StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Wereldgeschiedenis van Vlaanderen

door Marnix Beyen

Andere auteurs: Marc Boone (Redacteur), Bruno De Wever (Redacteur), Herman Houbrechts (Redacteur), Leen Huet (Redacteur), Brigitte Meijns (Redacteur)8 meer, Karel van Nieuwenhuyse (Redacteur), Harold Polis (Redacteur), Femke Proosten (Redacteur), Marc Reynebeau (Redacteur), Karel Van Nieuwenhuyse (Redacteur), Eric Vanhaute (Redacteur), Guy Vanthemsche (Redacteur), Karel Verhoeven (Redacteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
261899,229 (3.5)Geen
We staan nooit op onszelf. De zeer brede invalshoek in Wereldgeschiedenis van Vlaanderen toont hoe sterk invloeden van buitenaf persoonlijke en collectieve ervaringen hebben bepaald. In ruim negentig hoofdstukken wordt die geschiedenis zo verhalend mogelijk benaderd en wordt het debat gevoed met nieuwe, kritische inzichten. Wat betekent identiteit, natievorming, herkomst of geschiedenis vandaag? Wereldgeschiedenis van Vlaanderen schetst een divers en rijkgeschakeerd beeld. De gelaagdheid en meerstemmigheid van dit boek zijn het resultaat van de collectieve inspanning van een groep eminente historici, essayisten en schrijvers. De auteurs herkauwen de grote feiten niet, maar gaan op zoek naar een andere, concretere benadering van geschiedenis. Wereldgeschiedenis van Vlaanderen laat zien hoe we in onze contreien zijn omgegaan met positieve en negatieve omstandigheden, met verandering in het algemeen. Onze geschiedenis heeft zich niet afgespeeld op een afgelegen eiland, integendeel. Gedegen onderzoek, weinig bekende historische inzichten en vertelplezier maken van Wereldgeschiedenis van Vlaanderen een uniek, meeslepend en spraakmakend boek.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Dit is uiteraard een erg interessante en soms zelfs amusante verzameling episodes uit de geschiedenis van wat vandaag ‘Vlaanderen’ is, sinds enkele decennia een semi-autonome regio binnen België. De auteurs kozen niet voor de klassieke onderwerpen, maar gaan eerder voor minder bekende gebeurtenissen of aspecten, dikwijls met een anekdotes karakter, maar altijd ingebed in een ruimer kader. De intentie was om de vervlechting van Vlaanderen met de (omringende) wereld in de verf te zetten, op diverse momenten in de geschiedenis. In enkele bijdragen lukt dat uitstekend, maar andere blijven merkwaardig genoeg een eng-Vlaamse focus behouden. En conceptueel wringt er wel wat, en dat is logisch, want het Vlaamse grondgebied van nu is heel anders dan dat van twee eeuwen geleden, en er is ook de onvermijdelijke Belgische context en de heikele Brusselse kwestie. Je merkt dat de samenstellers van deze bundel die issues gewoon omzeild hebben en gegaan zijn voor pragmatiek. Dat levert zeker interessant leesvoer op, maar de notie ‘Wereldgeschiedenis van Vlaanderen’ lijkt me toch lichtelijk megalomaan. Meer daarover in mijn History-account op Goodreads: https://www.goodreads.com/review/show/3804396851 ( )
  bookomaniac | Feb 8, 2021 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (3 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Marnix Beyenprimaire auteuralle editiesberekend
Boone, MarcRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
De Wever, BrunoRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Houbrechts, HermanRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Huet, LeenRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Meijns, BrigitteRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Nieuwenhuyse, Karel vanRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Polis, HaroldRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Proosten, FemkeRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Reynebeau, MarcRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Van Nieuwenhuyse, KarelRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Vanhaute, EricRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Vanthemsche, GuyRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Verhoeven, KarelRedacteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

We staan nooit op onszelf. De zeer brede invalshoek in Wereldgeschiedenis van Vlaanderen toont hoe sterk invloeden van buitenaf persoonlijke en collectieve ervaringen hebben bepaald. In ruim negentig hoofdstukken wordt die geschiedenis zo verhalend mogelijk benaderd en wordt het debat gevoed met nieuwe, kritische inzichten. Wat betekent identiteit, natievorming, herkomst of geschiedenis vandaag? Wereldgeschiedenis van Vlaanderen schetst een divers en rijkgeschakeerd beeld. De gelaagdheid en meerstemmigheid van dit boek zijn het resultaat van de collectieve inspanning van een groep eminente historici, essayisten en schrijvers. De auteurs herkauwen de grote feiten niet, maar gaan op zoek naar een andere, concretere benadering van geschiedenis. Wereldgeschiedenis van Vlaanderen laat zien hoe we in onze contreien zijn omgegaan met positieve en negatieve omstandigheden, met verandering in het algemeen. Onze geschiedenis heeft zich niet afgespeeld op een afgelegen eiland, integendeel. Gedegen onderzoek, weinig bekende historische inzichten en vertelplezier maken van Wereldgeschiedenis van Vlaanderen een uniek, meeslepend en spraakmakend boek.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.5)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 2
3.5
4 4
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 207,096,646 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar