StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Arthur & George door Julian Barnes
Bezig met laden...

Arthur & George (origineel 2005; editie 2005)

door Julian Barnes (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
4,9111762,272 (3.7)1 / 321
Groot-Brittannië, eind negentiende eeuw. Arthur groeit op in de gegoede middenklasse van Edinburgh, George in de pastorie van een klein plattelandsdorpje. Arthur wordt dokter en maakt naam als de beroemde schrijver Arthur Conan Doyle. George, de zoon van een Indiase dominee en een Schotse moeder, wordt advocaat. Nadat hij al eerder met racisme te maken kreeg, wordt hij later verdacht van het doden van vee en ten onrechte veroordeeld. Er steekt een storm van protest op in de pers en Arthur is vastbesloten de onschuld van George te bewijzen.… (meer)
Lid:rabbit.blackberry
Titel:Arthur & George
Auteurs:Julian Barnes (Auteur)
Info:Jonathan Cape Ltd (2005), Edition: First Edition, 368 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen, Verlanglijst, Te lezen, Gelezen, maar niet in bezit, Favorieten
Waardering:***
Trefwoorden:fiction

Informatie over het werk

Arthur & George door Julian Barnes (2005)

Onlangs toegevoegd doorBarbaraLanzillo, jcm790, Pohai, besloten bibliotheek, EmilyAnsell, JoeB1934, Bambean, zandrashof, MikeTristram
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 321 vermeldingen

Engels (168)  Spaans (3)  Deens (2)  Zweeds (1)  Catalaans (1)  Nederlands (1)  Alle talen (176)
Groot-Britannie¨, eind negentiende eeuw. Arthur en George groeien op in verschillende werelden: Arthur in de gegoede middenklassen van Edinburgh, George in de pastorie van een klein plattelandsdorpje. Arthur zal dokter worden en een van de beroemdste schrijvers van zijn tijd, George blijft een eenvoudige, hardwerkende burger. Bij het aanbreken van een nieuwe eeuw kruisen hun paden zich bij een van de meest sensationele rechtszaken uit die tijd. George Edjali is half Indiaas en als zijn familie dreigbrieven ontvangt lijken deze uit racistiese overwegingen geschreven. Dan worden in de direkte omgeving beesten afgeslacht en blijft George tot zijn verbazing zelf een verdachte. Na een dubieus proces wordt hij tot zeven jaar dwangarbeid veroordeeld.
Arthur Conan Doyle, inmiddels schrijver van de beroemde Sherlock Holmesverhalen, is in die tijd in diepe rouw over de dood van zijn eerste vrouw Touie. Daarnaast wordt hij al negen jaar lang verscheurd door een diepe verliefdheid/liefde voor een ander vrouw. Als hij leest over de zaak Edjali raakt hij gefascineerd en is vastbesloten de onschuld van George te bewijzen.

Fragment:
En dan komt hij Jean tegen.
Het is een paar maanden voor zijn achtendertigste verjaardag. Sidney Paget schildert dat jaar zijn portret, waarop hij rechtop in een crapaud zit, geklede jas halfopen, horlogeketting te pronk in zijn linkerhand een aantekenboekje, in zijn rechter een zilveren vulpotlood. Zijn haar wijkt nu boven de slapen, maar dat verlies wordt ondervangen door de compenserende luister van de snor: die domineert zijn gezicht boven en opzij van de mond en loopt, met was verstevigd, in tandenstokers uit tot voorbij de lijn van zijn oorlellen. Dat geeft Arthur het imponerende air van een auditeur-militair, wiens gezag wordt benadrukt door het gekwartileerde familiewapen in de bovenhoek van het portret.
Arthur is de eerste om toe te geven dat hij zijn kennis van vrouwen als gentleman en niet als schuinsmarceerder heeft opgedaan.......Zijn moeder - de Moek -is de enige vrouw aan wier autoriteit hij bereid is zich te onderwerpen. Voor andere leden van de sekse is hij afwisselend een grote broer, plaatsvervanged vader, dominante echtgenoot, raadgevend arts, gulle schrijver van blanco cheques en kerstman. Hij is uiterst kontent met de scheiding en de verschillen tussen de seksen zoals de maatschappij die in zijn wijsheid door d eeuwen heen heeft ontwikkeld. Hij is falikant tegen het idee van vrouwenkiesrecht: als een man van zijn werk thuiskomt, wil hij geen politica tegenover hem bij de haard zitten. Omdat hij minder van vrouwen weet, kan hij ze beter idealiseren. Zo hoort het volgens hem.
Daarom is Jean een schok voor hem. Het is lang geleden dat hij naar een jonge vrouw heeft gekeken zoals jongemannen doorgaans doen. Vrouwen - jonge vrouwen - horen volgens hem als was te zijn: ze zijn kneedbaar, plooibaar, verwachten hun vorm te krijgen door het stempel van de man met wie ze trouwen. Ze verhullen zich, ze kijken toe en wachten, ze leven zich uit in beschaafd sociaal vertoon (dat nooit mag ontaarden in koketterie) tot het moment dat de man zijn belangstelling laat blijven, en dan zijn grotere belangstelling, en dan zijn bijzondere belangstelling, tegen welke tijd ze samen alleen wandelen en de families met elkaar hebben kennisgemaakt, en ten slotte vraagt hij haar hand en soms, misschien als een laatste daad van verhulling, laat ze hem op antwoord wachten. Zo is het allemaal geëvolueerd en de sociale evolutie is net zo goed aan wetten en mogelijkheden gebonden als de biologiese. Het zou niet zo zijn als er geen goede reden voor was.
Wanneer hij aan Jean wordt voorgesteld - op een tea party 's middags ten huize van een vooraanstaande Londense Schot, het soort gelegenheid dat hij gewoonlijk mijdt - ziet hij meteen dat ze een aantrekkelijke jonge vrouw is. Hij weet uit zijn lange ervaring wat hij kan verwachten: de aantrekkelijke jonge vrouw zal hem vragen wanneer hij een nieuwe SherlockHolmes gaat schrijven, en of die werklijkheid in de watervallen van Reichenbach is omgekomen, en of het misschien niet beter zou zijn als de detektieve ging trouwen, en hoe was hij eigenlijk op zo'n idee gekomen? En de ene keer anwoordt hij met de vermoeidheid van een man die vijf jassen draagt, en een andere keer kan hij een fluwe glimlach opbrengen en zegt hij :'Uw vraag, jongedame , herinnert me er weer aan waarom ik zo verstandig was hem inde waterval te doen storten.
Maar Jean doet dat allemaal niet. Ze toont zich niet charmant verrast bij het horen van zijn naam, noch bekent ze verlegen een trouwe lezeres te zijn. Ze vraag hem of hij de fotografietentoonstelling heeft gezien van dr.Nansens tocht naar het hoge Noorden.......p 217-219 ( )
  Baukis | Nov 13, 2010 |
Barnes’s suave, elegant prose — alive here with precision, irony and humaneness — has never been used better than in this extraordinary true-life tale, which is as terrifically told as any by its hero Conan Doyle himself.
toegevoegd door simon_carr | bewerkThe Times, Peter Kemp (Jun 26, 2005)
 
For all the numerous retellings of Conan Doyle's life, it is hard to imagine that Barnes's semi-fictional version could be bettered in texture or acuity. In his elegant mini-chapters, he unpacks the writer's extraordinary rites of passage: his famous failure as an ophthalmologist; his work on a whaling ship; his sporting prowess - batting for the MCC, skiing Alpine passes; his heroism in the Boer War.
 

» Andere auteurs toevoegen (18 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Barnes, Julianprimaire auteuralle editiesbevestigd
Anthony, NigelVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wiel, Frans van derVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Zweedse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
to P.K.
Eerste woorden
A child wants to see.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
George Edalji died at 9 Brocket Close, Welwyn Garden City, on 17th June 1953; the cause of death was given as coronary thrombosis.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
This is the book; do not combine with film/video
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Groot-Brittannië, eind negentiende eeuw. Arthur groeit op in de gegoede middenklasse van Edinburgh, George in de pastorie van een klein plattelandsdorpje. Arthur wordt dokter en maakt naam als de beroemde schrijver Arthur Conan Doyle. George, de zoon van een Indiase dominee en een Schotse moeder, wordt advocaat. Nadat hij al eerder met racisme te maken kreeg, wordt hij later verdacht van het doden van vee en ten onrechte veroordeeld. Er steekt een storm van protest op in de pers en Arthur is vastbesloten de onschuld van George te bewijzen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.7)
0.5 3
1 16
1.5 3
2 58
2.5 20
3 297
3.5 116
4 508
4.5 69
5 161

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,393,751 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar