StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De weg naar moderne slavernij waarheen leidt de huidige economische crisis ? (1944)

door F. A. Hayek

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,784335,139 (4.19)42
Originally published in 1944, this book offers persuasive warnings against the dangers of central planning, along with what Orwell described as "an eloquent defense of laissez-faire capitalism." Hayek shows that the idea that "under a dictatorial government you can be free inside," is nothing less than a grievous fallacy. Such dictatorial governments prevent individual freedoms and they often use psychological measures to perform "an alteration of the character of the people." Gradually, the people yield their individuality to the point where they become part of the collectivist mass.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 42 vermeldingen

Engels (23)  Spaans (3)  Nederlands (3)  Portugees (Brazilië) (2)  Duits (1)  Zweeds (1)  Alle talen (33)
Toon 3 van 3
Hoewel het klassiek liberalisme invloed heeft uitgeoefend tot op het hoogste niveau (in Nederland geldt Frits Bolkestein als de belangrijkste vertegenwoordiger) hebben klassiek-liberalen moeite gehad om hun boodschap breed ingang te doen vinden. Het potentieel van het klassiek liberalisme is echter groot. Zeker in West-Europa, waar de overheid nog altijd enorme invloed uitoefent op het leven van de burger. Ook op dit punt heeft Hayek gelijk gekregen. Hoewel de situatie is verbeterd ten opzichte van een aantal decennia geleden, roomt de overheid in veel gevallen nog steeds meer dan de helft van het inkomen van de burger af, via directe en indirecte belastingen en verplichte premieheffing. Wie met klassiek-liberale blik naar de krakkemikkige verzorgingsstaat kijkt, kan niet anders dan concluderen dat er een monstrum is gebaard. De beperkingen van de menselijke ratio laten zich zien in de schier oneindige reeks voorbeelden van falend overheidsingrijpen en het resultaatloos aanwenden van belastinggeld. Een belangrijke oorzaak ligt erin dat het denken van de mensen is vergiftigd met het woord 'sociaal'. Hayek vond het een 'wezelwoord': op zichzelf betekenisloos, maar gevaarlijk in zijn uitwerking. Onder het banier van het sociaal-zijn wordt het algemeen belang voortdurend opgeofferd voor handig opererende vertegenwoordigers van deelbelangen.

De boodschap van Hayek is nog altijd actueel en springlevend. Het wordt tijd om dat onder ogen te zien en zijn inzichten te gebruiken om de samenleving weer terug te geven aan de individuele burgers. Hoewel dat ook positieve economische effecten heeft, betreft het hier vooral een morele opdracht. De afslag naar de weg van de vrijheid kan nog worden genomen. ( )
  aitastaes | Nov 8, 2019 |
The Road to Serfdom (De weg naar slavernij) is een boek geschreven door Friedrich Hayek, winnaar van de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie (bekend als Nobelprijs voor de Economie) in 1974. Het is oorspronkelijk gepubliceerd door Routledge Press in maart 1944 en vervolgens door de Universiteit van Chicago in september 1944. In april 1945 verscheen in Reader's Digest een enigszins verkorte versie van het boek waardoor het meer dan 600.000 lezers bereikte. Het boek is vertaald in ongeveer 20 talen en is opgedragen aan "De socialisten van alle partijen". The Road to Serfdom is een van de meest invloedrijke en populaire uitingen van klassiek liberalisme en libertarisme.

The Road to Serfdom heeft op belangrijke wijze bijgedragen aan de politieke ideologieën van Margaret Thatcher en Ronald Reagan en de concepten van "Reagonomics" en "Thatcherisme". Het leidde ook tot de heropleving van de neoklassieke economie in het Westen en een afname van de Keynesiaanse invloed.

In dezelfde tijd verscheen The managerial revolution van James Burnham, waarin verkondigd werd dat er een nieuw maatschappijtype aan het ontstaan was, waarin een nieuwe klasse aan de macht kwam: die van de planologen en managers [1]. De New Deal-politiek in de Verenigde Staten, het nationaalsocialisme in Nazi-Duitsland, het fascisme in Italië en het stalinisme in de Sovjetunie zouden daarvan verschijningsvormen zijn. Dit zou ook een inspiratiebron zijn geweest voor George Orwells roman 1984 (gepubliceerd in 1949).

Centrale thesis en argumenten

Hayeks centrale stelling is dat alle vormen van collectivisme logisch en onvermijdelijk leiden tot tirannie. Hij gebruikt de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland als voorbeelden van landen die "de weg tot slavernij" hadden afgelegd en tirannie hadden bereikt. Hayek betoogde dat in een centraal geplande economie, de verdeling en de toewijzing van alle middelen en goederen verricht zou moeten worden door een kleine groep, die niet in staat zou zijn om rekening te houden met alle relevante informatie. Onenigheid over de praktische uitvoering van een economisch plan gecombineerd met de ontoereikendheid van het centrale beheer van middelen zou dwang altijd noodzakelijk maken om iets te bereiken. Hayek betoogde verder dat het mislukken van centrale planning door het publiek wordt opgevat als een gebrek aan staatsmacht om een verder goed idee uit te voeren. Deze perceptie zou ertoe leiden dat het publiek voor meer macht voor de staat zou stemmen en zo zou helpen bij de opkomst van een "sterke man" die in staat geacht wordt "de klus te klaren". Na deze ontwikkelingen zou een land onontkoombaar terechtkomen in totalitarisme. Volgens Hayek wordt "de weg naar slavernij" onvermijdelijk ingezet met centrale planning en de ontmanteling van de vrije markt, eindigend in de totale vernietiging van individuele economische en persoonlijke vrijheid.

Hayek stelde dat landen als de Sovjet-Unie en nazi-Duitsland de "weg naar slavernij" al hadden afgelegd, en dat verschillende democratische landen dezelfde weg aan het afleggen waren. "Het principe dat het doel de middelen heiligt wordt in de individualistische ethiek beschouwd als de ontkenning van alle moraal. In collectivistische ethiek wordt het noodzakelijkerwijs de belangrijkste regel."
  -Cicero- | Sep 26, 2011 |
Masterly refutation of socialism and planeconomy. In the present era his arguments(written down in 1943) sometimes seem outdated or at least very unoriginal. But I guess this just underlines that he is the intellectual godfather of todays liberals and perhaps to a lesser extent libertarians. ( )
  WouterGil | Aug 13, 2009 |
Toon 3 van 3
In short, it forces one, unless they choose not to read the book or uncritically shrug Hayek’s arguments off, to actually ponder and critically analyze the positions that they hold.
 

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
F. A. Hayekprimaire auteuralle editiesberekend
Chamberlain, JohnVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Friedman, MiltonIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vergara, JoséVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
It is seldom that liberty of any kind is lost all at once. David Hume
I should have loved freedom, I believe, at all times, but in the time in which we live I am ready to worship it.  A. De Tocqueville
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To the socialists of all parties
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
When the course of civilization takes an unexpected turn -- when, instead of the continuous progress which we have come to expect, we find ourselves threatened by evils associated by us with past ages of barbarism -- we naturally blame anything but ourselves.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"The welfare and the happiness of millions cannot be measured on a single scale of less and more."
"If those whose usefulness is reduced by circumstances which they could neither foresee nor control were to be protected against undeserved loss, and those whose usefulness has been increased in the same way were prevented from making an unmerited gain, renumeration would soon cease to have any relation to actual usefulness."
"One of the inherent contradictions of the collectivist philosophy is that, while basing itself on the humanistic morals which individualism has developed, it is practicable only within a relatively small group."
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Per WorldCat, ISBN 0226320553 is for The Road to Serfdom: The Definitive Edition: Text and Documents,
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
Originally published in 1944, this book offers persuasive warnings against the dangers of central planning, along with what Orwell described as "an eloquent defense of laissez-faire capitalism." Hayek shows that the idea that "under a dictatorial government you can be free inside," is nothing less than a grievous fallacy. Such dictatorial governments prevent individual freedoms and they often use psychological measures to perform "an alteration of the character of the people." Gradually, the people yield their individuality to the point where they become part of the collectivist mass.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.19)
0.5
1 6
1.5 1
2 20
2.5 6
3 39
3.5 7
4 124
4.5 23
5 179

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,433,141 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar