StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

No Way Out

door Andrea Kane

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
201Geen135,041 (3.47)11
De lectuur van Gezelles poezie wordt tot op heden vaak ondernomen vanuit een romantische literatuuropvatting, waarbij het begrip originaliteit als sleutelwoord fungeert. Dat betekent o.a. dat (toevallig opgemerkte) interacties tussen Gezelles teksten en de hem omringende comtemporaine of oudere literatuur werden beschouwd als een randfenomeen, en dat de vraag naar de functie en de precieze aard van de intertextuele relaties die de Gezelliaanse fenotekst aangaat met zijn architeksten nauwelijks werd gesteld. Deze studie onderzoekt vooreerst hoe Gezelle als o.a. leraar, verantwoordelijke voor een volksbibliotheek, redacteur van een didactisch weekblad, beoefenaar van de comparatieve en historische taalkunde of samensteller van een almanak de zeventiende-eeuwse Zuidnederlandse (geestelijke) literatuur op intensieve wijze bevraagt en bestudeert. Het belang van Gezelles lectuur van die teksten voor zijn eigen poezie wordt dan geanalyseerd aan de hand van case studies, geordend in drie opstellen die elk een bepaald type "intertextuele" relatie in het licht stellen. Een tekstgenetische lectuur van enkele - soms gerenommeerde - gedichten demonstreert hoe de oude taal in se Gezelle inspireert tot het schrijven van poezie vanuit de dynamiek van de taal, die dan in een helder gestructureerde tekst wordt bedwongen. Verder wordt de manier belicht waarop Gezelle als poetisch ervaren (oude) taal of tekst via een aantal "Gezelliaanse" herschrijfregels aan de 19de-eeuwse lezer aanbiedt. Ten slotte worden enkele gecanoniseerde communiegedichten uit de periode 1850-1869 geconfronteerd met genologisch verwante 17de-eeuwse teksten. De intertextuele relaties die daarbij werden aangetroffen zijn divers, maar worden zeldzaam gekenmerkt door een (moderne) kritische of destructieve houding: de "vreemde" elementen gaan vrijwel onmerkbaar in de Gezelletekst over.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 11 vermeldingen

Geen besprekingen
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Andrea Kaneprimaire auteuralle editiesberekend
Sala, EdReaderprimaire auteursommige editiesbevestigd
Batalla Barrachina, RoserVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ritterbach, BarbaraVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

De lectuur van Gezelles poezie wordt tot op heden vaak ondernomen vanuit een romantische literatuuropvatting, waarbij het begrip originaliteit als sleutelwoord fungeert. Dat betekent o.a. dat (toevallig opgemerkte) interacties tussen Gezelles teksten en de hem omringende comtemporaine of oudere literatuur werden beschouwd als een randfenomeen, en dat de vraag naar de functie en de precieze aard van de intertextuele relaties die de Gezelliaanse fenotekst aangaat met zijn architeksten nauwelijks werd gesteld. Deze studie onderzoekt vooreerst hoe Gezelle als o.a. leraar, verantwoordelijke voor een volksbibliotheek, redacteur van een didactisch weekblad, beoefenaar van de comparatieve en historische taalkunde of samensteller van een almanak de zeventiende-eeuwse Zuidnederlandse (geestelijke) literatuur op intensieve wijze bevraagt en bestudeert. Het belang van Gezelles lectuur van die teksten voor zijn eigen poezie wordt dan geanalyseerd aan de hand van case studies, geordend in drie opstellen die elk een bepaald type "intertextuele" relatie in het licht stellen. Een tekstgenetische lectuur van enkele - soms gerenommeerde - gedichten demonstreert hoe de oude taal in se Gezelle inspireert tot het schrijven van poezie vanuit de dynamiek van de taal, die dan in een helder gestructureerde tekst wordt bedwongen. Verder wordt de manier belicht waarop Gezelle als poetisch ervaren (oude) taal of tekst via een aantal "Gezelliaanse" herschrijfregels aan de 19de-eeuwse lezer aanbiedt. Ten slotte worden enkele gecanoniseerde communiegedichten uit de periode 1850-1869 geconfronteerd met genologisch verwante 17de-eeuwse teksten. De intertextuele relaties die daarbij werden aangetroffen zijn divers, maar worden zeldzaam gekenmerkt door een (moderne) kritische of destructieve houding: de "vreemde" elementen gaan vrijwel onmerkbaar in de Gezelletekst over.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.47)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 6
3.5
4 8
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,020,024 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar