StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

A People's Tragedy: The Russian Revolution 1891-1924 (1996)

door Orlando Figes

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,6941910,291 (4.21)71
©2017. - Vertaling van: A people's tragedy : the Russian Revolution 1891-1924. - London : Cape, 1996. - ISSN van de serie: ISSN 1574-4817. - Uitgave in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Nieuw Amsterdam ; Antwerpen : Standaard, 2006. - Met literatuuropgave, register.… (meer)
  1. 10
    Nacht in de middag door Arthur Koestler (GabrielF)
    GabrielF: Written in 1940, Darkness at Noon really takes you into the minds of the revolutionary generation during Stalin's purges. A People's Tragedy is a very readable, thorough and fascinating history of the revolution.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 71 vermeldingen

Engels (15)  Spaans (2)  Frans (1)  Nederlands (1)  Alle talen (19)
Met zijn 1011 bladzijden relatief dicht bedrukte tekst is dit ongetwijfeld één der dikste geschiedenisboeken die ik ooit heb gelezen. Maar het loont zeker de moeite waard om het aandachtig te lezen.
‘Tragedie van een volk’ heeft een indrukwekkend brede scope en steunt op een indrukwekkende hoeveelheid onderzoek. Het is het eerste alomvattende historische werk over de Russische revolutie in één band. De veelgeprezen historicus Orlando Figes biedt de lezer een synthese tussen de grote Russische sociale en politieke geschiedenis van 1891-1924 en de vele individuele tragedies die deze hoogst turbulente geschiedenis met zich meebracht. M.i. doet hij dit op een briljante en overtuigende wijze. Door het boek heen wordt de revolutie niet enkel belicht als een opmars van louter abstracte sociale krachten en ideologieën, maar wordt ook aandacht besteed aan de vele persoonlijke tragedies die deze turbulente tijd teweegbracht. Dit boek betracht zeker objectieve geschiedschrijving en dit leest dus heel anders dan de herinneringen van pakweg Leon Trotski, die als mensjewiek betrokken partij was bij heel wat van de politieke démarches uit deze periode.
In een eerste deel wordt het bewind onder de Russische Tsaar uitvoerig beschreven om vervolgens tevens de gehele gezagscrisis ervan bloot te leggen in alle maatschappelijke geledingen; Een eerste partiële revolutie stak al de kop op in 1905, en liep uiteindelijk uit in het uiterst woelige jaar 1917 met zijn februari- en oktoberrevolutie, tegen de achtergrond van een uitputtende materiaaloorlog tegen de As-mogendheden. Daarna komt de burgeroorlog tussen de ‘witten’ (monarchistische reactionairen) en de ‘roden’ (de bolsjevistiche factie van het linkse spectrum) uitgebreid aan bod. Tenslotte wordt het ontstaan van het sovjetsysteem tot aan Lenins dood (1924) belicht.
‘Tragedie van een volk’ is het definitieve verhaal van de Russische revolutie voor een nieuwe generatie. Ik vind dit boek een meesterwerk van geschiedschrijving, en het biedt de lezer een zeer volledige inkijk in dit uiterst grimmige deel van de 20ste eeuwse geschiedenis. ( )
1 stem zerkalo. | Jan 15, 2007 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Problem CK .fr :
Date de première publication :
1996 (1e édition originale anglaise)
- 2007-10-11 (1e traduction et édition française, Denoël)
- 2009-09-24 (Réédition française en 2 volumes poche, Folio, Gallimard)
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
©2017. - Vertaling van: A people's tragedy : the Russian Revolution 1891-1924. - London : Cape, 1996. - ISSN van de serie: ISSN 1574-4817. - Uitgave in samenwerking met Uitgeverij Nieuw Amsterdam. - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Amsterdam : Nieuw Amsterdam ; Antwerpen : Standaard, 2006. - Met literatuuropgave, register.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.21)
0.5
1 5
1.5
2 4
2.5 1
3 17
3.5 8
4 62
4.5 8
5 80

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,726,176 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar