StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Gestameld liedboek - Moedergetijden

door Erwin Mortier

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
12814215,331 (4.14)12
De moeder van Erwin Mortier lijdt aan Alzheimer. Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd. Haar zoon heeft dit wrede proces vastgelegd in een elegie over ouders en kinderen, liefhebben en verlies, over afscheid nemen en herinneren.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 12 vermeldingen

Engels (7)  Nederlands (7)  Alle talen (14)
1-5 van 7 worden getoond (volgende | toon alle)
Mortier wordt er soms van beschuldigd zich te buiten te gaan aan mooischrijverij. Dit boekje bewijst dat dit een compleet onterecht verwijt is, alleen al om de kiesheid van het onderwerp dat hij behandelt. "Gestameld liedboek" is een niet-aflatende poging om te vatten wat met zijn dementerende moeder aan de hand is, haar aftakeling te beschrijven, en zijn eigen ambigue gevoelens over het loslaten te verwoorden. Mortier haalt daarvoor alles uit de kast, in de eerste plaats literair en taalkundig, net als Tom Lanoye dat deed in ‘Sprakeloos’. Voor allebei is wat er met hun moeder gebeurt aanleiding om in, door en over taal te schrijven, en er ook in weg te vluchten. Maar ze doen het elk op hun eigen manier: Lanoye in bombastisch en extatisch proza, Mortier in een erg sensitieve en poëtische stijl. In beide boeken staat dus de taal centraal: de wegvallende, leeglopende taal van de dementerende moeders, de machteloze-wanhopige taal van de toekijkende zonen. Bij Mortier verschuift het accent geleidelijk aan iets meer naar het eigen verwerkingsproces, en de gevoelens van ontreddering, gelatenheid, opstandigheid, teleurstelling en vertwijfeling. In dat opzicht is de titel van dit werk zo goed gekozen: het is een stamelend werk, met over elkaar buitelende waarnemingen en mijmeringen, noodzakelijk onvolkomen en ontredderd zoals het leven zelf; het leven van Mortier zelf, en dat van zijn moeder. Prachtig, ontroerend. ( )
1 stem bookomaniac | Jun 3, 2018 |
"Gestameld liedboek" is het aangrijpende verslag van de steeds voortgaande dementie als gevolg van Alzheimer van de moeder van Erwin Mortier zoals gezien door haar zoon. Zij is 64, zoon Erwin is 42 jaar oud. Het boek is opgeschreven in tal van korte stukjes tekst, steeds van elkaar gescheiden door een witregel. Een aantal fragmenten:

- Het begint - maar wanneer begint zoiets, welke tekenen zijn de eerste? Het begint met het woord "boek", het woord dat haar maar niet te binnen wil schieten wanneer ze op een middag voor mijn bibliotheek staat en vraagt wanneer ik nog 's, je weet wel, zo'n ding, of ik binnenkort weer's - en ze brengt haar handen met de vingers gestrekt naast elkaar en klapt ze open en dicht. Of ik dat nog's ging doen, dat schrijven, hoe heet dat, zo'n ding. Ze geeft mijn vader een por met de elleboog: Zeg jij het, jij weet het.

- Hij bakt roerei voor haar, met een groot hart zet hij de pan op tafel. Misnoegd blikt ze hem aan en schudt sakkerend het hoofd.

Je weet toch dat ik geen roerei blief, zegt ze. Ik eet alleen spiegelei.

Spiegeleieren deden haar kokhalzen vroeger. Ze lustte alleen omelet.

Hij zet de pan opzij, bakt twee spiegeleieren en eet zelf de omelet op.

Ze verandert, zegt hij.

- Is die verstrooidheid van haar altijd een voorteken geweest? Hoeveel keren heeft ze niet suiker op de biefstuk gestrooid in plaats van zout en begreep ze niet waarom de jus karamel werd? Middagen dat de geur van aangebrande aardappelen ons al bij het tuinhek tegemoet woei: niet te tellen. Voor kamerplanten was het huis een beproeving: zieltogend gebladerte boven uitgedroogde klompen potgrond - terwijl de cactus verzoop. In haar handen werd de was een bureaucratie. Hemden, wekenlang vermist, doken ineens weer op - of verdwenen spoorloos.

- Weer samen voor het raam, wij beiden. Hij is even naar de bakker, de post, de apotheek.

Waar is hij, waar is hij nu, je weet wel, hij, die, die...

Pa.

Ja, pa.

Waar is hij, is hij weg, waar blijft hij?

Ze huilt.

- Ze zouden op visite gaan. Verbouwereerd staat ze in de badkamer voor de spiegel: een wit masker staart haar met haar eigen verschrikte ogen aan. Ze wil het van zich afwrijven maar wrijft het wit alleen maar verder open, op haar wangen, haar voorhoofd, haar neus. Ze kijkt naar haar vingers, naar de tube, weer naar haar vingers. Zo komt ze de keuken in.

Dat is rare gezichtscrème, zegt ze, die ik gekocht heb.

Ma, zegt een van mijn zussen, dat is tandpasta.

Het boek is in een mooie taal geschreven en geeft een onthutsend verslag van hoe het is om met een dementerende moeder te maken te hebben. Warm aanbevolen voor iedereen die enig inzicht wil in het proces van voortschrijdende dementie! ( )
1 stem erikscheffers | Nov 26, 2015 |
Wat een liefdevolle gedachten en observaties, wat een prachtige taal. Hoe mooi glijdt zij weg op de laatste bladzijde. Het is goed zo ... ( )
  hansvdlaan | Jun 4, 2015 |
Ontroerend mooi. ( )
  heymanp | Dec 4, 2012 |
Prachtig, integer en poëtisch beschreven dementeringsproces van zijn moeder. Een aanrader voor alle mensen die zorgen voor dementerende ouderen, maar vooral ook voor partners en kinderen. Juweeltjes van zinnen tref je hierin aan, niet alleen mooi om te lezen, maar ook beeldend en betrokken. ( )
  yvoseule | Mar 29, 2012 |
1-5 van 7 worden getoond (volgende | toon alle)
De verwoestende ziekte laat haar sporen na bij iedereen in haar omgeving, maar de grootste tragiek spreekt uit de rol van die vader, ‘pa’. Naarmate zij tot minder in staat is en meer professionele verzorging nodig heeft, moet hij gefaseerd afscheid van haar nemen. Mortier laat hem niet veel aan het woord, maar wát hij zegt is, neemt met het groeiende bewustzijn van verlies toe aan invoelbare pijn. Doordat hij zo weinig zegt kan een zin als ‘Ze tast nog altijd naar mijn hand als ik kom slapen’ een werkelijk hartverscheurende impact hebben. Zonder te veel te mikken op het sentiment demonstreert Mortier de aangrijpende kracht die literatuur kan hebben; een diep indrukwekkende prestatie.
toegevoegd door PGCM | bewerkRecensieweb, Irwan Droog (Sep 10, 2011)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Mijn moeder heeft me vandaag een stofbeurt gegeven, ze meende dat ik een meubel was. Misschien een ladekast of een oud fornuis. Ze ging met een helgeel doekje over de knopen in mijn hemd, naar mijn hals toe, wimpelde ermee rond mijn oren, stofte mijn oren, stofte mijn kin af. Toen gaf ze teken dat ik mijn mond moest openen - en propte daar de stoflap is en vergat ons.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

De moeder van Erwin Mortier lijdt aan Alzheimer. Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd. Haar zoon heeft dit wrede proces vastgelegd in een elegie over ouders en kinderen, liefhebben en verlies, over afscheid nemen en herinneren.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De moeder van Erwin Mortier lijdt aan alzheimer. Ze heeft geen wilsbeschikking gemaakt en geleidelijk wordt ze door de ziekte overmeesterd. De zoon heeft dit wrede proces vastgelegd in een literair en universeel meesterstuk dat veel verder reikt dan het ziektebed van zijn moeder.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.14)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 7
3.5 5
4 17
4.5 6
5 13

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,453,373 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar