StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De Boodschapper : een vertelling en De Koran : een vertaling (2008)

door Kader Abdolah

Andere auteurs: Ad van den Kieboom (Medewerker)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1175234,346 (3.61)1
De bijbelcitaten die Zeeëd in De Booschapper aanhaalt (p. 46 en 146), heeft Kader Abdolah ontleend aan de Statenvertaling 1934, door het Nederlands Bijbelgenootschap. Vormt samen met de Koran een vertaling in tweeluik (tweedelige uitgave in cassette).
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 1 vermelding

Nederlands (4)  Engels (1)  Alle talen (5)
Toon 4 van 4
Het levensverhaal van de profeet Mohammed (circa 570-632). ( )
  RoelineSchep | Jul 1, 2012 |
leesbare vorm van de koran ( )
  monique2260 | Mar 15, 2010 |
DE BOODSCHAPPER, een vertelling. De kroniekschrijver Zeeëd is de rechterhand van Mohammed en de man die Allahs openbaringen aan Mohammed verzamelt in een nieuw boek: de Koran. Na de dood van Mohammed vraagt Zeeëd zich af wie de profeet eigenlijk was. Zeeëd besluit langs te gaan bij mensen die de profeet hebben gekend: familie, vrienden, vijanden, volgelingen, wetenschappers, vrouwen en dichters. Op die manier reconstrueert Zeeëd via ooggetuigen het leven van Mohammed, de boodschapper, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood. Het boek geeft een bijzonder 'eigentijds' beeld van de periode waarin Mohammed opgroeide, hoe hij zijn stad Mekka van de morele ondergang wilde redden en hoe hij zich van profeet ontwikkelde tot een machtig leider. DE KORAN, een vertaling Met deze vertaling van de Koran maakt Abdolah het boek inzichtelijk voor de Nederlandse lezer. De Koran kent geen strikt logische opbouw. De 114 soera's vertakken zich zoals olijfbomen dat doen. Soms voegde de schrijver voorafgaand aan een soera een inleidende tekst toe. Als brontekst nam hij de oude Arabische Koran van zijn vader. Hij raadpleegde vervolgens Perzische en Nederlandse vertalingen en vroeg zijn bejaarde oom in Iran regelmatig om advies.
  23onderwijsdingen | Dec 6, 2009 |
Het volgens de wetten van de literatuur te lezen met historische feiten onderbouwde, dus per saldo fictieve relaas van de kroniekschrijver Zeeëd, rechterhand van Allah's boodschapper Mohammad, is Kader Abdolah's slimme zet om anders- en niet-gelovigen een blik (zijn blik) in de totstandkoming van de Koran en de Islam te geven. In 91 korte hoofdstukken maak je kennis met Zeeëd, een door Mohammad geadopteerde zoon die later zijn rechterhand en scribent werd. Als Mohammad openbaringen krijgt, schrijft Zeeëd deze op als soera's die we nu in gebundelde vorm als Koran kennen. Mohammad strijdt eerst met woorden, dan met listen en wapens tegen de stamhoofden van Mekka, neemt zijn toevlucht in Medina, neemt de joden in bescherming, maar verraadt hen later genadeloos. Hij gaat een 10-jarig vredesverbond met de stamhoofden van Mekka aan, neemt Habibé, dochter van Aboesofjan uit het buurland Habashe tot zoveelste vrouw, verovert Perzië, verliest van de Byzantijnse Keizer Herakleios. De afgoden in de Kaabé worden vernietigd, waarna het heiligdom tot Allah's huis wordt verklaard. Kader Abdolah zet de profeet vooral neer als sluw mens, tuk op vrouwen, onbetrouwbaar en in de kern een krijgsheer en jaloers persoon. Als joden en christenen één God en een Boek hebben, moeten de arabieren uit de woestijnbak die we nu kennen als Saudie-Arabië ook zo'n koppel. De wijze waarop goddelijke openbaringen worden verkregen en zo direct toepasbaar zijn op de dagelijkse praktijk, riekt naar het orakelen in de Griekse oudheid of het manipuleren met individuele bijbelteksten dat je bij vele joodse gelovigen en christenen ontmoet.

De vertelling leest als een trein, overigens ook in de trein erg prettig. Ach, en wat een juiste weergave van historie is en/of je zo kritiek op de grondlegger van de Islam moet verpakken, mag je over twisten. De wetten van de literatuur geven een mooie uitweg, en daar is de lezer bij gebaat. ( )
  hjvanderklis | Dec 17, 2008 |
Toon 4 van 4
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (1 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Kader Abdolahprimaire auteuralle editiesberekend
Kieboom, Ad van denMedewerkerSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Dit boek is opgedragen aan Zeeëd ebne Hares en Zeeëd ebne Sabet
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
This is the combined edition 'De Boodschapper : een vertelling en De Koran : een vertaling' (ISBN 9789044509137 or ISBN 9044509136)
Do not combine with the seperate editions of 'De Koran : een vertaling' or with 'De Boodschapper : een vertelling'.
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

De bijbelcitaten die Zeeëd in De Booschapper aanhaalt (p. 46 en 146), heeft Kader Abdolah ontleend aan de Statenvertaling 1934, door het Nederlands Bijbelgenootschap. Vormt samen met de Koran een vertaling in tweeluik (tweedelige uitgave in cassette).

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.61)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 10
3.5 1
4 8
4.5
5 3

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,749,054 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar