StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Negentienvierendertig (1982)

door Alberto Moravia

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1865146,684 (3.59)4
Moravia is not simply painting the portrait of an age but also coming to grips through his art with the great questions of all ages - the erotic, love, death, and the purposes of life. 1934 recapitulates the major themes of his art and at the same time takes us beyond them.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 4 vermeldingen

Engels (2)  Nederlands (1)  Italiaans (1)  Hebreeuws (1)  Alle talen (5)
Het thema van dit boek is de vraag of men in wanhoop kan leven en toch niet willen sterven.
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind Lucio, de hoofdpersoon en verteller van het verhaal een merkwaardige en eigenlijk vervelende zelfingenome man. Hij lijdt aan grote en diepe wanhoop en vraagt zich dus echt af of hij de wanhoop kan stabiliseren en leven of dat hij zijn leven moet beëindigen. Hij ontmoet op de boot van Napels naar Capri een Duits echtpaar, de Müllers. Een dikke oudere man en een jonge ongelukkig uitziende vrouw, Beate. Lucio wordt op slag verliefd op de ongelukkig ogende Beate en meent in haar ogen ook liefde voor hem te zien. Ze gaan allemaal naar hetzelfde pension en in de eetzaal zitten ze naast elkaar. Beate en Lucio doen niet anders dan woordeloze boodschappen uitzenden naar elkaar en zeer snel weet Lucio dat Beate de liefde van zijn leven is en dat dit wederzijds is. Beate geeft hem een boek van Kleist waarin staat hoe hij en zijn vriendin samen zelfmoord plegen. Hij concludeert dat Beate dat ook wil, met hem.
De man van Beate, Alois, lijkt een nazi, hij dwingt Lucio min of meer tot de Italiaanse fascistengroet.
Als Beate en haar man na een paar dagen verdwenen zijn ontmoet Lucio Trude en Paula, Trude is de frivole tweelingzus van Beate, zij is vrijgevochten, partijlid, nazi en wil seks met hem. Paula is de moeder van de 2 jonge vrouwen. Trude en Lucio experimenteren samen een beetje met seks en Trude sterkst erg de draak met haar zus, vindt haar een aanstelster met haar zelfmoordpogingen (al 3)
en -plannen. Uiteindelijk komt Paula vertellen dat alles een grote grap is, dat Trude niet bestaat, dat Beate en zij minnaars zijn en actrices. Dat Alois inderdaad de man van Beate is, maar zij niet van hem houdt.
Het einde is dat Beate en Paula samen sterven door cyaankali te slikken. Dit na het nieuws van een mislukte aanslag op Hitler waarbij Alois was betrokken en gefusilleerd is. De nacht van de lange messen was dat.
In de weinige informatie over Moravia kom ik tegen dat hij een antifascist is die seksualiteit en filosofische vraagstubehandelt in zijn werk.
Dit boek is van 1982, dus nog niet zo oud. Ik vind het wel een intrigerend verhaal, wel goed geschreven ook, zeker, maar de aannames 270 bladzijden lang van diepe liefde tussen mensen die elkaar niet spreken of het steeds hebben over d E liefde, de seks, het doodgaan en de spagaat als je verliefd bent op een tweeling, ik vind het een beetje tè. ( )
  vuurziel | Apr 13, 2023 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (6 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Moravia, Albertoprimaire auteuralle editiesbevestigd
Voogd, Pietha deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weaver, WilliamVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
E' possibile vivere nella disperazione e non desiderare la morte? - Immaginavo, per gioco, di leggere questa domanda in una specie di insegna che un grandissimo pipistrello dalle ali spiegate, simile a quello che si vede nella stampa di Durer Melencolia, teneva sospesa tra le unghie al di sopra del mare, mentre il vaporetto si avvicinava rapidamente all'isola di Capri.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Moravia is not simply painting the portrait of an age but also coming to grips through his art with the great questions of all ages - the erotic, love, death, and the purposes of life. 1934 recapitulates the major themes of his art and at the same time takes us beyond them.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.59)
0.5
1 1
1.5
2 2
2.5
3 8
3.5 2
4 12
4.5
5 4

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,325,887 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar