StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Euroopan historia. Pimeyden aika : 1900-1945 / suomentanut Heikki Eskelinen (2006)

door Karsten Alnæs

Reeksen: Historien om Europa (4)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
712374,259 (4.07)Geen
Karsten Alnæs fikk en stor leserskare med sin populære serie ”Historien om Norge”. Nå har han kommet til fjerde og siste bind i ”Historien om Europa”. ”Mørkets tid” handler om tiden fra 1900-1940, om to verdenskriger og en grusom revolusjon. Alnæs starter med opptakten til den første krigen og forflytter seg deretter østover til russernes revolusjon. Han presenterer leseren for høy og lav, konger og dronninger, vitenskapsmenn og journalister, kunstnere og lekfolk, og store personligheter fra dette århundret som Picasso, Apollinaire, Olga Benario og Otto Braun. Kulturelle temaer som dadaisme, surrealisme og arbeidertilværelsen har også fått plass.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Engels (1)  Nederlands (1)  Alle talen (2)
Het werk bestaat uit vier, afzonderlijk uitgegeven en te lezen, delen: deel I: Ontwaken, 1300-1600; deel II: Bezetenheid, 1600-1800; deel III: Rebellie. 1800-1900 en de IV: Onbehagen, 1900-heden.
Alnaes is een verhalenverteller uit de best denkbare school. Niet alleen politieke ontwikkelingen en machtsbeluste vorsten passeren de revue maar de verhalen winnen aan kracht doordat ook het leven van de gewone burger uitgebreid aandacht krijgt. Hoe ontstonden huwelijken, hoe verdiende men het dagelijks brood en hoe bood men weerstand tegen de gevaren die toen eigenlijk niet veel anders waren dan in het huidig tijdsgewricht. Ook bij de ontwikkelingen in filosofie, godsdienst, kunst en cultuur wordt stilgestaan, waarbij overigens opgemerkt moet worden dat de beeldende kunst veel aandacht krijgt. Géén reden tot klagen overigens: ook literatuur en muziek komen uitgebreid aan de orde..

Doordat de schrijver het “grote”verhaal soms verlaat voor een stuk microhistorie, raakt de chronologie van de geschiedenis soms in de verdrukking, doch na enkele hoofdstukken ben je er aan gewend en is het zeker niet storend.

Het gehele werk is geschreven in een periode dat Europa uiterst actueel is en zou ons inzicht kunnen verschaffen in haar ontstaansgeschiedenis en kunnen bijdragen aan meningsvorming rond de vraag of er een gemeenschappelijke canon is waaronder vele naties zich zouden kunnen scharen. Dat eerste doet het zeker , voor wat betreft het tweede blijft er voldoende stof om je binnen een nationalistisch bastion te verschansen. Het noemen van verscheidenheid als bindmiddel is meer een trouvaille. Dat subsidiering van kunst in het algemeen een typisch Europees fenomeen is, mag dan waar zijn, een bindmiddel kun je dat toch niet noemen.
Het vierde deel van de serie eindigt met deze overdenkingen en geeft het werk –hopelijk onbedoeld- een politieke lading die het in alle voorliggende bladzijden niet had.

Qua geschiedschrijving zijn de boeken prima te verteren: vlot geschreven en, zoals al gememoreerd, door inkijkjes in het “gewone” leven gevarieerd genoeg om je niet te vervelen.
Een gemis vind ik wel het ontbreken van een goede index; het bronnenmateriaal is weliswaar redelijk inzichtelijk doch meer dan een personenregister per deel is niet voorhanden. Zelfs een inhoudsopgave is niet duidelijk samengesteld hetgeen het “gericht” bladeren vrijwel onmogelijk maakt; als bron is het werk nauwelijks te hanteren . Een gemis!

De serie, aanvankelijk was voorzien in vijf delen, is nu kompleet en daarmee zijn eerdere lezers zoals deze scribent in het voordeel. Wie er nu aan begint krijgt in één keer ruim 2500 bladzijden voor de kiezen en dat is een hele kluif. Tot troost: de delen zijn afzonderlijk te verkrijgen en zijn als zodanig goed te lezen Het zullen fijne boeken blijven om in te bladeren, vanaf vrijwel iedere plaats in het boek kun je met verhaal meeliften. ( )
  deklerk | Jan 30, 2008 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de reeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Zweedse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Karsten Alnæs fikk en stor leserskare med sin populære serie ”Historien om Norge”. Nå har han kommet til fjerde og siste bind i ”Historien om Europa”. ”Mørkets tid” handler om tiden fra 1900-1940, om to verdenskriger og en grusom revolusjon. Alnæs starter med opptakten til den første krigen og forflytter seg deretter østover til russernes revolusjon. Han presenterer leseren for høy og lav, konger og dronninger, vitenskapsmenn og journalister, kunstnere og lekfolk, og store personligheter fra dette århundret som Picasso, Apollinaire, Olga Benario og Otto Braun. Kulturelle temaer som dadaisme, surrealisme og arbeidertilværelsen har også fått plass.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.07)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5 1
4 3
4.5
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,872,284 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar