StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Kolja: roman door Arthur Japin
Bezig met laden...

Kolja: roman (editie 2017)

door Arthur Japin (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
833327,081 (3.53)1
Kolja, doofstomme jongen, wordt door de componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en zijn broer Modest meegenomen op hun reizen door Europa. Als Pjotr onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja aan de officiële doodsoorzaak.
Lid:stapels
Titel:Kolja: roman
Auteurs:Arthur Japin (Auteur)
Info:De Arbeiderspers (2017), Edition: 01, 342 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Kolja door Arthur Japin

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 1 vermelding

Toon 3 van 3
Kolja is vanaf zijn geboorte doof en kan daarom ook niet spreken. De broer van Pjotr Tsjaikovski, Modest, neemt het op zich om Kolja te leren spreken en "horen" (door liplezen). Daarvoor gaan Kolja en Modest naar Lyon waar een echtpaar zich specialiseert in het leren spreken van doven. Dat lukt uiteindelijk zo goed, dat mensen er vaak geen erg in hebben dat Kolja doof is. Ook muziek kan hij ervaren, als hij de trillingen kan voelen. De tweede verhaallijn is het overlijden van Pjotr Tsjaikovski. Dat is met allerlei geheimzinnigheid omgeven, omdat er een schandaal gesust moet worden. De broers Tsjaikovski zijn min of meer openlijk homoseksueel, en dat wordt niet direct als probleem gezien, maar als er ook sprake is van een seksuele relatie tussen Modest en Kolja, wordt het een schandaal en voelt Pjotr zich genoodzaakt om gif in te nemen. Anders zouden zijn jaargenoten van de School voor Jurisprudentie in opspraak zijn geraakt, en dat moet ten koste van alles voorkomen worden. Tussen overlijden en sterven van Pjotr probeert Kolja de ware toedracht te reconstrueren.
  wannabook08 | Nov 20, 2020 |
Prachtig verhaal over de broersTsjaikovski,.Modest neemt het onderwijs van Kolja, een doofstom jongetje op zich, die hij leert spreken en liplezen en die daardoor een “normaal” leven leidt. Het verhaal speelt in Rusland, eind 19e eeuw. Er is veel geld, er wordt veel gereisd. Tsjaikovski sterft en het onderzoek dat Kolja doet naar de oorzaak van zijn dood is één verhaallijn, het onderwijs en hun gezamenlijke leven is de andere. Helemaal Russisch met graven en hertogen en prachtige namen. De broers zijn beiden homoseksueel, een schandaal daaromtrent lijkt ook de oorzaak van de dood. Ook spelt mee de “ Eer” van een vriendengroep zoals bekend uit Engeland, “ het oud-boys netwerk. ( )
1 stem vuurziel | Nov 17, 2018 |
De beste Japin na De zwarte met het witte hart, vond ik: over de dood van Pjotr Tsjaikovski (Petja), het homoseksuele netwerk rond hem, voorop zijn broer Modest (Modja) en de doofstom geboren Kolja (Nikolaos) die van klein kind af aan door Modest vrijwel vlekkeloos heeft leren praten en liplezen en dus alleen nog maar doof is. Om en om geschreven vanuit de opvoeding en ontwikkeling van Kolja, die door zijn rijke, gemakzuchtige moeder is overgedragen aan Modest, die hem meeneemt naar de strenge methode van het Hugentobler Instituut in Lyon. En dan weer kort na de dood van Petja onder geheimzinnige omstandigheden, zogenaamd cholera, maar verteller Kolja merkt dat er een geheim, bijna een staatsgeheim, achter zit. Spannend, heel goed geschreven, het thema van de doofstomme / dove jongen, muziek, communicatie, stilte erg goed gedaan en stof tot nadenken, ook heel goed volgehouden dat voor Kolja 'horen' betekent zien (= liplezen; als de gordijnen dichtgaan, kan hij niet meer horen). De plot ontvouwt zich gaandeweg en uiteindelijk blijken gebeurtenissen uit het verleden van Kolja, Modest, gouvernante Sofja Petrovna in combinatie met het woeste maar zelfs door de tsaar gedoogde homo-leven van Petja en de zijnen hun climax in Petja's dood bereikt te hebben. Blijkbaar ook heel goed gedocumenteerd, in elk geval heel plausibel verteld. ( )
1 stem Harm-Jan | Oct 9, 2018 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Lex Jansen en Benjamin Moser
Eerste woorden
Ik zag het al vanaf de Nevski Prospekt, nog voordat ik de straat in liep.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Kolja, doofstomme jongen, wordt door de componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en zijn broer Modest meegenomen op hun reizen door Europa. Als Pjotr onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja aan de officiële doodsoorzaak.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.53)
0.5
1 1
1.5
2 3
2.5
3 6
3.5 4
4 14
4.5 1
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,773,269 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar