StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Annie door Annejet van der Zijl
Bezig met laden...

Annie (origineel 2002; editie 2002)

door Annejet van der Zijl

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
2115129,476 (3.89)Geen
Lid:driesterrenenmeer
Titel:Annie
Auteurs:Annejet van der Zijl
Info:()
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:biografieën

Informatie over het werk

Anna : Het leven van Annie M.G. Schmidt door Annejet van der Zijl (2002)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Toon 5 van 5
Als luisterboek een nogal gortdroog verslag. Of dat aan de schrijfstijl ligt of aan de voorlezer kan ik niet beoordelen. Wat ik miste was inzicht in de organisatie van haar leven. Hoe regelde zij haar huishouding administratief? Hoe was haar inkomen? Wie regelde de zaken voor haar? Uit het boek komt ze in de laatste 40 jaar naar voren als iemand die materieel zich nergens zorgen over hoefde te maken. Hoe ze dat regelde of wie dat voor haar regelde blijft onbesproken.
Interessant is haar werk inhoudelijk en hoe dat door het publiek en in de culturele wereld werd ontvangen. Hoe daar nu (2018) vanuit de literatuurgeschiedenis naar wordt gekeken? ( )
  stafhorst | Aug 13, 2018 |
op de camping ( )
  Marieke.Deinum | Sep 8, 2016 |
Belachelijke druk van de omslag: de getoonde foto's zijn van de actrice uit de gelijknamige serie en niet van Annie M. G. Schmidt zelf! En nergens staat dit vermeld!
  hdrieman | Nov 28, 2010 |
Geen sprookje, daarvoor leek de diskrepantie tussen droom en werkelijkheid steeds weer te groot.
  Baukis | Dec 28, 2009 |
Als fan van Annie MG blijft het leuk om steeds meer te lezen over deze actieve, creatieve, moderne en nog steeds niet geevenaarde schrijfster van jeugdboeken. Annejet schreeft een toegankelijk levensverhaal. Leest als een toegankelijke roman. Blijft een van mijn favorieten ( )
  creijngoudt | Apr 22, 2008 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor mijn ouders.
Eerste woorden
Op 2 december 1909 kwam er weer licht en even in de pastorie van Kapelle.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Iedereen kent Annie M.G. Schmidt, misschien wel de populairste Nederlandse schrijfster aller tijden. Ruim zeven jaar na haar dood wordt haar werk nog steeds volop verkocht, gelezen en verfilmd. Maar wie kende haar nu eigenlijk echt? Voor Schmidt kwam de grote roem immers pas laat, en wat er over haar leven bekend is, is vooral datgene wat ze er zelf over kwijt wilde: het sprookje van de bleue bibliothecaresse die het min of meer per ongeluk tot gevierd schijfster bracht.
Twee eerdere pogingen om het complete levensverhaal van deze bijzondere vrouw te ontrafelen slaagden niet. Joke Linders, die geen medewerking van Schmidt kreeg, verlegde het zwaartepunt in Doe nooit wat je moeder zegt naar haar schrijverschap, en Schmidts beoogde biograaf Hans Vogel overleed voor hij zijn project kon voltooien. Zijn boek Wacht maar tot ik dood ben resulteerde in wat bewerker Hans van den Bergh betitelde als 'een feitelijke verzameling over het theaterwerk van Annie M.G. Schmidt'.
Annejet van der Zijl waagde de derde poging - maar niet voordat Flip van Duijn haar op een zomeravond in 1999 enkele plastic tassen vol vergeelde, volgekrabbelde velletjes in de handen duwde. "Hier," zei hij, "dit zijn haar liefdesbrieven. Ik ga op vakantie, bij jou zijn ze veiliger." Schmidts zoon had de verloren gewaande correspondentie tussen zijn vader en moeder - "Anna" voor intimi - bij toeval teruggevonden. Kort daarop stelde hij ook de honderden brieven die Schmidt voor de oorlog aan haar moeder schreef ter beschikking.
Op grond van deze correspondentie, aangevuld met tientallen interviews en een schat aan ander onbekend materiaal - waaronder niet eerder gepubliceerde foto's, brieven aan haar beste vriendinnen en nieuw ontdekt werk - reconstrueerde Van der Zijl met veel gevoel voor detail en de historische context het leven van Schmidt.
Het resultaat is een bijna een eeuw omspannende biografie, waarin niet alleen getoond wordt hoezeer dit "merkwaardige, zeldzame kunstenaarschap" (zoals Jan Greshoff haar talent al in 1951 noemde) verweven was met Schmidts persoonlijke lotgevallen, maar ook hoezeer de schrijfster haar leven keer op keer in eigen handen nam en de geschiedenis ervan uiteindelijk mystificeerde en zelfs verzon.
Nee, een sprookje was het niet: daarvoor bleek de discrepantie tussen droom en werkelijkheid steeds weer te groot. Maar het verhaal van de vrouw achter de schrijfster is er niet minder meeslepend om, en het loopt toch uit op een happy end - al was dat wel een heel andere dan Annie M.G. Schmidt aanvankelijk voor zichzelf had gehoopt.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.89)
0.5 1
1
1.5
2
2.5
3 9
3.5 4
4 16
4.5 4
5 8

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,549,444 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar