StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Bestemming (1999)

door Tim Parks

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1385199,756 (3.55)4
"Soem three months after returning to England, and having at last completed that collection of material that, once assembled in a book, must serve to transform a respectable career into a monument -something so comprehensive and final, this was my plan, as to be utterly irreftuable - I received, while standing as chance would have it at the reception desk of the Rembrandt Hotel, Knightsbridge, the phonecal that informed me of my son's suicide. Thus the opening sentence of Tim Park's tenth novel. But why, on receiving this terrible news, does Christopher Burton immediately decide that he must leave his Italian wife of almost thirty years standing? Why does he find it so difficult to focus on his grief for his son? Burton feels his pious, raffish and mercurial wife gave him his life in Italy and his career as the foremost journalist on Italian affairs. But surely she ia also the person who has made life impossible for him. Was their son somehow a victim of their explosive love and hate? Or is that thought simply the expression of a deep paranoia?"… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 4 vermeldingen

Engels (3)  Nederlands (2)  Alle talen (5)
Toon 2 van 2
Ik was al behoorlijk onder de indruk van Tim Parks “Europa”, maar in “Destiny” gaat hij nog een stap verder. Opnieuw verkeren we de hele tijd in het hoofd van een man van middelbare leeftijd, Chris Burton, gerenommeerd Brits journalist, getrouwd met een Italiaanse vrouw, worstelend met het leven en dus ook constant jeremiërend. Het boek start bij het telefoontje dat Burton krijgt dat hun zoon Marco op gruwelijke wijze zelfmoord heeft gepleegd, en volgt daarna de 2 dagen die daarop volgen. Burton is in die 48 uur voortdurend in beweging (naar en op de luchthaven, in treinen, in taxi’s), maar het is vooral zijn brein dat koortsachtig maalt, en maalt, en maalt. En de thema’s die dan aan bod komen zijn eindeloos: de onbegrijpelijkheid van zelfmoord, het incestueuze gehalte van de liefde van ouders voor hun kinderen en omgekeerd, de midlifecrisis van een man, de (on)voorspelbaarheid van nationale identiteiten, het vermogen van politici om bepaalde minder fraaie dingen niet te zien, schizofrenie, het onbegrip tussen mensen die elkaar eigenlijk graag zien, de verwoestende kracht van jaloezie en het gevoel tekort gedaan te worden, trouw en verraad, enz.
Het is vooral de manier waarop Parks al deze thema’s letterlijk dooreen weeft die subliem te noemen is. In zijn voortdurende monologue interieure gaan er geen 10 lijnen voorbij of minstens 5 van deze thema’s flitsen door het hoofd van Burton in een cascade van telkens nieuwe inzichten. Lastig om te lezen, want bijzonder intens, en af en toe is het echt puffen om de koortsachtigheid van Burton’s gedachten te kunnen blijven volgen. Het is aan Parks literair talent te danken dat hij dit tot een goed eind weet te brengen. Al moet er bij gezegd worden dat dit boek dus niet meteen voor de modale lezer is.
Een zo korte bespreking doet onmogelijk recht aan de complexiteit en diepzinnigheid van dit boek. Een extra aardigheidje voor mij was de Italiaanse context en dan vooral de manier waarop Parks inzoomt op de persoonlijkheid van Giulio Andreotti, 7-voudig premier van Italië, christendemocraat, vader van het “historisch compromis” met de Italiaanse communisten, ervan beschuldigd zijn collega Aldo Moro opgeofferd te hebben en marionet geweest te zijn van de maffia. Parks focust vooral op het enigmatisch karakter van Andreotti en vraagt zich af hoe zo’n man zijn hoge idealen en zijn nog hoger zelfbeeld kon verzoenen met de vuile zaakjes van de politiek (tussen de regels merk je trouwens dat hij ook Tony Blair in datzelfde departement plaatst). Uiteindelijk moet Burton vaststellen dat ook zijn leven van zo’n tegenstrijdigheden aan elkaar past.
Het is jaren geleden dat ik een boek nog zo’n hoge quotering gaf, maar de manier waarop Parks afdaalt in de menselijke geest is werkelijk onnavolgbaar. Ik las dit als e-book, maar ik ga hier zeker een mooie papieren uitgave van zoeken en herlezen. ( )
2 stem bookomaniac | May 11, 2016 |
Drie maanden na zijn terugkeer naar Engeland krijgt Christopher Burton, staande bij de balie van een hotel, het bericht dat zijn zoon zelfmoord heeft gepleegd. Het eerste wat Burton op dit gruwelijke moment door het hoofd schiet, is dat hij nu zijn vrouw moet verlaten. Maar waarom nu, na dertig jaar huwelijk? Waarom kan hij zich niet concentreren op zijn verdriet? Burton heeft zijn leven in Italië en zijn carrière als vooraanstaand journalist te danken aan zijn vrouw, die uit een zeer goede Italiaanse familie komt. Zij heeft zijn leven echter ook tot een hel gemaakt. Is hun zoon wellicht het slachtoffer geworden van de explosieve mengeling van liefde en haat die hun huwelijk is? Burton brengt uren door in wachtkamers, vertrekhallen, ziekenhuizen. Waarop hij wacht, waar hij echt naar op weg is, hij weet het niet. Maar zijn geest raast koortsachtig voort. Parks laat ons in Bestemming blikken in een geest die bruist van de tegenstellingen, die tegelijk romantisch en nietsontziend is, briljant en stekeblind. Het boek is een beangstigende afdaling in de ziel van een man die balanceert op de rand van de waanzin. ( )
1 stem | jipanneke | Oct 4, 2009 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (1 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Tim Parksprimaire auteuralle editiesberekend
Becker, UlrikeÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"Soem three months after returning to England, and having at last completed that collection of material that, once assembled in a book, must serve to transform a respectable career into a monument -something so comprehensive and final, this was my plan, as to be utterly irreftuable - I received, while standing as chance would have it at the reception desk of the Rembrandt Hotel, Knightsbridge, the phonecal that informed me of my son's suicide. Thus the opening sentence of Tim Park's tenth novel. But why, on receiving this terrible news, does Christopher Burton immediately decide that he must leave his Italian wife of almost thirty years standing? Why does he find it so difficult to focus on his grief for his son? Burton feels his pious, raffish and mercurial wife gave him his life in Italy and his career as the foremost journalist on Italian affairs. But surely she ia also the person who has made life impossible for him. Was their son somehow a victim of their explosive love and hate? Or is that thought simply the expression of a deep paranoia?"

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.55)
0.5
1 1
1.5
2 4
2.5 1
3 5
3.5
4 12
4.5
5 5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,412,836 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar