StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

At home : a short history of private life…
Bezig met laden...

At home : a short history of private life (origineel 2010; editie 2010)

door Bill Bryson

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6,4382621,491 (3.93)286
Bryson takes readers on a tour of his house, a rural English parsonage, showing how each room has figured in the evolution of private life.
Lid:smcwl
Titel:At home : a short history of private life
Auteurs:Bill Bryson
Info:New York : Doubleday, c2010.
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Een huis vol een kleine geschiedenis van het dagelijks leven door Bill Bryson (2010)

  1. 40
    The Victorian House: Domestic Life from Childbirth to Deathbed door Judith Flanders (digifish_books, Booksloth)
    digifish_books: A more detailed room-by-room consideration of domestic life in Victorian Britain
  2. 51
    Een kleine geschiedenis van bijna alles door Bill Bryson (petterw)
    petterw: Same style, same author, same enthusiasm, same fun
  3. 10
    Schott's Curiositeiten / druk 1 door Ben Schott (grizzly.anderson)
    grizzly.anderson: Bryson likes to wander from one topic to another, and toss in bits of trivia and history. Schott's Miscellany is a fascinating collection of trivia without the attempt to thread it together.
  4. 10
    Home; a Short History of an Idea door Witold Rybczynski (liao)
  5. 10
    Servants: A Downstairs History of Britain from the Nineteenth Century to Modern Times door Lucy Lethbridge (fannyprice)
    fannyprice: Bryson's discussion of the development of the home from a more open, collaborative space to a warren of special-purpose rooms as the concept of "privacy" became more important dovetails nicely with Lethbridge's discussion of the increasing physical separation between servants and the served in 18th and 19th century British homes.… (meer)
  6. 00
    Nails, Noggins and Newels: An Alternative History of Every House door Bill Laws (meggyweg)
  7. 00
    The 99% Invisible City: A Field Guide to the Hidden World of Everyday Design door Roman Mars (grizzly.anderson)
    grizzly.anderson: What Bryson does for the home, taking it one room at a time and looking at how we got where we are, Mars & Kohlstedt do for cities and infrastructure.
  8. 00
    How We Got to Now: Six Innovations That Made the Modern World door Steven Johnson (cbl_tn)
    cbl_tn: Both books address some of the same technological advances, such as refrigeration and electricity and artificial light, for a popular audience.
  9. 00
    Regen een natuur- en cultuurgeschiedenis door Cynthia Barnett (akblanchard)
    akblanchard: Tangential histories of commonplace things.
  10. 00
    How Buildings Learn: What Happens After They're Built door Stewart Brand (Othemts)
  11. 00
    If Walls Could Talk: An Intimate History of the Home door Lucy Worsley (Booksloth)
  12. 00
    Up and Down Stairs: The History of the Country House Servant door Jeremy Musson (meggyweg)
  13. 00
    In Small Things Forgotten: An Archaeology of Early American Life door James Deetz (Othemts)
  14. 00
    The Archaeology of Home: An Epic Set on a Thousand Square Feet of the Lower East Side door Katharine Greider (Othemts)
  15. 00
    House Thinking: A Room-by-Room Look at How We Live door Winifred Gallagher (jcbrunner)
    jcbrunner: Adds the developments of the 20th century to Bryson's story (from a US point of view).
  16. 00
    The Rituals of Dinner: The Origins, Evolution, Eccentricities, and Meaning of Table Manners door Margaret Visser (fannyprice)
  17. 01
    London 1849: A Victorian Murder Story door Michael Alpert (meggyweg)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 286 vermeldingen

Engels (244)  Nederlands (5)  Spaans (4)  Duits (4)  Frans (2)  Roemeens (1)  Italiaans (1)  Zweeds (1)  Deens (1)  Alle talen (263)
Toon 5 van 5
Erg vermakelijk, aangenaam leesbaar en pretentieloos boek waarin vooral de 19e eeuw op de voorgrond wordt geplaatst. Bryson doorloopt een voor een alle kamers (of ruimtes) van zijn huis en brengt zo op lichtvoetige wijze een spiegel van de Britse maatschappij door de eeuwen heen, hoewel zoals gezegd met een klemtoon op het Victoriaans tijdperk. "Huizen zijn verbazend complexe vergaarbakken." (p. 12) "Een huis is geen schuilplaats voor de geschiedenis. Het is de plek waar de geschiedenis uiteindelijk belandt." (p. 13) Wat je als lezer krijgt, is geen doorwrochte studie van architecturale ontwikkelingen noch van andere evoluties in het dagelijks leven van mensen. Bryson slaat regelmatig zijwegen in die soms wat arbitrair gekozen lijken maar toch telkens weer op interessante personen, feiten of weetjes uitkomen.
"Wat betreft het huiselijk leven is er nooit een boeiendere of bewogenere tijd geweest. Het private leven onderging in de negentiende eeuw namelijk een algehele omvorming: sociaal, intellectueel, technisch, hygiënisch, modieus, seksueel, en in bijna elk ander opzicht waarvan je een bijwoord zou kunnen maken." (p. 460) Waarom denk ik intussen bijna hetzelfde over de voorbije twintigste eeuw? Misschien omdat ik pas "The Game" van Alessandro Baricco heb gelezen? Het begin van de 19e eeuw leek nog met een voet in de middeleeuwen te staan om dan een in sneltempo te evolueren naar het gebruik van "stoomschepen en sneltreinen, telegrafie, fotografie, anesthesie, sanitair binnenshuis, gasverlichting, antiseptische middelen in de geneeskunde, diepvries, telefoons, elektrische verlichting, opgenomen muziek, auto's en vliegtuigen, wolkenkrabbers, films, radio en letterlijk tienduizenden andere dingen ... voor huis-tuin-en-keukengebruik" (p. 460) Met een korte afsluitende blik op klimaatverandering en migratie wil Bryson blijkbaar toch even een waarschuwing laten horen voor de gevolgen van de ongebreidelde manier waarop de mens de natuurlijke rijkdommen van zijn planeet neigt te gebruiken. ( )
  rvdm61 | Jul 2, 2019 |
De verwachtingen waren hooggespannen: een geschiedenis over het ontstaan en functioneren van verschillende kamertypes in een negentiende eeuws woonhuis. Dit boek daarentegen schetst een overzicht van, ja wat precies?, in een aangename en humoristische schrijfstijl. Vaak is niet precies duidelijk waarom een bepaald onderwerp onder een kamertype wordt besproken. Conclusie: dit boek is als de meeste Hollywoodfilms: vermakelijk, aangenaam en onderhoudend, maar de volgende ochtend is er weinig van de inhoud in het geheugen blijven hangen. ( )
  yvlind1 | Sep 24, 2015 |
Starting with the layout of his own house, Bryson sets off on a journey that will take you through each and every room and the history behind it. And every other of its kind in the world. Ever wondered on which steps of the stairs most accidents occur? Who was the one to coin the term 'conservatory'? This and many, many other little histories, people and facts are brought back to life in Bryson's pleasant, humoristic style. Where his "Short history of nearly evereyhting" became a bit tedious at times, I thought this to be an entertaining read throughout. ( )
  konchirad | May 2, 2013 |
Bill Bryson is één van die zeldzame schrijvers die je tegelijkertijd amuseren en inzichten geven in de manier waarop historische ontwikkelingen zich in het concrete bestaan van gewone mensen voltrokken. Een onmisbare achtergrond voor iedereen die lesgeeft in geschiedenis, ook door het enthousiasme en nieuwsgierigheid van de schrijver die je inspireren.
Bij Bryson krijg je ook besef van de impact van wetenschap en technologie op de samenleving. Een voorbeeld is zijn bespreking van de komst van waterclosetten in Londen, die zorgde voor enorme stankproblemen doordat het afvoersysteem voor regenwater daar niet op berekend was.
Als hij beschrijft hoe talloze ontdekkingen en uitvindingen in Groot-Brittannië juist door geestelijken zijn gedaan omdat dit een klasse van gestudeerde mensen was zonder noemenswaardige beroepsverplichtingen, dus met een zee van vrije tijd en een riant salaris, geeft dat je een heel apart inkijkje in de structuur van een samenleving die voorgoed verdwenen is.
Bryson heeft (net als zijn Geschiedenis van bijna alles) een speciaal plekje in zijn hart voor excentrieke lieden die - gelukkig voor hem en ons - bij bosjes zijn te vinden onder de wetenschappers, architecten enz. die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van onze wooncultuur. Ook daarmee is zijn boek een pleidooi voor een benadering van het verleden niet vanuit grote lijnen of abstracte theorieën (hoe nuttig ook) maar vanuit het bijzondere, eigenaardige en persoonlijke. Dat geeft kleur en geur aan zijn verhalen.
Brysons boek is alweer een voorbeeld van hoe je toegankelijk schrijft voor geïnteresseerde leken en de interesse voor het verleden aanwakkert. Een rijk gevarieerde, gezonde en smakelijke maaltijd. ( )
  theopoot | Nov 6, 2011 |
Jippie: de nieuwe Bill Bryson is uit! Dit is al de derde keer dat ik over hem blog (kijk hier en hier). Als Bryson fan heb ik Een huis vol: een klein geschiedenis van het dagelijks leven dan ook direct gekocht.

Bill Bryson werd op een dag getroffen door de gedachte dat we eigenlijk heel weinig weten over de geschiedenis van het dagelijkse leven. We maken ons drukker over veldslagen en andere belangrijke historische gebeurtenissen dan dat we nadenken over mensen die eeuwenlang rustig hun normale dingen doen zoals eten, slapen en zoeken naar meer comfort. En Bill Bryson realiseerde zich dat je nergens zoveel terugvindt over de geschiedenis van het dagelijkse leven dan in je eigen huis. Die gedachte inspireerde hem om een ontdekkingstocht te maken door zijn eigen woning: een in 1851 gebouwde pastorie in Norfolk waar hij met zijn gezin woont.

Hij gaat letterlijk van kamer tot kamer en zich onderweg afvragend hoe onze spullen eigenlijk zijn ontstaan. Waarom gebruiken we voornamelijk zout en peper, hoe is de vork aan zijn 4 tanden gekomen en hoe is de trap ontstaan? A lá Bill Bryson krijg je op deze manier een grote hoeveelheid interessante informatie voorgeschoteld. Hij gaat in op de grootste ontdekkingen (door soms zeer excentrieke uitvinders) die wij tegenwoordig voor vanzelfsprekend nemen zoals elektriciteit, verf en het doortrek toilet. Soms springt Bill Bryson wel heel erg van de hak op tak maar dat vergeef ik hem graag. Het is voor mij het ideale vakantieboek: grappig, je steekt er iets van op en het is lekker dik.
  BieblogHengelo | Jan 21, 2011 |
Toon 5 van 5
“At Home” is baggy, loose-jointed and genial. It moves along at a vigorously restless pace, with the energy of a Labrador retriever off the leash, racing up to each person it encounters, pawing and sniffing and barking at every fragrant thing, plunging into icy waters only to dash off again, invigorated. You do, somehow, maintain forward momentum and eventually get to the end. Bryson is fascinated by everything, and his curiosity is infectious.
toegevoegd door khuggard | bewerkNew York Times, Dominique Browning (Oct 8, 2010)
 
Bryson is certainly famous enough to have got away with a far less bulging compendium. Instead, on our behalf, he’s been through those hundreds of books (508 according to the bibliography) some of which even the most assiduous readers among us might never have got around to: Jacques Gelis’s History of Childbirth: Fertility, Pregnancy and Birth in Early Modern Europe, say, or John A Templer’s The Staircase: Studies of Hazards, Falls and Safer Designs. He’s then extracted their most arresting material and turned the result into a book that, for all its winning randomness, is not just hugely readable but a genuine page-turner — mainly because you can’t wait to see what you’ll find out next.
toegevoegd door fluteflute | bewerkThe Telegraph, James Walton (Jun 19, 2010)
 

» Andere auteurs toevoegen (7 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Bryson, Billprimaire auteuralle editiesbevestigd
Bryson, BillVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Collica, MichaelOntwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Keenan, JamieOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Murillo, IsabelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
None
Opdracht
To Jesse and Wyatt
Eerste woorden
Some time after we moved into a former Church of England rectory in a village of tranquil anonymity in Norfolk, I had occasion to go up into the attic to look for a source of a slow but mysterious drip.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Jane Loudon published "Gardening for Ladies" in 1841. It was the first book to encourage women of elevated classes to get their hands dirty and even to take on a faint glow of perspiration. It bravely insisted that women could manage gardening independent of male supervision if they simply observed a few sensible precautions - working steadily but not too vigorously, using only light tools, never standing on damp ground because of the unhealthy emanations that would rise up though their skirts.
We are so used to having a lot of comfort in our lives—to being clean, warm, and well fed—that we forget how recent most of that is.
If I had to summarize it in a sentence, you could say that the history of private life is a history of getting comfortable slowly.
Not until 1954 was the work complete. Nearly two hundred years after Jefferson started on it, Monticello was finally the house he had intended it to be.
We now come to the most dangerous part of the house—in fact, one of the most hazardous environments anywhere: the stairs.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
Bryson takes readers on a tour of his house, a rural English parsonage, showing how each room has figured in the evolution of private life.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Bill Bryson was struck one day by the thought that we devote a lot more time to studying the battles and wars of history than to considering what history really consists of: centuries of people quietly goimg about their daily business - eating, sleeping and merely endeavouring to get more comfortable. And that most of the key discoveries for humankind can be found in the very fabric of the houses in which we live. This inspired him to start a journey around his own house, an old rectory in Norfolk, wandering from room to room considering how the ordinary things in life came to be. Along the way he did a prodigious amount of research on the history of anything and everything, from architecture to electricity, from food preservation to epidemics, from the spice trade to the Eiffel Tower, from cinolines to toilets; and on the brilliant, creative and often eccentric minds behind them. And he discovered that, although there may seem to be nothing as remarkable as our domestic lives, there is a huge amount of history, interest and excitement - and even a little danger - lurking in the corners of every home. Where A Short History of Nearly Everything was a sweeping panorama of the world, the universe and everything, At Home peers at private life through a microscope. Bryson applies the same irrepressible curiosity, irresistiblewit, stylish prose and masterful storytelling that made A Short History of Nearly Everything one of the most lauded books of the last decade, and delivers one of the most entertaining and illuminating books ever written about the history of the way we live.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.93)
0.5
1 7
1.5
2 56
2.5 17
3 292
3.5 114
4 683
4.5 73
5 366

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,764,219 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar