StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De samenkomst (2007)

door Anne Enright

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4,0552042,975 (3.08)449
As nine members of the Hegarty clan gather for the wake of their drowned brother Liam, his sister Veronica remembers the secret he shared with her about what happened in their grandmother's house thirty years ago, a betrayal that spans three generations.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 449 vermeldingen

Engels (190)  Nederlands (5)  Duits (3)  Spaans (1)  Noors (Bokmål) (1)  Frans (1)  Hebreeuws (1)  Zweeds (1)  Alle talen (203)
Toon 5 van 5
Portret van 3 opeen volgende generaties... ( )
  gielen.tejo | Sep 22, 2020 |
Ingrijpend. Teder. Dramatisch. Een Ierse familiegeschiedenis. ( )
  judikasp | Dec 28, 2011 |
Dit boek won de Man Bookerprice 2007 en terecht ! Het is een mooi uitgebalanceerde roman gebouwd rond een Ierse "extented family" (de familie Hegarty) die wel verplicht moet graven in hun collectief opgebouwde herinneringen nu één van hen : de jonge broer Liam zelfmoord pleegde. Veronica de hoofdfiguur van de roman keert terug naar het ouderlijke huis en haar alleenstaande moeder om in dat geboortehuis de schikkingen voor de begrafenis te treffen en de overige familieleden uit te nodigen. Herinneringen aan haar oma Ada en de mannen in haar leven, haar gesprekken met haar overleden lievelingsbroer maar nog meer de hypocrisie van een gesloten samenleving waarin Iers katholicisme en erotiek op een eigenaardige wijze verstrengeld zijn houden haar in een verstikkende, zelfontledende greep. Het is eeen betoverend boek dat een beklemmende sfeer neerzet en doet nadenken over onszelf en de familie waarin we functioneren en hoe weinig we eigenlijk van de anderen afweten. Hoe veel daarvan puur giswerk is en pas duidelijk wordt als het stof van jaren is neer gedwarreld. Heel goede vertaling. Al is het lezen in het Engels niet te verbeteren. We hebben de beide : zowel "The gathering" (zie cover) als "De samenkomst" ( )
  Bibliotheekizegem | Apr 30, 2009 |
Tijdens het lezen, op een papiertje de volgende aantekeningen gemaakt: boek komt wat moeilijk op gang; verhaal doet soms wat gedateerd aan; beproefd concept; er wringt iets tussen de handelingen van de hoofdpersoon en hetgeen zij (over)denkt.

Ierland, groot gezin, drie generaties, wat vage vaders en een ‘oom’ en daar dan een verhaal omheen componeren….. eigenlijk kun je het dan wel raden.
Bij nader inzien echter blijkt dat de schrijfster er toch wel iets moois van heeft gemaakt; ondanks alle vervreemding die de hoofdpersoon oproept schetst zij een beeld van een soort eenzaamheid die de roman uiteindelijk de lading geeft om het tot een boeiende roman te maken. ( )
  deklerk | Apr 18, 2008 |
Een grijs en onmachtig verhaal waarin Veronica, de ik-persoon, verslag doet van haar actuele gevoelens van emotionele onmacht en tegelijkertijd op zoek is naar de oorzaken hiervan in het verleden. De directe aanleiding is de dood van haar broer Liam die zich het leven heeft benomen door de zee in te lopen. Het boek begint met het bezoek van Veronica aan haar demente moeder om het gebeurde te vertellen. Dat valt niet mee. Ze krijgt van haar moeder een klap in het gezicht. Heeft ze de “mantra” geschonden: “Niks tegen mammie zeggen.”? Dat was de boodschap van haar oudere broers en zusters in het verre verleden. Ze is het zevende van twaalf kinderen. Liam het achtste.
Met de dood van Liam verdwijnt voor haar de enige persoon met wie ze echt dingen deelde. Met de dood komt ook het gevoel van onvrede en ongemak in het leven in alle hevigheid weer bovendrijven: het onvermogen te beminnen en je te laten beminnen.
Het verhaal speelt zich af tussen dood en begrafenis van Liam en de ontregeling van Veronica daarna. Maar die dagen zij doortrokken van een zoektocht naar het verleden. Het begint bij haar grootmoeder: Ada Merriman. Ooit was er iemand die van haar hield of eigenlijk twee mannen, vrienden: Lambert Nugent en Charly Spillane. Ze trouwt met Charly, maar Lambert blijft over de vloer komen als huisbaas en verholen minnaar. Als er nieuwe kinderen komen, worden Veronica en Liam naar oma gestuurd. Is het verdrongen werkelijkheid? Misbruikte Nugent Liam? Dit is de vraag die door het hele boek heen speelt. Het moet haast wel gebeurd zijn. Maar het echte feit lijkt in dromen en angsten verward geraakt te zijn. Slapeloos rijdt ze maandenlang ’s nachts in haar auto rond. Met dit onduidelijke feit moet alles begonnen zijn dat tot de dood van Liam heeft geleid. Nooit heeft ze tegen niemand iets verteld. Had ze iets kunnen voorkomen? “Mensen veranderen niet, ze onthullen zich alleen steeds meer.”, concludeert ze tenslotte aan het eind van haar chaotische zoektocht.
Het boek eindigt met de uitspraak: “Ik val al maanden mijn eigen leven in. En ik sta op het punt van landen.” De dingen lijken helder te worden. Nu het leven nog.
Zelden werd de ervaring van een zoveelste kind in een groot gezin, de overrompeling van een moeder die dit als een vanzelfsprekendheid ervaart, maar het niet kan, zo klemmend beschreven. De emotionele kilte is eindeloos. Het boek doet hard en soms ook cynisch aan. Alles is grauwheid en mist. De spaarzame vonkjes warmte smelten weg in de emotionele ellende van alledag.
Treffend is ook de beschrijving van de leegte door de drie tot vier generaties heen generaties heen. Het proces van verwaarlozing lijkt niet te stuiten. Het boek is terecht bekroond met de Booker Price. ( )
  JanvanderStaak | Jan 6, 2008 |
Toon 5 van 5
At its best Enright's prose style is excitingly original, a blend of defensive social satire with extreme precision in evoking sounds, smells, and atmosphere and a great ability to make rapid and telling transitions from past to present, concrete to abstract, narrative to reflection. However, these qualities emerge for the most part in sections peripheral to the main story.... When, on the other hand, she slides into melodrama and literary formula, The Gathering does indeed sound like at least nine other writers and by no means the best.
toegevoegd door jburlinson | bewerkNew York Review of Books, Tim Parks (betaal website) (Apr 17, 2008)
 
Her prose often ravishes and sometimes repels: reading her can be like staring into the lustrous surface of a lake, trying to discern the dangers lurking beneath. . . Bringing together the skills she has honed along the way, Enright carries off her illusions without props or dei ex machina, bravely engaging with the carnival horrors of everyday life.
toegevoegd door christiguc | bewerkNew York Times, Liesl Schillinger (Sep 30, 2007)
 
toegevoegd door lucyknows | bewerkscis (betaal website)
 

» Andere auteurs toevoegen (8 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Enright, Anneprimaire auteuralle editiesbevestigd
Verhagen, PietVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I would like to write down what happened in my grandmother's house the summer I was eight or nine, but I am not sure if it really did happen. I need to bear witness to an uncertain event. I feel it roaring inside me--this thing that may not have taken place. I don't even know what name to put on it. I think you might call it a crime of the flesh, but the flesh is long fallen away and I am not sure what hurt may linger in the bones.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
…I was living my life in inverted commas. I could pick up my keys and go ‘home’ where I could ‘have sex’ with my ‘husband’ just like lots of other people did. That is what I had been doing for years. And I didn’t seem to mind the inverted commas, or even notice that I was living in them, until my brother died.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
This is The Gathering by Anne Enright. It should not be combined with The Gathering by Joseph Lidster.
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

As nine members of the Hegarty clan gather for the wake of their drowned brother Liam, his sister Veronica remembers the secret he shared with her about what happened in their grandmother's house thirty years ago, a betrayal that spans three generations.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.08)
0.5 15
1 81
1.5 11
2 164
2.5 55
3 281
3.5 83
4 235
4.5 28
5 84

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,070,118 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar