StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Europa's India : fascinatie en cultureel imperialisme, circa 1750-circa 2000

door Peter Rietbergen

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
812,162,470 (4)1
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 1 vermelding

Dit boek van de befaamde cultuurhistoricus Rietbergen schetst aan de hand van analyses van teksten over India en het Verre Oosten van tal van Europese culturele coryfeeën tussen 1750 en nu (bv. Novalis, Herman Hesse, Walt Whitman, Slauerhoff, Roberto Rosselini, Louis Malle...) de fascinatie die de Europese intellectuele elite voor India had. In hun vaak door romantische ideeën gevoede verbeelding waren ze op zoek naar de "wortels van de beschaving", naar een andere wereld, naar een nog niet onttoverde beschaving. Ze projecteerden deze beelden op het land: "India was voor hen soms een spiegel, soms een venster" Een prachtige nuancering van en zelfs correctie op Edwards Saids klassieker "Orientalism". Rietbergen laat geen kans voorbij om te polemiseren met Said en de "Saidanen", die volgens hem de laatste decennia het cultuur-antropologische discours aan de universiteiten domineren, en de leerstoelen onder mekaar verdelen. Volgens Rietbergen is hun marxistisch-foucaultiaanse benadering en discoursanalyse véél te eenzijdig-reductionistisch. De westerse verbeelding van de Arabische en Aziatische wereld wordt door hen louter voorgesteld als een imperialistisch-instrumentaal discours van intellectuelen in dienst van koloniale grootmachten. De auteur ontkent natuurlijk niet dat dit in heel wat gevallen een belangrijke rol speelde maar hij toont overtuigend aan dat er ook tal van van voorbeelden zijn waarin héél andere motieven op de voorgrond traden. Toch lijkt Rietbergen in behoorlijk wat passages soms meer dan hij wil toegeven zelf schatplichtig aan Said. Maar - zoals Said en zijn leermeester Freud de voorbeelden uitpikten die in hun kraam pasten - focust hij toch wat meer op intellectuelen die in een romantische traditie te situeren zijn. Overigens kent de auteur zijn cultuurrelativistische mantra's en is hij ook heel schatplichtig aan een dergelijke cultuurrelativistische benadering: "Waarom zou het individu moeten prevaleren boven het collectief, waarom is een democratie beter dan een sterk geleid politiek-sociaal systeem ? Het antwoord lijkt vooralsnog, cultuurbepaald." Said krijgt dan ook een veeg uit de pan dat hij zelf vergat dat Saids eigen benadering en denken paradoxaal genoeg zelf een exponent is van een typisch westers-intellectuele traditie. Een voortreffelijk, doorwrocht, boeiend en inspirerend boek zonder meer. ( )
  wouterderaes | Jun 28, 2010 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4
4.5 1
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,883,853 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar