StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Hoe duur was de suiker? (1987)

door Cynthia McLeod

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1499184,461 (3.23)15
De halfzusjes Elza en Sarith groeien op op een Surinaamse suikerplantage, die voortdurend bedreigd wordt door aanvallen van de marrons (lokale bevolking). Wanneer de meisjes in aanraking komen met de opstandelingen, beseffen ze dat de suiker duur betaald wordt.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 15 vermeldingen

Nederlands (5)  Engels (4)  Alle talen (9)
Toon 5 van 5
Filmeditie - In de historische roman Hoe duur was de suiker? vertelt Cynthia Mc Leod over de bloeitijd van de suikercultuur in de periode 1765-1779, tevens de tijd waarin de Boni-oorlogen plaatsvinden. De plantage-eigenaren leven in voortdurende vrees voor de aanvallen die marrons onder leiding van Boni uitvoeren op de plantages. Tegen dit decor beschrijft Cynthia Mc Leod in meeslepende stijl het leven van Elza en Sarith, dochters uit een Joodse plantersfamilie en hun slaven.
In de onrechtvaardige slavenmaatschappij die de kolonie Suriname is, ervaren meesters en slaven dat de suiker duur wordt betaald.
Regisseur Jean van de Velde schreef het scenario van de film Hoe duur was de suiker? geproduceerd door Paul Voorthuysen, vanaf september 2013 te zien in de bioscopen met in de hoofrollen Gaite Jansen als Sarith en Yootha Wong-Loi-Sing als haar lijfslavin Mini-Mini en begin 2014 als 4-delige tv-serie bij de VARA. Dit is de eerste druk van de filmeditie van Hoe duur was de suiker? Het boek bevat 10 foto's (stills) uit de film en de filmposter op de cover van het boek waarvan eerder 23 drukken verschenen, in een totale oplage van 125.000 exemplaren verkocht in Nederland en Suriname.
Schrijfster Cynthia Mc Leod werd in 1936 op 4 oktober geboren in Paramaribo als dochter van onderwijzer (en naderhand minister, minister-president, gouverneur en president) Johan Ferrier. Ze schreef naast Hoe duur was de suiker? nog vier andere historische romans die merendeels het thema slavernij hebben, alle verschenen bij uitgeverij Conserve.
Thea Detiger in De Telegraaf: 'Verhaal van onschatbare waarde. Geschiedenis van Suriname een bestseller.'
Pieter Steinz in NRC Handelsblad over Hoe duur was de suiker?: 'De populairste roman uit de Nederlands-Surinaamse literatuur is nog altijd Hoe duur was de suiker? De roman werd gekocht door een op de vijftig Surinamers en liet tienduizenden kennismaken met een vaak vergeten geschiedenis: het reilen en zeilen van Jodensavanne.'
Bron: Bol.com
  elsmarijnissen | Jan 17, 2016 |
Ondanks dathet boek niet spannend is, is het wel een mooi verhaal. Beschrijvend geschreven, en daarom wellicht minder 'pakkend'. Wel een goede indruk van het leven in Suriname in die tijd (eind 18e eeuw) ( )
  wvanderl | Dec 2, 2011 |
Hoe duur was de suiker ? is het succesvolle romandebuut van Cynthia Mc Leod. In deze historische roman heeft zij met veel verve een stukje geschiedenis van Suriname tot leven gebracht. De roman speelt in de periode 1765-1779.Het is de bloeitijd van de suikercultuur en ook de periode van de Boni-oorlogen. De plantage-eigenaren leven in voortdurende vrees voor de aanvallen die marrons onder leiding van Boni uitvoeren op de plantages.

Tegen dit decor beschrijft Cynthia Mc Leod in meeslepende stijl het leven van Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie, en hun slaven. In de onrechtvaardige slavenmaatschappij die de kolonie Suriname is, ervaren meesters en slaven dat de suiker duur wordt betaald.
  23rotterdamsedingen | Mar 22, 2011 |
Romandebuut. Geschiedenis Suriname 1765-1779, suikerplantages en Boni-oorlogen. Beschrijving van het leven van Elza en Sarith, dochters uit een joodse plantersfamilie en hun slaven. ( )
  Baukis | Jan 16, 2010 |
Geen grootse roman, daarvoor is het verhaal te simpel. Het boek geeft wel een aardig beeld van het leven van de slaven op de Surinaamse plantages. ( )
  mercure | Nov 19, 2009 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (1 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Cynthia McLeodprimaire auteuralle editiesberekend
Mettam, Gerald R.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
De dag brak aan op plan­tage Hébron...
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

De halfzusjes Elza en Sarith groeien op op een Surinaamse suikerplantage, die voortdurend bedreigd wordt door aanvallen van de marrons (lokale bevolking). Wanneer de meisjes in aanraking komen met de opstandelingen, beseffen ze dat de suiker duur betaald wordt.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.23)
0.5
1
1.5
2 6
2.5 2
3 11
3.5 5
4 6
4.5
5 3

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,943,708 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar