StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Aan de oevers van de Bosporus (1950)

door Irfan Orga

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3281280,310 (3.69)7
Irfan Orga was born into a prosperous family in the twilight of the Ottoman Empire. His mother was a beauty, married at thirteen, who lived in the seclusion of a harem, as befitted a Turkish woman of her class. His grandmother was an eccentric autocrat, determined at all costs to maintain her traditional habits. But the First World War changed everything. Death and financial disaster reigned, the Sultan was overthrown and Turkey became a republic. The family was forced to adapt to an unimaginably impoverished life. In 1941 Irfan Orga arrived in London, and seven years later he wrote this extraordinary story of his family's survival.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 7 vermeldingen

Toon 3 van 3
Het is een autobiografie in de vorm van een ontwikkelingsroman. En ja, het geeft een beeld van het Turkije van begin twintigste eeuw waarin de religieuze orthodoxie en de familie bepalen wat mag en niet kan. Met nadruk natuurlijk op het laatste. In het verhaal worden de aanloop en gevolgen van de eerste wereldoorlog op een aannemelijk wijze beschreven. Maar dat is het dan wel. De schrijver doet zijn best om de in het boek voorkomende familieleden een plaats te geven, maar laat de karakters uiteindelijk toch wat bungelen.
Zijn moeder bij voorbeeld, die in alle ellende toch overeind blijft, blijkt een vastberaden en moderne vrouw te zijn en verdient daardoor eigenlijk het middelpunt van de roman te zijn.

Misschien zou je het zo kunnen formuleren: de schrijver besloot zijn biografie te publiceren maar had beter die van zijn moeder kunnen schrijven. Nu verwatert het verhaal om gaandeweg oninteressant te worden. ( )
  deklerk | Nov 4, 2014 |
Geweldig goed en ontroerend boek over de neergang van het Ottomaanse rijk en de opkomst van de Turkse republiek geillustreerd aan de hand van de lotgevallen van de hoofdpersoon en zijn familie. ( )
  M.J.Meeuwsen | Apr 9, 2014 |
In de autobiografie Aan de oevers van de Bosporus beschrijft Irfan Orga zijn jeugd en eerste loopbaan bij het Turkse leger in de eerste decennia van de 20e eeuw. Geboren in een welvarende familie in Istanbul ondervindt Irfan met zijn broer en zus echter met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de gevolgen van armoede, verlies van in dienst opgeroepen vader en de politieke omwentelingen en de gewijzigde praktizering van de islam. De in onze begrippen nog jonge oma blijft de mater familias, waar moeder de eindjes aan elkaar probeert te knopen. Irfan zelf verblijft na in een tehuis te hebben gezet in een opleidingsinstituut voor het Turkse leger.Officier bij de luchtmacht vult zijn eerste actieve jaren. De totale aftakeling van zijn moeder door de jarenlange psychologische druk en voortdurende veranderingen worden gevoelig en aangrijpend beschreven.

Buiten het eigenlijke boek, maar belangrijk is de emigratie van Irfan met zijn gezin naar Londen in 1941. Zeven jaar later schreef Olga het boek. Uitzonderlijk goed Engels voor een Turk dat al bij publicatie tot vraagtekens leidde. Het in 2002 vernieuwde nawoord uit oorspronkelijk 1953 van zoon Ates Orga verklaart een hoop.Irfan schreef het raamwerk in het Turks en zijn Engelse echtgenote vertaalde en bewerkte het boek in het Engels. In Orga's latere boeken zou ook zoon Ates actief meehelpen in het schrijven en publiceren. Ook geeft Ates aan, dat Irfan niet het volledige verhaal heeft verteld over zijn laatste Turkse jaren, de exacte reden van vertrek (ongetrouwd samenleven met een buitenlandse) en het verblijf in Engeland. Zo krijgt een toch al indrukwekkend boek ook nog een verrassende blik achter de schermen. ( )
1 stem hjvanderklis | Aug 3, 2008 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (1 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Irfan Orgaprimaire auteuralle editiesberekend
Hel Guedj, Johan-FrédérikVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Orga, AteşNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Margarete, my wife, with love
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Sono nato a Istanbul il 31 ottobre 1908, primogenito della mia famiglia.
I was born in Istanbul, on the 31st of October 1908.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Irfan Orga was born into a prosperous family in the twilight of the Ottoman Empire. His mother was a beauty, married at thirteen, who lived in the seclusion of a harem, as befitted a Turkish woman of her class. His grandmother was an eccentric autocrat, determined at all costs to maintain her traditional habits. But the First World War changed everything. Death and financial disaster reigned, the Sultan was overthrown and Turkey became a republic. The family was forced to adapt to an unimaginably impoverished life. In 1941 Irfan Orga arrived in London, and seven years later he wrote this extraordinary story of his family's survival.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.69)
0.5
1 2
1.5
2 3
2.5 1
3 15
3.5 5
4 18
4.5 5
5 10

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,955,137 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar