en het kind, en de man is een juweel en het kind is een engel, maar daarbij doet ze alsof Hohen-Cremmen voor haar nog altijd het belangrijkste is, en man en kind niet tegen ons op kunnen, Ze is een voortreffelijke dochter, mij iets te zeer. Her verontrust me een beetje. En het is ook niet rechtvaardig tegenover Innstetten. Hoe staat het daar dan eigenlijk mee?
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
345835204X 2006 softcover German insel taschenbuch 3504, Das blaue insel taschenbuch
3458357262 2011 softcover German insel taschenbuch 4026
3458730354 2012 eBook German Insel
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Classic Literature. Fiction. HTML:

Effi Briest, the classic German realist novel, follows a young woman through her life and marriage. She is an innocent when she is married to the social climbing Instetten, and longs for wordly things. When she is left alone by her husband, who is pursuing his political career, she succumbs to the flattery of another man. Her adultery has wide and tragic consequences on the rest of her life.

.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.59)
0.5 6
1 17
1.5
2 30
2.5 7
3 85
3.5 30
4 109
4.5 22
5 74

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,711,836 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar