StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

The Honor Code: How Moral Revolutions Happen (2010)

door Kwame Anthony Appiah

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
286792,786 (4)42
‘Een revolutie is een plotselinge grote verandering. Daarom moet een morele revolutie gepaard gaan met een snelle verandering in moreel gedrag en niet alleen van morele gevoelens. Aan het einde van een morele revolutie, net zoals na een wetenschappelijke revolutie, hebben de dingen een nieuw aanzien. Als de mensen daarna terugkijken, vragen ze zich af: “Wat dachten we wel niet?”’ Kwame Anthony Appiah vraagt zich in De erecode af hoe morele revoluties tot stand komen. Hij laat zien dat gewoonten niet veranderen door rationele argumenten, maar eerder door verschuivende gevoelens van eer. Praktijken als slavernij en het afbinden van vrouwenvoeten waren tijdenlang de gewoonste zaak van de wereld, maar wekken van het ene op het andere moment schaamte op. Ze zijn niet langer eervol. Willen wij dus iets veranderen in de wereld dan moeten we ons richten op precies die gevoelens van eer.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 42 vermeldingen

Engels (6)  Nederlands (1)  Alle talen (7)
De erecode 1e druk is een boek van Kwame Anthony Appiah uitgegeven bij Boom uitgevers Amsterdam. ISBN 9789058755162

Kwame Anthony Appiah, de laureaat van de Spinozalens 2016, laat in dit baanbrekende werk glashelder zien welke rol het begrip 'eer' speelt bij sociale hervormingen. Appiah houdt op 24 november in Amsterdam de Spinozalezing.

Hoe komen wij ertoe bepaalde gewoonten te verwerpen als immoreel nadat wij ze eeuwenlang hebben geaccepteerd? Denk aan het duel in West-Europa, het afbinden van vrouwenvoeten in China en de slavernij wereldwijd. In deze briljante studie laat Kwame Anthony Appiah aan de hand van dit soort historische voorbeelden zien hoe morele vooruitgang tot stand komt. Hij beargumenteert dat bij het afschaffen van bijvoorbeeld de slavernij geen rationele argumenten of wetgeving een centrale rol speelden, maar het begrip 'eer'. De praktijken worden niet meer als eervol gevoeld en wekken schaamte op. Appiah schetst in De erecode de contouren van een andere manier van morele communicatie in een geglobaliseerde wereld.

Kwame Anthony Appiah (1954) is een Brits-Ghanese filosoof. Hij is hoogleraar filosofie aan Princeton University. In het Nederlands verscheen eerder van zijn hand Kosmopolitisme (2007).


Toon minder


Recensie(s)

De Brits-Ghanese ethicus en filosoof Kwame Anthony Appiah is een van de belangrijkste hedendaagse denkers. Hij schrijft veel over kolonialisme, ras en identiteit. In 'De erecode' analyseert hij hoe zich in betrekkelijk korte tijd revoluties kunnen voordoen in ons denken over morele kwesties. Hij gebruikt drie voorbeelden uit de geschiedenis. In de negentiende eeuw kwam een eind aan de eeuwenoude gewoonte van het duelleren tussen Britse gentlemen. Begin twintigste eeuw stierf in China het gebruik van voetbinden bij vrouwen uit. In de negentiende eeuw werd in Groot-Brittannië de slavernij afgeschaft. Het duel in Groot-Brittannië verdween onder invloed van de massapers en de opkomst van de middenklasse. Het voetbinden verdween doordat gevreesd werd voor de naam van China in de wereld. De slavernij paste niet bij het Britse zelfbeeld van 'christelijke natie'. Appiah probeert aan te tonen dat eergevoel in deze casussen een grote rol speelde. Het is een sterke, nog vaak onderschatte emotie (zie de praktijken van eerwraak in Pakistan) en kan een belangrijke factor zijn voor maatschappelijke verandering. Prikkelende these voor maatschappelijke discussie.
  aitastaes | Jun 1, 2018 |
Appiah is clearly right that it often takes the voice of other people to bring home to us what the moralities to which we pay lip-service actually demand of us. It is as if the social megaphone selects, amplifies, distorts and suppresses some of the things morality says. It can do this, as it did in his four examples before the reforms, in direct opposition to morality. Or it can turn the megaphone to the service of morality. The one thing it will never be is silent.
toegevoegd door souloftherose | bewerkThe Guardian, Simon Blackburn (Oct 30, 2010)
 
Appiah is one of the most relevant philosophers today. He writes about ethics in diverse modern societies, where it is often a challenge to find solid ground, let alone common ground. His work reveals the heart and sensitivity of a novelist — or perhaps a mystery writer, given that he’s written three whodunits — and he develops ideas the way a writer develops characters. He shows them in action, in relationships, in context and in flux. He helps us think holistically before turning analytic....A more accurate subtitle for “The Honor Code” might have been: “How Moral Revolutions Used to Happen, and What We Gained (and Lost) When We Replaced Peer Honor With Respect for All Persons.” That subtitle would have made it clear that Detective Appiah is really working on the hardest case of all: Who are we, morally speaking, and how did we get here?

 

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

‘Een revolutie is een plotselinge grote verandering. Daarom moet een morele revolutie gepaard gaan met een snelle verandering in moreel gedrag en niet alleen van morele gevoelens. Aan het einde van een morele revolutie, net zoals na een wetenschappelijke revolutie, hebben de dingen een nieuw aanzien. Als de mensen daarna terugkijken, vragen ze zich af: “Wat dachten we wel niet?”’ Kwame Anthony Appiah vraagt zich in De erecode af hoe morele revoluties tot stand komen. Hij laat zien dat gewoonten niet veranderen door rationele argumenten, maar eerder door verschuivende gevoelens van eer. Praktijken als slavernij en het afbinden van vrouwenvoeten waren tijdenlang de gewoonste zaak van de wereld, maar wekken van het ene op het andere moment schaamte op. Ze zijn niet langer eervol. Willen wij dus iets veranderen in de wereld dan moeten we ons richten op precies die gevoelens van eer.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 4
3.5 2
4 7
4.5 2
5 6

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,918,048 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar