StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De Vierdaagse Zeeslag. 11-14 juni 1666.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
117,786,034 (4.5)Geen
Onlangs toegevoegd doorP.S.Dorpmans
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Engelse en Nederlandse voordrachten, gehouden in het kader van de manifestatie "1666 Nederland ter Zee 1966 ".
Bijgevoegd: "Pascaart van de NOORDZEE van Texel tot de Hoofden". Nieulyex uyt gegeven 't Amsterdam". bij Pieter Goos. Geboortedatum - sterfdatum: 1616 (Amsterdam) - 1675 (Amsterdam)
Levensloop:
Pieter Goos werd in 1616 geboren in Amsterdam als zoon van Abraham Goos (1590-1643), een cartograaf, verkoper en uitgever van kaarten. Pieter Goos trad in de voetsporen van zijn vader en begon een zaak als graveur en verkoper van boeken over zeevaart. Schippers konden er niet alleen terecht om zeekaarten te kopen, ook navigatie-instrumenten zoals graadbogen, quadranten en passers werden er verhandeld. Zijn eerste zeemansgids, de Lichtende Columne ofte Zeespiegel was vanaf 1650 te koop en bevatte kaarten van ‘de zeekusten van de Noordsche, Oostersche en Westersche Schipvaart’. Pieter Goos bleef 25 jaar lang goed samengestelde zeemansgidsen uitgeven en begon na verloop van tijd ook zee-atlassen te maken, die veelal kopieën van kaarten van de Amsterdamse uitgever Hendrick Donckers (1626-1699) bevatten. Pieter Goos trouwde in 1643 met Susanna de Reijgher. Na haar overlijden in 1648, trad hij in 1649 een tweede keer in het huwelijk, ditmaal met Geertruijt van Ruyff. Na Goos' dood in 1675 zette zijn vrouw en vervolgens zijn zoon, Hendrik Goos, de zaak verder.

Belang voor de geografie: Pieter Goos is naast Willem Janszoon Blaeu en Johannes van Keulen de bekendste Amsterdamse uitgever van zee-atlassen uit de 17de eeuw. Goos’ grootste verdienste was dat hij als eerste zijn zeemansgids, de Lichtende Columne ofte Zeespiegel, uitbreidde met een vierde en vijfde deel met kaarten en zeilaanwijzingen voor de kustwateren van de westkust van Afrika en voor de Atlantische kusten van Amerika. Hoewel de kaarten uit zijn atlassen veelal kopieën waren, werden ze zeer luxueus uitgegeven, aangezien Goos zich meer dan andere verkopers van zeekaarten richtte op niet-varende kopers, zoals handelaren en autoriteiten. Om deze reden komen zijn kaarten nog relatief veel voor, vaak gedrukt op dik papier met brede marges. De zeemansgidsen die aan boord van schepen werden gebruikt hebben, hoewel in veel grotere aantallen gedrukt, de eeuwen in veel mindere mate overleefd omdat ze intensiever gebruikt werden.

Op de paskaart is ingetekend:
koers van de Ruyters vloot
koers van de Ruyters verkenners,
koers van de Engelse vloot
koers van prins Ruprechts eskader
koers van de Engelse verkenner en de vlucht van de Rainbow
standplaats uit peiling met afstand
belanrijke ankerplaatsen
dag en maand van de scheepsbewegingen.

Twee vochten lijf om lijf en die 't krackeel begon Geraeckt' in 't onderspit en roemde dat hij 't won. Door dien hij 't Veld behiel. En hiel hij 't? Ja, bij trouwen,En met den neus in 't Sand, hoe kost hij 't beter bouwen? Den and're nam sijn' Pluym, sijn' Degen en sijn' Geld,en liet hem liggen bloe'en, den houder van het Veld:noch seid' hij dat hij 't won: En soo doen ons Geburen:soo haer die Winst bevalt, lang moet dat winnen duren. ( )
  P.S.Dorpmans | Sep 4, 2017 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5 1
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,518,801 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar