StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De zomer van Kim Novak (1998)

door Håkan Nesser

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4391157,064 (3.87)5
Tijdens de vakantie van twee 14-jarige jongens wordt een (onopgeloste) moord gepleegd op de verloofde van jonge vrouw die sprekend op de Amerikaanse filmster Kim Novak lijkt; vijfentwintig jaar later stuit een van de jongens op een intrigerend krantenbericht.
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 5 vermeldingen

Engels (4)  Nederlands (3)  Zweeds (2)  Duits (1)  Noors (1)  Alle talen (11)
Toon 3 van 3
Verhaal vanuit het zichtpunt van de dader. Romantish ( )
  delinde | Aug 8, 2015 |
In de zomer van 1962 brengen twee 14-jarige jongens in het zomerhuis van de familie van een hen en heerlijke zomer door tot aan de dag van 'het Verschrikkelijke', namelijk de moord op een sportman op het parkeerterrein naast het zomerhuis. Tot die dag konden de jongens zich afsluiten van de verschrikkingen die hen omringden (stervende moeder, vader die moeder en zoon mishandelt), maar na de moord kan dat niet meer. Wie is de moordenaar: de oudste broer van een van hen, die een geheime relatie heeft met de verloofde (= Kim Novak) van de sportman, die haar ook blijkt te slaan, een van de criminele buren of een gestoorde onbekende? Pas na 25 jaar als de jongens en de broer al lang geen contact meer met elkaar hebben, wordt duidelijk wat er die zomer is gebeurd. ( )
  Anne51 | Sep 9, 2014 |
Håkan Nesser is wereldberoemd geworden met zijn boeken over commissaris Van Veeteren. Spannende misdaadromans die met grote zorg zijn geschreven en een groot lezerspubliek bereikten. De zomer van Kim Novak hoort niet thuis in de Van Veeteren cyclus en is een op zichzelf staande misdaadroman. Ik zou het liever een roman willen noemen. Hoewel het boek over een misdaad gaat is het belangrijkste thema toch de ontluikende volwassenheid en sexualiteit van de veertienjarige Erik Wasser, die met zijn broer Henry en zijn vriendje Edmund, in 1962 de zomer van zijn leven doorbrengt in het vakantiehuisje Gennesaret, gelegen aan een meer.

Een paar weken voordat de vakantie aanbreekt komt er op de school van Erik een invalkracht omdat een lerares haar heupo heeft gebroken. Deze Ewa Kalunis steelt de harten van iedere man en ook Erik is danig onder de indruk van haar schoonheid. Tijdens de vakantie ontdekken Erik en Edmund op indringende wijze dat broer Henry een relatie met Ewa heeft terwijl zij verloofd is met Kanon-Berra, een beroemde handbalspeler. Twee dagen later wordt Kanon-Berra vermoord en deze moord zet de tot dan toe zo gave vakantie helemaal op zijn kop en zal een blijvende invloed hebben op het verdere leven van Erik.

Vijfentwintig jaar later leest Erik, inmiddels volwassen en getrouwd, een artikel in een krant over onopgeloste misdaden in Zweden en wat er in de zomer van 1962 is gebeurd, wordt daar ook vermeld. Erik wordt opnieuw geconfronteerd met Het Verschrikkelijke dat heeft plaatsgevonden.

Nesser slaagt er uitermate goed in een verhaal met prachtige karakters neer te zetten en bij iedere passage de juiste sfeer te treffen. Humor, tragiek, nieuwe emoties, spanning, het wordt allemaal zorgvuldig en overtuigend uitgewerkt. De wijze waarop Nesser in de gedachtenwereld van een veertienjarige kruipt en deze aan het papier toevertrouwd is helder en krachtig. Ook de sfeer van de zestiger jaren is heel treffend weergegeven. Ik herkende het maar al te goed.

Nesser heeft met De zomer van Kim Novak een uitstekende (misdaad)roman aan het publike gepresenteerd. Een juweeltje in de boekenkast. ( )
  eagleye50 | Aug 24, 2011 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (39 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Håkan Nesserprimaire auteuralle editiesberekend
Bjørnson, ElisabethVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sybesma, EdithVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vogel, SaskiaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

btb (72481)
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
In memory of Gunnar
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I’m going to tell you about a tragic and terrible event that marked my life—let’s call it “the Incident.”
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Tijdens de vakantie van twee 14-jarige jongens wordt een (onopgeloste) moord gepleegd op de verloofde van jonge vrouw die sprekend op de Amerikaanse filmster Kim Novak lijkt; vijfentwintig jaar later stuit een van de jongens op een intrigerend krantenbericht.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.87)
0.5 1
1 1
1.5
2 2
2.5 3
3 20
3.5 15
4 59
4.5 11
5 20

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,280,110 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar