StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Eus (2012)

door Özcan Akyol, Özcan Akyol

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
582449,438 (2.97)Geen
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Engels (1)  Nederlands (1)  Alle talen (2)
Ik kocht het boek nadat ik het interview had gezien dat de auteur Özcan Akyol weggaf in de "De wereld draait door", en hierbij overkwam als iemand met een grote bek, niet vies van enige denigrerende uitspraken naar landgenoten en andere auteurs toe en niet verhelend dat zijn eigen jeugd geen toonbeeld kan genoemd worden. Het boek, dat semiautobiografisch is, wordt door sommigen een schelmenroman genoemd; maar als je jouw leven vult met drinken en diefstallen die je uiteindelijk in de gevangenis doen eindigen, kun je meer van boef(je) dan van schelm spreken. Het feit dat de auteur vrij openlijk over al zijn fratsen tijdens zijn jeugd spreekt, zorgt er vermoedelijk wel voor dat hij door heel wat "gevestigde literatoren" wordt stilgezwegen, waarbij hij door anderen dan weer wordt opgehemeld als de "eerste echt gewetenloze schrijver van Nederland" die in één ruk wordt vergeleken met Bukowski en Céline (cfr Teun van de Keuken, op de achterflap van het boek). Dat laatste is echt wel wat overdreven, maar de zeer vlotte en realistische schrijfstijl ligt me wel en ik heb dan ook wel genoten van het boek, zonder dit nu als een meesterlijk debuutroman te willen noteren. In elk geval, heb je snel de indruk om als lezer omgeven te zijn door jonge Turken en heb je de indruk dat je mee in het verhaal zit. Het boek heeft wel een zeker "Dimitri Verhulst gehalte", maar zelf schat ik het boek "Alleen maar nette mensen" van Robert Vuijsje (die overigens eveneens lovend is over Öscan Akyol (zie terug de achterflap)) hoger in. Kortom, ik heb het boek toch wel geamuseerd gelezen, maar ik mag wel hopen dat de auteur dezelfde rechtaan rechttoe schrijfstijl zal aanhouden in zijn volgende boek, dat hopelijk wat meer zal zijn dan het louter beschrijven van een eigen leefwereld. ( )
  FrankDeClerck | Nov 24, 2012 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Özcan Akyolprimaire auteuralle editiesberekend
Akyol, Özcanprimaire auteuralle editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Roos
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Een verhaal over een tweedegeneratie Turkse Nederlander, wiens vader in 1974 kwam werken bij een ‘doppenfabriek’ in Deventer. Eus Budamar, de ik-figuur, vertelt zijn levensverhaal chronologisch en in een anekdotische stijl vanaf zijn geboorte in 1984 tot zijn celstraf in de gevangenis van Scheveningen, bijna een kwart eeuw later. Het is het schokkende verhaal van de straat, van een armoedige onderklasse, een alcoholische vader als huistiran, en een uitzichtloos leven van een niemandslander, want Eus voelt zich ook niet thuis in de moskee. Een typisch geval van tussen wal en schip, waarbij de gevoelige jongen die Eus is, geleidelijk afglijdt naar het criminele milieu. Omdat het verhaal knap van binnenuit is geschreven met rechttoe-rechtaan dialogen is de spanning vaak te snijden, prettig gerelativeerd door de cynische zelfspot van de auteur. De eerlijkheid is ook schokkend, omdat het boek vele vooroordelen en angstige vermoedens bevestigt. Gelukkig zag de auteur naar eigen zeggen net op tijd het licht doordat hij in de bajesbieb kennismaakte met de literatuur!
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (2.97)
0.5
1 2
1.5
2 3
2.5
3 7
3.5 1
4 6
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,864,035 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar