StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Groepsfoto met dame (1971)

door Heinrich Böll

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,3211814,346 (3.9)55
Billede af Tysklands historie gennem de sidste 50 år, centreret omkring den nu 48-årige kvinde, Leni, en krigsenke, hvis forhold til kærlighed, politik og religion belyses fra mange sider.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 55 vermeldingen

Engels (9)  Spaans (2)  Frans (2)  Nederlands (2)  Deens (1)  Bulgaars (1)  Duits (1)  Alle talen (18)
Toon 2 van 2
Een harde noot om te kraken. Böll verschuilt zich in dit boek achter een zogenaamd neutrale schrijver (schr.) die een biografie wil schrijven van een zekere Leni Pfeiffer, een ogenschijnlijk willekeurige Duitse dame op leeftijd. Hij raadpleegt tal van bronnen, spreekt met tientallen mensen en probeert een beeld te schetsen van de omgeving en vooral de mentale ontwikkeling van Leni. De getuigenissen zijn vaak tegenstrijdig en vol met kleine, sprekende details over de betrokkenen zelf. Via Leni en en getuigen schetst Böll in feite een beeld van de stormachtige ontwikkelingen in Duitsland, van de jaren 30 tot de jaren 60, en dan vooral de manier waarop "gewone" mensen daarmee omgingen. Bovendien legt hij bloot dat een neutrale beschrijving absoluut niet mogelijk is: naarmate het verhaal vordert, gaat de auteur een steeds actievere rol spelen.
Dit klinkt allemaal heel interessant, zeker als concept. Maar Böll schrijft op een zo droge, onderkoelde manier (bewust) dat de lectuur absoluut ondraaglijk en ongenietbaar wordt. Ik vrees dat ik het boek na 100 blz terzijde heb gelegd. ( )
  bookomaniac | Feb 20, 2013 |
De dame in kwestie is Leni Pfeiffer, geb. Gruyten, 48 jaar oud. De schrijver neemt zich voor haar leven in documentaire stijl te reconstrueren, en daarbij zo objectief mogelijk te werk te gaan. Familie, vrienden en andere getuigen worden ondervraagd, dossiers worden doorgenomen. Zo schetst Böll een panorama van Duitsland, van de vroege jaren twintig tot het begin van de jaren zeventig, zoals gezien door de ogen van gewone mensen, die de speelbal zijn van de politieke ontwikkelingen in deze bewogen periode. Leni is het centrum waarrond 60 andere personages worden opgevoerd. Een mislukt huwelijk, kort daarop gevolgd door de dood van haar echtgenoot, die als verrader terechtgesteld wordt tijdens de oorlog; haar affaire met de Russische krijgsgevangene Boris; de geboorte van hun kind in een grafkelder, tijdens een bombardement van de geallieerden; en Leni's financiële en maatschappelijke neergang als bloemenbindster in het na-oorlogse Duitsland: dat zijn de hoogtepunten van dit boek.
Böll bespeelt in dit boek zijn favoriete thema's: verzoening met het verleden, kritiek op de hypocriete houding van de katholieke kerk, kritiek op de materialistische (porno-imperialistische) samenleving van het Wirtschaftswunder. Hoewel de schrijver verklaart zo objectief mogelijk te werk willen gaan en zichzelf daarom aanduidt als "de schr.", duikt hij zelf steeds vaker op als personage in het boek, iets wat cumuleert in zijn verhouding met de uitgetreden non Klementina. Dat zorgt voor grappige momenten in dit boek.

Groepsfoto met dame werd speciaal vermeld in het juryrapport van het Nobelcomité, toen Böll in 1972 de prijs voor literatuur kreeg. In 1977 werd het boek verfilmd door Aleksandar Petrovic, met Romy Schneider in de hoofdrol.
2 stem rieja | May 26, 2006 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (16 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Böll, Heinrichprimaire auteuralle editiesbevestigd
Chiusano, I.A.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Chiusano, Italo AlighieroVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dinaux, C.J.E.VoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ferguson, MargarethaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vennewitz, LeilaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Leni, Lev and Boris
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Billede af Tysklands historie gennem de sidste 50 år, centreret omkring den nu 48-årige kvinde, Leni, en krigsenke, hvis forhold til kærlighed, politik og religion belyses fra mange sider.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.9)
0.5 1
1 2
1.5 1
2 7
2.5 2
3 30
3.5 7
4 63
4.5 9
5 42

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,749,602 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar