StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Tirza

door Arnon Grunberg

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,2533915,429 (3.71)45
"Jörgen Hofmeester had it all: a beautiful wife, a nice house with a garden in an upper-class neighborhood in Amsterdam, a respectable job as an editor, two lovely aughters named Ibi and Tirza, and a large amount of money in a Swiss bank account. But during the preparation for Tirza's graduation party, we come to know what he has lost"--P. [4] of cover.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 45 vermeldingen

Nederlands (25)  Engels (12)  Duits (1)  Alle talen (38)
1-5 van 25 worden getoond (volgende | toon alle)
Zonder enige twijfel is Grunberg een van de beste schrijvers die het Nederlands taalgebied op dit moment kent. Zijn column op de voorpagina van de Volkskrant is regelmatig stof tot nadenken, voer voor discussie. In de loop der jaren las ik meerdere boeken van hem, maar ik merk ook aan mezelf dat ik er steeds minder zin in heb, dat ik wel boeken aanschaf, maar ze eerst in de kast zet.

Tirza werd geprezen, kreeg vele positieve recensies, werd verfilmd. Die moest ik dus zeker lezen. De voorkant is suggestief, maar niet representatief voor het verhaal. En al snel had ik ook door dat niet dochter Tirza de hoofdfiguur is van het boek dat naar haar vernoemd is, maar haar vader. Vader heeft twee dochters, maar blijkt al snel geobsedeerd door Tirza. Zeker als zijn vrouw ervan door gaat met haar jeugdliefde, is zijn liefde voor zijn dochter alles wat hij nog overheeft. Nu kan ik me daar iets voorstellen, maar Grunberg zou Grunberg niet zijn als hij daar geen bizarre draai aan weet te geven.

Op een dag komt dochterlief thuis met een nieuwe vriend, in de ogen van vader lijkt hij als twee druppels water op Mohammed Atta. Het lukt hem maar niet het verschil te zien tussen de liefde van Tirza en de vliegtuigkaper. Dit was niet wat hij in gedachten had voor zijn oogappel. Hij zwerft overdag op Schiphol, nadat hij op zijn werk niet meer nodig bleek. Met behoud van salaris mag hij zijn pensioen halen, maar thuis zitten durft hij niet, past in zijn beleving niet bij hem.

In het laatste deel van het boek is Tirza verdwenen. Hofmeester reist naar Namibië om zijn dochter te zoeken. Hij krijgt een klein meisje achter zich aan, hij weet niet hoe hij van haar af moet komen, raakt zelfs aan haar gehecht. Maar uiteindelijk vindt hij zijn dochter niet terug en keert gedesillusioneerd terug naar Nederland.

Tirza is een mooi verhaal over een obsessieve liefde, waarin als zo vaak in Grunbergs boeken de menselijke tekortkomingen zorgen voor vreemde gebeurtenissen, rare draaien in het verhaal, die echter nooit gekunsteld overkomen.

Citaat: “Nou en? Ik weet dat het mijn dochter is. Moet ik daarom dingen zien die er niet zijn? Ze heeft geen tieten, klaar. En om je de waarheid te zeggen, ik kan haar niet uitstaan. Ik weet dat een moeder dat niet hoort te zeggen, dat dit vreselijk is, en slecht, en misschien is het dat ook wel, misschien ben ik vreselijk en slecht, maar het is de waarheid, ik kan haar niet uitstaan. Ze heeft zich ontpopt als een heksje, ze was het al, als peuter. Ze is evil. En ze heeft me nooit gemogen, Jorgen. Nooit. Niet eens als baby.” (p.147) ( )
  privaterevolution | Mar 1, 2024 |
Gruwelijk prachtig. Stevige plot. Straf verhaal en toch geloofwaardig, vanwege de meesterlijke karakterschets van de hoofdfiguur. ( )
  erikboekenwurm | Aug 29, 2020 |
Dit was een verrassing! Ik had Grunberg eigenlijk al opgegeven: zijn nihilistisch oeuvre botste frontaal met mijn (misschien naïeve) existentialistische ingesteldheid; ook literair-stilistisch sprak hij mij niet aan. Maar Tirza is anders! Het is te zeggen: de wereld die Grunberg ons hier toont is even grauw en uitzichtloos als in zijn andere boeken, maar literair is dit gewoonweg spetterend. De manier waarop hij hoofdfiguur Jörgen Hofmeester tekent is meesterlijk, hoe gruwelijk dit burgermannetje uiteindelijk ook blijkt te zijn. De omgang met zijn echtgenote, die na 3 jaar plots weer aan de voordeur staat, deed me denken aan de intensiteit van “Who’s afraid of Virginia Woolf” van Edward Albee, heerlijk gewoon. De laatste hoofdstukken in Namibië, op reis met een 9-jarig zwart meisje, brachten wel heel erg Nabokov’s “Lolita” in herinnering, en de geleidelijk altijd maar intensere toestand van verdwazing en trance leken me dan weer een mooie referentie aan Raskolnikov in “Misdaad en Straf” van Dostojevski. Ik weet het, geen klein bier waar Grunberg zich mee meet. En akkoord, er zijn misschien wel enkele zwakkere punten, zoals de fletse figuur van Tirza zelf, of de ongeloofwaardige metamorfose van de echtgenote (van bitsig naar aanhankelijk), en ook de beslissende draai in de plot is niet helemaal onverwacht. Maar ik vind wel dat Grunberg een echt geslaagd, grotesk boek heeft afgeleverd. ( )
2 stem bookomaniac | Jul 8, 2017 |
Dankzij het eind vond ik het toch nog wel iets, maar erg doorbijten in vervelende en vooral onbegrijpelijke levens van vervelende mensen om ook onbegrijpelijke visies op het leven en de wereld te lezen ( )
  Harm-Jan | May 3, 2015 |
Plot is sterk!
  evasarah | Jun 4, 2013 |
1-5 van 25 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (4 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Arnon Grunbergprimaire auteuralle editiesberekend
Garrett, SamVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Heeft de bewerking

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
A couple is a conspiracy in search of a crime.
Sex is often the closest they can get.

Adam Philips
Opdracht
Eerste woorden
Jörgen Hofmeester staat in de keuken en snijdt tonijn voor het feest.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"Jörgen Hofmeester had it all: a beautiful wife, a nice house with a garden in an upper-class neighborhood in Amsterdam, a respectable job as an editor, two lovely aughters named Ibi and Tirza, and a large amount of money in a Swiss bank account. But during the preparation for Tirza's graduation party, we come to know what he has lost"--P. [4] of cover.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De vrijheid mag lonken, maar liefst niet de hele dag; wanneer de vrijheid uitsluitend tijdens de zomervakantie lonkt, is het leven al zwaar genoeg. Jörgen Hofmeester is vader van twee dochters en werkzaam voor een gerenommeerd bedrijf. Dankzij een uitgekiend financieel beleid woont hij op stand: bandeloosheid leidt tot rampen. Stilstand is voor Hofmeester de voorwaarde voor liefde en geluk. Loom houdt hij van zijn dochters. Dat zijn echtgenote hem ingeruild heeft voor een jeugdliefde op een woonboot en dat een gedeelte van zijn vermogen is verdwenen door malversaties van merkwaardige groepering die de wereldeconomie beheersen, het deert hem niet. Zolang hij maar van zijn kinderen mag houden. Maar op een avond staat zijn echtgenote weer voor de deur. En dan doet een man zijn intrede in het leven van Jörgen Hofmeester, een man die als twee druppels water Mohammed Atta lijkt.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.71)
0.5 2
1 12
1.5 1
2 20
2.5 10
3 69
3.5 32
4 130
4.5 17
5 70

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,728,205 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar