StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De vuurvliegjes achterna; Een vlucht naar de vrijheid (2009)

door Martin Šimek

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
1921,146,691 (2.67)Geen
Autobiografisch verslag over de vlucht in 1968 van de schrijver uit Tsjechoslowakije..
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Toon 2 van 2
Aangrijpend boek, maar het is te veel een verzameling verhalen. Voor mij had het uitgebreider gemogen, met meer samenhang. Het hangt nu te los aan elkaar, en dat is jammer.

Voor iemand die niet in zo'n land heeft gewoond en nooit zo'n vlucht heeft ondernomen is het moeilijk inleven in de ervaringen en de geschiedenis. Daarom had het wel wat uitgebreider gemogen: zodat het voor 'buitenstaanders' beter invoelbaar is. Het heeft nu een beetje 'onder ons'-gevoel. ( )
  Bookdragonette | May 14, 2010 |
Wie de mens Martin Simek wil leren kennen, moet dit boek lezen. Het heeft alles wat je zou verwachten: scherpe observaties, kritische analyses, intelligente humor en vertederende openbaringen.

Het boek bestaat uit een verzameling anekdotes die dan weer naadloos op elkaar aansluiten, maar soms ook een fiks tijdgat tussen zich hebben. De vertelstijl is direct, kort en krachtig, duidelijk. Ze bezit ook prachtige observaties en metaforen die je recht in het hart raken. Soms is Simek doodeerlijk en schroomt hij niet om de lezer recht in zijn hart te laten kijken. Soms houdt hij juist bewust meer die afstand. Dat laatste is jammer. Sterker nog, wat mij betreft had het boek veel dikker mogen zijn, veel uitgebreider omschreven. Meer boek mogen zijn.

Desalniettemin een hartverwarmend verhaal dat het licht laat schijnen op een belangrijk hoofdstuk van de Europese geschiedenis en de mensheid. Met Martin Simek als hoofdpersoon. ( )
  Drijntje | Dec 27, 2009 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
De eerste keer dat ik van vluchten hoorde was van Jirka, mijn neef.
Citaten
De eerste keer dat ik van vluchten hoorde was van Jirka, mijn neef. 'Als je naar de vrijheid wilt,' zei hij, 'moet je 's nachts de vuurvliegjes volgen, maar niet helemaal tot het einde, anders zak je weg in het moeras.'
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Autobiografisch verslag over de vlucht in 1968 van de schrijver uit Tsjechoslowakije..

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
"De eerste keer dat ik van vluvhten hoorde was van Jirka, mijn neef. 'Als je naar de vrijheid wilt,' zei hij, 'moet je 's nachts de vuurvliegjes volgens, maar niet helemaal tot het einde, anders zak je weg in het moeras.'" Eigenlijk is ieders leven een boek, maar zeker dat van Martin Simek. Het is als verhaal niet kapot te krijgen, of de schrijver zou van slechten huize moeten komen. Maar simek komt van goeden huize. Letterlijk ook. Dat maakte hem bij zijn geboorte al meteen tot vijand van het volk. In 1968 ging het IJzeren Gordijn tijdens de Praagse lente heel even op een kier. De negentienjarige Martin Simek vluchtte. Het was een vlucht naar voren, naar de zo fel begeerde vrijheid. Bijna door toeval kwam hij in Nederland terecht. De kersverse vluchteling vroeg zich al snel af waarom de mensen hier de vrijheid niet is aan te zien. Kinderlijk blij als hij was met alles, voelde hij zich soms een stralende idioot te midden van zijn nieuwe landgenoten.
"'Ben je gelukkih, Maarten,' vroeg ik. 'Gelukkig?!' zei hij verontwaardigd, bijna agressief."
Marin Simek is naast interviewer en tenniscoach al dertig jaar cartoonist onder het pseudoniem AnoNe. Dat zal niemand die de Tsjechische humor van dit boek ondergaat, verbazen.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (2.67)
0.5
1
1.5 1
2
2.5 1
3 4
3.5
4
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,412,589 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar