De superdikke Meester Jaap - Jacques Vriens

DiscussieDe kleine kapitein

Sluit je aan bij LibraryThing om te posten.

De superdikke Meester Jaap - Jacques Vriens

Dit onderwerp is gemarkeerd als "slapend"—het laatste bericht is van meer dan 90 dagen geleden. Je kan het activeren door een een bericht toe te voegen.

1meikeschaap
sep 20, 2014, 8:29 am

Invalshoek 6: Herkenning
Voor mij is de Super Dikke Meester Jaap een feest der herkenning. De dingen die gebeuren in de klas, maakte ik zelf ook mee. De ondeugende streken die de kinderen uithaalden, lijken veel op de dingen die ik met mijn vrienden nogal eens deed. Zo staat er een verhaal in over 'het wc-rollengevecht', zelf heb ik eens met wat klasgenoten heel de klas 'versierd' met ontelbaar veel meter wc-papier...
Ook meester Jaap zelf doet mij denken aan een meester die ik heb gehad. Allebei zijn ze heel maf. Al zijn de kinderen bij meester Jaap beter af: als zij iets speciaals doen krijgen ze een spekkie. Wij kregen dan 'gratis vulling voor luchtbed'...

Invalshoek 8: Identificatie
Nu ik het boek na een aantal jaar herlees, lees ik het anders dan eerst. Vroeger voelde ik mij gelijk aan de leerlingen, maar nu voel ik een band met meester Jaap. Ik vind meester Jaap een super goede leraar, juist omdat hij niet perfect is! Ik lees meester Jaap dus als een lesboek en vergelijk zijn handelen voor de klas met mijn handelen voor de klas. Ik hoop dat ik als juf ook een combinatie kan maken tussen gekheid en serieusheid!

2Danique97
sep 28, 2014, 12:30 pm

Rond boeken

De superdikke meester Jaap heeft een gele kaft met meester Jaap en een aantal leerlingen erop afgebeeld. Het bevat alle verhalen van meester Jaap die tot het moment van uitgave, 2013, waren geschreven door Jacques Vriens. Ik kende al een aantal verhalen over meester Jaap omdat deze boeken veel werden voorgelezen op de basisschool. De superdikke meester Jaap hebben we zelf in de boekenkast staan.

3S1082112
okt 1, 2014, 7:19 am

4. Thema en de bedoeling van de auteur
In de klas van Meester Jaap is het altijd gezellig. Meester Jaap beschikt over verschillende competenties. Zo is hij interpersoonlijk competent, hij kan met alle kinderen goed opschieten en hij zorgt voor een hechte band tussen hem en de kinderen. Ook is hij pedagogisch competent, hij zorgt namelijk voor een veilige sfeer in de klas. Vakinhoudelijk kan hij ondanks zijn grappen de stof op een leuke manier overbrengen naar de kinderen toe. Tot slot is hij organisatorisch competent, want hij zorgt voor een fijne omgeving waarin alles goed voor elkaar is, soms misschien een beetje chaotisch, maar dat zorgt juist voor die veilige en prettige omgeving.

8. Identificatie
Om deze verschillende invalshoeken vind ik het boek “Meester Jaap” erg leerzaam voor zowel kinderen als voor volwassenen (die in het onderwijs zitten). Meester Jaap weet altijd precies hoe hij problemen moet oplossen in de klas, daarom is het een leerzaam boek voor kinderen, maar dit is eveneens belangrijk voor de leerkrachten. Ook kunnen de leerkrachten door middel van Jaaps competenties zorgen voor een veilige en prettige sfeer in de klas. Daarom is meester Jaap een voorbeeld voor mij, ik hoop later ook zo’n goede band te krijgen met mijn kinderen en een gezellige sfeer te creëren in de klas, waarin uiteraard wel gewerkt wordt.

4karlienmulder1
okt 4, 2014, 5:53 am

Invalshoek: Rond boeken.

Het boek de superdikke meester jaap ziet er als volgt uit:
Het boek heeft een gele kaft met daarop meester Jaap en zijn klas.
Het boek is geschreven door Jacques Vries.
Dit boek heb ik leren kennen op de basisschool. Het werd bij mij in de klas voorgelezen.

Invalshoek: mening en betekenis.

Ik vind het boek de superdikke meester Jaap erg leuk. Het werd bij mij zoals ik hierboven heb genoemd voorgelezen op de basisschool. Ik kon mij er altijd erg op verheugen als we hieruit gingen lezen. Ik vond het boek zo leuk omdat veel dingen in het boek herkenbaar waren voor mezelf. Ook heb ik zelf een meester gehad die net zo gek was als meester Jaap. Dit maakt het boek nog leuker en speciaal. Dit boek vind ik een echte aanrader!

5Roypicek
okt 4, 2014, 8:20 am

Invalshoek 2 rond boeken: 'De superdikke meester jaap.'

Het boek heeft een gele kaft.
Op de kaft zie je meester Jaap en zijn klas staan.
Het is een Nederlands boek geschreven door Jacques Vries en bedoeld voor kinderen van 7 tot en met 9 jaar oud.
Ik heb dit boek zo'n drie jaar geleden voor het eerst gelezen. Een vriend van mij die dol is op lezen, begon erover dat ik het ook moest lezen. Zodoende ben ik dit grappige, fantasierijk vormgegeven boek gaan lezen.

Invalshoek 6 Herkenning: 'De superdikke meester jaap.'

Het boek laat bij mij veel herinneringen opkomen van gebeurtenissen die ik vroeger ook deed op de basisschool.
Er zitten in dit boek een aantal kinderen die er van houden om grapjes uit te halen.
Bijvoorbeeld: een kip meenemen naar de klas.
Ik nam in groep 7 mijn hond mee de klas in. Toen was het nog een kleine zwarte labrador van een half jaar oud.
Ik nam hem mee de klas in en legde hem onder mijn tafel, mijn juf had het helaas al snel door.

6Michelmulkes
okt 5, 2014, 9:47 am

4 Thema: Het is een heel breed thema denk ik. Het gaat vooral over meester Jaap en over hoe hij problemen oplost. Die problemen zijn heel herkenbaar voor de kinderen die dit boek gaan lezen of al hebben gelezen. Ruzie, pesten, verliefdheid, kerst, sinterklaas, 1 april. Er wordt zoveel besproken in dit boek. En daarom raad ik het aan voor elk kind op de basisschool om dit boek te gaan lezen.

8 Identificatie: Ik voel me in dit boek meteen aangetrokken tot meester Jaap. Dit omdat ik meester wil worden. Dan kijk en vergelijk je meteen meester Jaap met jezelf. Ik vind het een geweldig boek. 1 verhaaltje gaat over pesten. Meester Jaap lost het op door samen met de kinderen in een kring te gaan zitten. Dan zegt hij over elk kind iets negatiefs en ook iets over zichzelf. Dat vond ik een bijzondere manier. Hij sluit af met de woorden: ''Er wordt niet meer gepest, anders pest ik terug''. Ik denk dat dit een hele goede manier is en wie weet ga ik het zelf proberen later.

7bernadette12
okt 5, 2014, 4:11 pm

Ik vind de boeken van meester jaap super leuk!
Meester jaap beleeft elk verhaal iets geks met zijn klas.
De boeken zitten vol humor en in de boeken worden dingen op een leuke manier beschreven.
Als dit op een leuke manier word voorgelezen zitten kinderen ook helemaal in het verhaal.
Mijn meester vroeger op de basisschool las altijd voor uit meester jaap, hij was zelf ook wel zo'n meester jaap typetje.
Ik heb daar altijd van genoten.

8marijn2704
okt 6, 2014, 10:24 am

Invalshoek 2:

Meester Jaap staat voorop het boek afgebeeld met alle kinderen onder zijn "jurk". Ik heb het gevoel dat bij meester Jaap iedereen zichzelf kan zijn en mag zijn. Dit wordt ook uitgebeeld op de voorkant van het boek. Je kunt altijd naar meester Jaap toe komen als er wat is en hij maakt het voor de kinderen erg gezellig. Het vrolijke gezicht van meester Jaap geeft ook weer hoe gezellig het daar is in de klas. Ik vind het boek geschikt voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar.

9kapitaanhaak
okt 6, 2014, 10:24 am

Mening en betekenis.

De boeken van meester Jaap vind ik erg leuk om te lezen. Er gebeuren zoveel gekke en grappige dingen dat je erg kan lachen als je het boek aan het (voor)lezen bent. Hoe meester Jaap elk probleem weer oplost, vind ik erg indrukwekkend. Je zou dus kunnen zeggen dat het boek ook de betekenis heeft om ervan te leren. Meester Jaap laat namelijk zien hoe je problemen oplost/aanpakt, zowel leerzaam voor het kind als voor de leerkracht.

10jessicawolters
Bewerkt: okt 7, 2014, 6:28 am

invalshoek: rond boeken
Het boek de super dikke meester Jaap heeft een gele kaft met daarop de titel in rood en blauw gedrukt. Meester Jaap staat samen met zijn klas op de voorkant. Ze dragen allemaal iets op hun hoofd, een cowboyhoed, een doos etc. Meester Jaap zelf draagt een grote hoed met allerlei producten erop, zoals bloemen en soorten fruit.
Ik heb het boek leren kennen op de basisschool, hier werd het boek voorgelezen door onze meester Jaap en natuurlijk ook door veel andere leraren.

invalshoek: mening en betekenis
De boeken van meester Jaap werden bij mij veel voorgelezen op de basisschool, zoals ik hierboven al heb genoemd. Ik vond het altijd geweldig als het weer zo ver was. Er gebeuren zo veel leuke en grappige dingen in het boek. Zelf hadden we ook een meester Jaap op school, hij had altijd leuke dingen te vertellen en haalde veel grappen uit. Veel dingen uit het boek waren herkenbaar en dit maakte het boek extra leuk.

11jordVD
okt 8, 2014, 8:11 am

invalshoek: mening en betekenis

ik ben van mening dat het boek de Dikke meester Jaap een goed boek is voor op basisschool er zit voor de kinderen veel herkenning in het boek en dit boek is met humor geschreven door Jacques Vriens. ik vond dit zelf ook altijd een heel leuk boek, en heeft veel betekenis voor mij, ik zou het namelijk geweldig vinden om dit boek zelf ook later te kunnen voor lezen voor een klas.

12Kreunstoel
okt 8, 2014, 11:53 am

Invalshoek 1 Rond de boeken

Het boek is erg geel aan de buitenkant en trekt dus redelijk goed aan om te bekijken. Op de voorkant van dit bundelboekje staat meester Jaap met zijn klas in de armen. Leuk voor de kinderen om zich in te leven. Het is geschreven door Jaques Vriens. Ik ken het boek doordat mijn tante bassischooljuf is geweest en zij had het boek nog liggen.

Invalshoek 2 Mening en Betekenis
Ik voel mij goed na het gelezen te hebben . Het is een vrolijk boek met wat humor en ik kan me er wel bij inleven. Het zou mij leuk lijken om dit ook zelf voor te lezen aan mn eigen groep. Dit boek lijkt naar mijn mening het zeker tot aan groep 5 a 6 goed te doen. Als ik het zelf voorgelezen was als kind had ik er ook van genoten. Helaas was dat niet gebeurd dus lijkt het mij leuk om het zelf te doen.

13S1080606
okt 10, 2014, 12:33 pm

Invalshoek: Rond Boeken

De superdikke Meester Jaap is een boek geschreven door Jacques Vriends. Het boek heeft een gele voorkant met aantrekkelijke typografie en een afbeelding. Dit zorgt er voor dat het er erg aantrekkelijk uitziet voor kinderen, en ze hierdoor graag dit boek willen pakken. Ik heb het leren kennen toen ik zelf op de basisschool zat, en de verhalen van Meester Jaap regelmatig voor werden gelezen.

Invalshoek: Mening en Betekenis

Dit boek vind ik fantastisch, vooral voor kinderen die op de basisschool zitten. Er gebeuren veel dingen waar kinderen van hopen dat ze gebeuren, en er zijn ook zat dingen die echt zouden kunnen gebeuren waardoor ze het prachtig vinden om naar deze verhalen te luisteren. Dit is een boek wat ik van jongs af aan ken en wat mij is voorgelezen door mijn toenmalige docenten. Op deze manier wil ik dit ook weer aan de leerlingen door geven die ik in mijn klassen ga krijgen.

14FemkeVisser
okt 27, 2014, 1:52 pm

Ik ben net in dit boek begonnen en vind het nu al leuk! Het leest makkelijk en lekker vlot. Door dat de verhalen niet heel lang zijn. Er zit veel humor in het boek en dat is erg leuk. Het geeft een voorbeeld hoe je zelf kan zijn als leerkracht en het inspireert.
Voor kinderen op de basisschool is het ook erg leuk. Ze kunnen zich zelf er in herkennen en er komen alledaagse problemen in voor die in de klas kunnen gebeuren. Kinderen halen daar hun inspiratie ook weer in uit.

15Martijn93
okt 28, 2014, 8:11 am

Invalshoek, Mening

de serie van Meester Jaap, naar mijn mening de leukste boeken om voor te lezen op de basisschool. Niet voor elke groep, maar vanaf groep 4. Deze gebundelde versie heb ik thuis ook. Erg leuk om te lezen. Op de basisschool werd hier altijd uit voorgelezen, wij hadden ook een meester in onze klas die heel goed kon vertellen, dat maakte het leuk. Ik zou graag een meester Jaap willen zijn, maar dat is niet reëel. Sommige verhalen in het boek zijn niet verstandig om uit te voeren op een school. Doordat het op school altijd werd vertelt wil ik dit zelf ook gaan doen ik heb er enorm van genoten en het was altijd een paar minuten ontspanning om het aan te horen.

16DionneRoos
okt 28, 2014, 9:22 am

Invalshoek: 2.Rond boeken
Het boek is een beetje vierkant/rechthoekig. Op de voorkant zie je meesterjaap in een uitgerekt shirt met alle kinderen uit de klas eronder verstopt. De achtergrond is geel.
De auteur is: Jacques Vriens.

Ik heb het boek zelf als leerling op de basisschool leren kennen. Nouja, of het precies hetzelfde boek was weet ik niet mer 100% zekerheid meer. Maar alle verhalen die erin staan heb ik wel op de basisschool zelf als leerling gelezen.

In groep 5 heb ik meester jaap ontdekt. Het boek stond in de mediatheek en ik had hem uitgekozen omdat hij er zo grappig uit zag. Toen ik hem in de klas aan het lezen was kreeg ik reacties van mijn klasgenoten dat zij het boek ook erg leuk en grappig vonden.

Zelf vond ik het boek geweldig. Ik heb ze allemaal meerdere keren gelezen. Zelfs nu ik 22 ben vind ik het boek nog geweldig. Ik lees het met plezier en ik lees het ook voor met plezier. Het geeft een leuk beeld van verschillende problemen en oplossingen in een klas.

Invalshoek: 7.Inleven (zo voel ik me na het lezen van dit boek…)
Wanneer ik het boek gelezen heb voel ik me heerlijk. Ik voel herkenning van de situaties die ik in de stageklassen heb gezien. En ik hoop altijd dat ik net zo'n leuke lerares wordt later.

Ik vind de creatieve oplossingen die meester jaap bedenkt ook heel erg leuk en die probeer ik ook in mijn achterhoofd te houden voor wanneer ik mijn eigen klas heb over een paar jaar.

Toen ik het boek de laatste keer las vond mijn vriend me heel vreemd omdat ik gewoon hardop aan het lachen was en met een big smile aan het lezen was. Ik word gewoon heel erg blij van het boek.

17xyntha
Bewerkt: feb 24, 2015, 6:00 am

Invalshoek 6: Herkenning (hierin lijkt het verhaal op mijn leven…)
Na het lezen van dit boek ga ik weer helemaal terug naar mijn basisschooltijd. Op de basisschool was ik samen met mijn vrienden erg ondeugend en maakten we de gekste dingen mee, net als in dit boek. Het verhaal over dierendag was het meest herkenbaar. In groep 3 hadden we een juf die allergisch was voor katten en daarom mochten wij geen huisdieren mee. We hadden daarom allemaal slakken meegenomen, maar dat vond ze ook geen succes. Uiteindelijk zijn we naar de schooltuin gegaan en hebben we daar de slakken neergezet.

Invalshoek 10: Mening en betekenis (wat ik vind van dit boek en wat het voor mij betekent…)
Ik vind het boek echt geweldig. Kinderen kunnen zich er helemaal in vinden, omdat het alledaagse verhalen zijn die ze zelf ook kunnen meemaken. Ik vind het boek niet voor alle groepen even geschikt. Ik zou het voorlezen vanaf groep 4/5, want vanaf die groepen kunnen ze zichzelf het best herkennen in de verhalen.

18Jessica241293
mrt 16, 2015, 11:06 am

Invalshoek 6 : Herkenning

Het boek van Meester Jaap spreekt mij erg aan omdat ik vroeger ook een soortgelijke meester had in de groepen 5 en 7. Veel van de dingen die meester Jaap doet, deed die meester ook.
Daarnaast vind ik de boeken erg leuk om te lezen, maar zeker ook om voor te lezen.

19Caskoop
mei 7, 2015, 7:46 am

Invalshoek 1: De inhoud van een boek.

Het boek bestaat uit allemaal losse verhalen over de avonturen van Meester Jaap en de verschillende klassen die hij door de jaren heen heeft. Meester Jaap wordt geschetst als misschien wel de leukste leraar van Nederland, die bijna altijd vrolijk is en alleen streng is wanneer het echt maar dan ook echt moet. Elk verhaal heeft wel een ander thema en zijn daardoor ook vaak leerzaam. Voorbeelden van thema's die in de verhalen terugkomen zijn: Pesten, Samenwerken maar ook mentale stoornissen (Meester Jaap en de Potloodventer) komen in het boek voor.

Invalshoek 6: Herkenning

Eigenlijk gebeurt de herkenning bij het lezen van Meester Jaap nu op 2 punten. De herkenning van hoe ik was als kind, toen ik zelf nog op de basisschool zat en de herkenning van nu, nu ik zelf voor de klas sta. Vroeger leefde ik met de kinderen in het boek mee en wou ik uiteraard ook, Meester Jaap als mijn Meester hebben. Nu zou ik juist een leraar als Meester Jaap willen zijn, die een relatief nette klas heeft, met leuke kinderen en die alleen maar boos moet worden, wanneer het echt nodig is.

Aansluiten om berichten te kunnen plaatsen