StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

The Landscape of History: How Historians Map the Past (2002)

door John Lewis Gaddis

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
713631,972 (3.92)6
What is history, and why should we study it? Is there such a thing as historical truth? Is history a science? John Lewis Gaddis answers these and other questions in this short text, providing a searching look at the historian's craft.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 6 vermeldingen

Engels (5)  Nederlands (1)  Alle talen (6)
John Lewis Gaddis bouwt voort op Marc Bloch en E.H. Carr, twee gerenommeerde historici die, de ene in de jaren 1940, de andere in de Jaren 1960, op een rijtje hebben gezet waar geschiedschrijving eigenlijk voor staat, wat de mogelijkheidsvoorwaarden ervan zijn (filosofisch, of zo je wil epistemologisch), en wat de eigen methodologie is. Gelukkig heeft hij – 50 jaar later – de ingrijpende veranderingen die intussen gebeurd zijn in de historiografie en de wetenschappen in het algemeen verwerkt.
Zo is er in de eerste plaats het postmodernisme en vooral de “cultural turn” van Hayden White en anderen. Gaddis benadrukt terecht dat geschiedschrijving maar een voorstelling (representatie) geeft van het verleden, in de vorm van een verhaal (narratief), en onmogelijk het verleden zelf. Tegelijk verdedigt hij fel de waarde van die voorstelling, op voorwaarde dat die zo nauw mogelijk aansluit bij de werkelijkheid (gestaafd wordt door bronnen dus) en ruimte laat voor bevraging zodat er een uiteindelijk een consensus kan groeien tussen professionele en niet-professionele beschouwers van het verleden. Gaddis stelt zich daarbij erg pragmatisch op, met voortdurend vergelijkingen tussen geschiedschrijving en het maken van een kaart (waarbij het verleden uiteraard het landschap is); meteen ook een afwijzing van relativisme, want er is wel degelijk een realiteit van het verleden die zich voortdurend door ons laat bevragen (telkens vanuit een ander heden).
Gaddis besteedt ook heel wat pagina’s aan de vraag of geschiedenis eigenlijk wel een wetenschap is, een vraag die historici en niet-historici al sinds het begin van de 20ste eeuw erg bezig houdt en verdeelt. Verrassend genoeg beweert Gaddis dat geschiedschrijving veel meer aanleunt bij sommige harde wetenschappen, dan bij de sociale wetenschappen. Hij onderbouwt dat door elementen uit de chaos- en complexiteitstheorie die de voorbije decennia opgang hebben gemaakt in de harde wetenschappen en die vooral rekening houden met het onzekerheidsprincipe in complexe systemen. Geschiedschrijving deed dat al veel langer, want uiteindelijk is ook het verleden een uitermate complex systeem. Dat is een verdienstelijke zienswijze, die ons eindelijk verlost van de frustratie van vele geschiedschrijvers, maar Gaddis drijft zijn these wat te ver, vooral in zijn provocatieve afrekening met de sociale wetenschappen. Die zijn volgens hem helemaal blijven steken in vroegere (positivistische) denkschema’s, en door hun obsessieve zoektocht naar onafhankelijke variabelen zijn ze alleen maar uitgekomen bij modellen die nauwelijks realiteit raken. Interessant en tot op zekere hoogte ook correct, zeker, maar naar mijn aanvoelen niet helemaal rechtvaardig voor de sociale wetenschappen.
Kortom, absoluut een interessant boekje, dat afgezien van een aantal provocatieve stellingen geschiedschrijving eindelijk weer op de “wetenschappelijke” kaart zet. ( )
  bookomaniac | Jan 19, 2017 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

What is history, and why should we study it? Is there such a thing as historical truth? Is history a science? John Lewis Gaddis answers these and other questions in this short text, providing a searching look at the historian's craft.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.92)
0.5
1
1.5
2 3
2.5
3 9
3.5 4
4 19
4.5 2
5 12

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,108,636 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar