StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Stadia op de levensweg

door Søren Kierkegaard

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
329278,968 (3.83)Geen
Scope and content: Religieus-filosofische beschouwingen van de Deense filosoof over drie fasen in het leven van de mens: de esthetische, de ethische en de religieuze.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Engels (1)  Nederlands (1)  Alle talen (2)
Op zoek naar jezelf? Kierkegaard geeft het voorbeeld

Vandaag de dag leven wij in een hyperreflecterende maatschappij met duidelijke waarden en doelen waarnaar we geacht worden te streven. Doen we dat niet, dan worden we linea recta verdoemd tot uitschot en dissidentschap. De vraag echter, die Kierkegaard in zijn filosofie oproept, is: wat zijn wijzelf nu eigenlijk? Wat zijn onze eigen waarden, onze waarheden? Hoe gaan we om met onszelf en onze relatie tot anderen? Verwacht geen paternalistische trompet. Kierkegaard hanteert een fijngevoelig uitgekiend filosofisch apparaat om elk individu, in al zijn diversiteit, tot zichzelf te laten komen. Tenminste, als je dat wil en durft.

‘Stadia op de levensweg’ is een boek dat op het eerste zicht bestaat uit drie relatief afzonderlijke delen, uitgeschreven door verschillende pseudonieme schrijvers. Deze pseudonieme schrijvers zijn een van de grote steunpilaren van de gehele filosofie van Kierkegaard. Eenduidige ‘waarheid’ als zodanig is volgens Kierkegaard in geen enkele filosofie neer te schrijven, ook niet in die van zichzelf. De benadering van thema’s en concepten kan enkel waarheidsgetrouw zijn als ze uit meerdere visies bestaat. Door louter de pseudoniemen aan het woord te laten, nodigt Kierkegaard de hedendaagse lezer uit om zélf deel te nemen aan het betoog en een persoonlijk, subjectief waarlijk perspectief op te bouwen.

De drie delen van het boek behelzen respectievelijk drie ‘stadia van de levensweg’: het esthetische, het ethische en het religieuze leven. Ondanks dat elk deel door zijn pseudonieme verteller een volwaardige invulling verhaalt van die bepaalde levensfase, gaat Kierkegaard er vanuit dat elke persoon op weg naar zelfwording geconfronteerd wordt met deze drie stadia, die overlappen en met elkaar vervloeien.

Het eerste deel, ‘In vino veritas’, gaat over een platonisch symposium, waar de deelnemers afzonderlijk redevoeringen houden omtrent lust en liefde in een decadent kader. De titel betekent letterlijk ‘De waarheid zit in de wijn’. Vervolgens handelt het tweede deel over het uitbouwen van een stabiel ethisch leven. Als repliek op het symposium stelt Vilhelm, de pseudonieme schrijver van dit stuk, het gelukkige en levenslange huwelijk als ethisch ideaal. In het huwelijk komen de diepste mogelijkheden van een individu naar boven, wars van vluchtig genot en bedorven relaties. Ten slotte volgt ‘Schuldig?’ - ‘Niet-schuldig?’, een psychologisch experiment. Een intelligente maar zwaarmoedige jongeman levert een innerlijke strijd omtrent een schuldvraag. Hoewel de vergelijking met ‘Schuld en boete’ van Dostojevski deels opgaat, gaat het bij Kierkegaard niet om een objectieve misdaad en rechterlijke schuld, maar om het verloochenen van een religieus idee.

Deze nieuwe uitgave van Damon is indrukwekkend en kadert in de ambitieuze uitdaging om het gehele oeuvre van Kierkegaard naar het Nederlands te vertalen. Dit lijvige boek werd minutieus vertaald en exhaustief van commentaar voorzien. Ondanks de bijna perfecte uitgave blijft de vraag naar de relevantie voor de eigentijdse lezer: het geschrift stamt tenslotte uit 1845. De relevantie zit onder de literaire schil, als een verborgen tijdloze eenheid. Voor die diepere betekenis graaft Kierkegaard, als ‘vader’ van het existentialisme, naar de fundamentele eigenheid van een persoon, de lezer. Ondanks dit literair-lyrische geschrift blijft het een van de meeste complexe werken uit het sowieso mysterieuze oeuvre van Kierkegaard. ( )
1 stem aitastaes | Jan 11, 2018 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (11 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Søren Kierkegaardprimaire auteuralle editiesberekend
Hong, Edna H.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hong, Howard V.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Scope and content: Religieus-filosofische beschouwingen van de Deense filosoof over drie fasen in het leven van de mens: de esthetische, de ethische en de religieuze.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.83)
0.5
1
1.5
2 1
2.5 2
3 2
3.5 1
4 4
4.5
5 5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,783,198 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar