StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

XY door Sandro Veronesi
Bezig met laden...

XY (origineel 2010; editie 2010)

door Sandro Veronesi

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
20411133,476 (3.18)13
Op een wintermorgen worden drie inwoners van een afgelegen bergdorp in Noord-Italië geconfronteerd met elf zwaar verminkte lichamen, alle door verschillende oorzaken omgekomen, en alle op hetzelfde tijdstip. Niemand begrijpt wat er is gebeurd. De 42 inwoners van het dorp vallen ten prooi aan de toesnellende media. Van eenvoudige getuigen van een onbegrijpelijk kwaad worden zij de onvermoede hoofdfiguren van deze roman. En allen verliezen langzaam de greep op de werkelijkheid. Don Ermete kan zijn parochianen niet in de steek laten. Samen met een jonge psychiater die op de vlucht is voor een stukgelopen relatie, probeert hij deze verloren, weerbarstige mensen te redden. Don Ermete moet zich schrap zetten om toegang te krijgen tot de nederige woningen waar de waanzin ontkiemt.… (meer)
Lid:Elishebaez
Titel:XY
Auteurs:Sandro Veronesi
Info:Fandango Libri (2010), Perfect Paperback
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen, Verlanglijst, Te lezen
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

XY door Sandro Veronesi (2010)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 13 vermeldingen

Nederlands (5)  Engels (2)  Italiaans (2)  Duits (1)  Alle talen (10)
Toon 5 van 5
XY was een genot om te lezen. De X en Y staan voor de ontmoetingen tussen vele tegenstellingen, tussen man en vrouw, tussen ratio en geloof, tussen waarheid en leugen, tussen positieve wetenschap en hermeneutiek, tussen het grootse en het kleine. Het boek dat opent met een bevreemdend bloedbad in een afgelegen bergdorp, wekt in het begin misschien de indruk een soort van magisch-realistische thriller te zullen worden, maar het is volgens mij meer dan dat. Veronesi nodigt de lezer uit om na te denken over de vele symbolen die hij in zijn schrijven vervat. "Aan de ene kant werd alles makkelijker, omdat de dood rituelen met zich mee bracht - en rituelen zorgen voor kalmte. Maar aan de andere kant werd alles ingewikkelder, omdat de komst van de dood een ondoorgrondelijke kracht ontketende die begon te vibreren tussen de huizen van de Borgo, en die hen, samen met de wind, begon te striemen en te schokken - die woeste, onthullende energie die gewoonlijk wordt beteugeld door de angst voor de dood." (p. 222). Je kan natuurlijk ook gaan kijken naar het interview met Veronesi op http://www.cobra.be/cm/cobra/cobra-mediaplayer/boek/1.993279 maar onderga vooral zelf de mooie leeservaring van dit boek.
P.S. Ik ben het eens met opmerkingen over de cover van de Nederlandstalige uitgave. Wat een miskleun terwijl er toch die knappe originele cover is. ( )
  rvdm61 | Oct 8, 2011 |
Dit boek heeft alles om het meesterwerk te zijn dat de (meeste) recensies er van maken: een schokkende, onverklaarbare misdaad vlakbij een afgelegen bergdorp in het noorden van Italiê, het trauma van de dorpsbewoners, de intriges van het gerecht errond, de gesprekken tussen de pastoor van het dorp en de jonge psychologe die hem komt helpen, met haar eigen privéproblemen, en waarin de confrontatie tussen geloof en wetenschap aan bod komt . Het verhaal is bovendien knap gecomponeerd, met een voortdurend wisselend perspectief tussen de twee hoofdfiguren, en vele scenes zijn soms adembenemend beschreven (zoals de openings- én de slotscene). Maar... het geheel overtuigt niet; het komt net iets té gecomponeerd en te geforceerd over; het is net iets teveel een filosofisch verhaal verpakt als thriller. Dus knap en interessant, ja, maar zeker geen meesterwerk ( )
2 stem bookomaniac | Sep 1, 2011 |
Het boek begint als een gruwelverhaal, over een mysterieuze massamoord in een Italiaans bergdorp. Het verhaal wordt afwisselend verteld door een vrouwelijke psychiater en door de dorpspastoor. Maar toen ik halverwege nog altijd weinig meer gelezen had dan psychologische en religieuze beschouwingen, over de moord maar ook over de persoonlijke problemen van de twee protagonisten, heb ik het terzijde gelegd. Er lagen nog teveel andere ongelezen boeken te wachten...
  rpalmans | Jul 11, 2011 |
XY is sterk, beklemmend, onthutsend werk van Sandro Veronesi. Straffer dan Kalme chaos.
Volledige bespreking via http://wraakvandedodo.blogspot.com/2011/06/sandro-veronesi-xy.html ( )
1 stem jebronse | Jun 24, 2011 |
Een mysterieuze en bloedige moordpartij, een vrijwel geheel geïsoleerd dorp zonder radio, tv en mobiele verbindingen, bijgeloof en onderlinge verhoudingen die zacht gezegd raadselachtig zijn.

Na de aanslag ontstaat in het dorp een situatie waartegen het pastoraat van de RK-priester niet is opgewassen. Met behulp van een (beginnend) psychiater wordt getracht de trauma’s niet alleen te behandelen doch ook weer enige harmonie te brengen in deze micro-samenleving. De samenwerking tussen priester en psychiater, een jonge vrouw die kort daarvoor haar relatie heeft verbroken, wordt buitengewoon knap beschreven. Geloof en ratio komen weliswaar met elkaar in botsing doch respecteren wel elkaars domein. Dat levert fraaie en bovenal indrukwekkende dialogen op.

Een bijzonder boek waarin het kwaad -gezien als metafoor van de moordpartij- soms vijand maar ook samenbindend kan zijn; het ligt er maar aan, aan welke zijde de mens zich bevindt ! De hoofdrolspelers begeven zich uiteindelijk weer op weg, de sporen raken uitgewist: het sneeuwt, en niet alleen in meteorologische zin.

Een knap gecomponeerd verhaal; jammer van de slecht gekozen boekomslag. ( )
2 stem deklerk | Jun 5, 2011 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ein Geschehen kann schon allein deshalb nicht wie eine Rechnung aufgehen, weil wir nie alle notwendigen Faktoren kennen, sondern nur einige wenige, meistens recht nebensächliche. Auch spielt das Zufällige, Unberechenbare, Inkommensurable eine zu große Rolle.
Friedrich Dürrenmatt
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Für Nina, in dieser Welt und für meine Mutter in der anderen
Eerste woorden
Borgo San Giuda was zelfs geen dorp meer, het was een gehucht.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Op een wintermorgen worden drie inwoners van een afgelegen bergdorp in Noord-Italië geconfronteerd met elf zwaar verminkte lichamen, alle door verschillende oorzaken omgekomen, en alle op hetzelfde tijdstip. Niemand begrijpt wat er is gebeurd. De 42 inwoners van het dorp vallen ten prooi aan de toesnellende media. Van eenvoudige getuigen van een onbegrijpelijk kwaad worden zij de onvermoede hoofdfiguren van deze roman. En allen verliezen langzaam de greep op de werkelijkheid. Don Ermete kan zijn parochianen niet in de steek laten. Samen met een jonge psychiater die op de vlucht is voor een stukgelopen relatie, probeert hij deze verloren, weerbarstige mensen te redden. Don Ermete moet zich schrap zetten om toegang te krijgen tot de nederige woningen waar de waanzin ontkiemt.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.18)
0.5 1
1 3
1.5 1
2 6
2.5 5
3 18
3.5 7
4 19
4.5 4
5 1

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,674,206 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar