StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De renner (1978)

door Tim Krabbé

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5952439,811 (4)30
‘Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.’ Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het boek, dat voor het eerst verscheen in 1978, werd een klassieker in de Nederlandse literatuur. ‘De Renner is geen sportboek, De Renner is een briljant boek dat tot de canon van de Nederlandse literatuur behoort.’ Bert Wagendorp, de Volkskrant ‘Krabbé doet wat geen enkele Tour de France-verslaggever ooit heeft gedaan: hij neemt de lezer mee in het hoofd van de renner.’ Los Angeles Times ‘Tim Krabbé heeft het gevoeld. Hij heeft het meegemaakt.’ Gerrie Knetemann ‘Het is aan de ene kant een literair meesterwerk dat om die reden over honderd jaar nog gelezen zal worden, en aan de andere kant is het het beste sportboek in de Nederlandse taal.’ Nico Scheepmaker ‘Ligt recht in de lijn van Kees de Jongen... Ik heb het zes keer gelezen.’ Kees van Kooten ‘Na 1978 moet een schrijver over sport verantwoording afleggen aan De Renner.’ Arthur van den Boogaard… (meer)
  1. 00
    Waarover ik praat als ik over hardlopen praat door Haruki Murakami (gust)
    gust: Krabbé heeft het over wielrennen. Ook autobografisch, maar literair beter uitgewerkt dan Murakami.
  2. 00
    Eens een hardloper roman door John L. Parker (nickl)
    nickl: If you like running, and also like cycling. "The Rider" and "Once a Runner" are the two best fictional sports books I've ever read.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 30 vermeldingen

Engels (14)  Nederlands (8)  Spaans (2)  Alle talen (24)
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
I was a bike racer from 1963 till 1967 and I recognize a lot. It was my third read (June 2019) and I think it's the second best book on cycling after, joris van den bergh's book on Moeskops: temidden der kampioenen.

It is a lot of fun reading this book, even if you read it on seven consecutive days. I think of these books when cycling longer distances. ( )
  leesclubhaarenjb | Jun 28, 2019 |
De Renner is echt een heel erg ingrijpend boek en fijn om te lezen. Het is een boek die ik al eerder gelezen heb, maar zelfs de tweede keer kwam ik andere dingen tegen in het boek die ik niet meer onthouden heb van de eerste keer. De Renner is een goed boek om te lezen voor een leeftijd van 16 jaar en ouder. Het is een van mijn favoriete boeken die ik heb gelezen in mijn middelbare school tijd. ( )
  Olehsleiden | Dec 1, 2016 |
Een persoonlijk verslag, vaak een opsomming... een paar mooie zinnen, enkele mooie passages. Maar ook veel gehark, hoekige taal: een vals plat omlaag laat na weer omhoog te wellen en voegt snelheid toe aan mijn snelheid, of deze zin over een technische prestatie ...ik leg mijn polsen naast elkaar op het stuur en trap. Klimmen. Deze klim gaat vijftien kilometer duren. Klimmen met de polsen op het stuur, vergeet het.
Ik mis bovenal de poëzie van de coureurstaal, zoals Knetemann bijvoorbeeld die gebruikte, vol humor.
De vele hoge beoordelingen naar mijn mening zijn gestoeld op wielerervaringen van de lezer zelf, reflectie van de liefhebber. ( )
1 stem emile11 | May 6, 2014 |
Spannend. levensecht en goed geschreven. Het best boek over wielrennen dat ik ken. ( )
  judikasp | Dec 27, 2011 |
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (3 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Krabbé, Timprimaire auteuralle editiesbevestigd
Garrett, SamVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hedlund, MagnusVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Penta basics (95B05)
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit de auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

‘Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.’ Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het boek, dat voor het eerst verscheen in 1978, werd een klassieker in de Nederlandse literatuur. ‘De Renner is geen sportboek, De Renner is een briljant boek dat tot de canon van de Nederlandse literatuur behoort.’ Bert Wagendorp, de Volkskrant ‘Krabbé doet wat geen enkele Tour de France-verslaggever ooit heeft gedaan: hij neemt de lezer mee in het hoofd van de renner.’ Los Angeles Times ‘Tim Krabbé heeft het gevoeld. Hij heeft het meegemaakt.’ Gerrie Knetemann ‘Het is aan de ene kant een literair meesterwerk dat om die reden over honderd jaar nog gelezen zal worden, en aan de andere kant is het het beste sportboek in de Nederlandse taal.’ Nico Scheepmaker ‘Ligt recht in de lijn van Kees de Jongen... Ik heb het zes keer gelezen.’ Kees van Kooten ‘Na 1978 moet een schrijver over sport verantwoording afleggen aan De Renner.’ Arthur van den Boogaard

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4)
0.5
1
1.5 1
2 8
2.5 4
3 30
3.5 12
4 65
4.5 14
5 53

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,914,050 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar