StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Gay Science (Dover Philosophical…
Bezig met laden...

The Gay Science (Dover Philosophical Classics) (origineel 1882; editie 2006)

door Friedrich Nietzsche (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3,265244,066 (4.23)11
This edition includes a modern introduction and a list of suggested further reading. "God is dead," Friedrich Nietzsche unflinchingly declared in this famous work of philosophy. It is one of the boldest statements ever made, and garnered far-reaching, strong reactions. In addition to being the book containing the words that shook the world, The Gay Science includes Nietzsche's arguments on ethics and knowledge. It is no wonder The Gay Science is known in some circles by the title The Joyful Wisdom.… (meer)
Lid:Jeffrey_Towey
Titel:The Gay Science (Dover Philosophical Classics)
Auteurs:Friedrich Nietzsche (Auteur)
Info:Dover Publications (2006), 224 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

De vrolijke wetenschap door Friedrich Nietzsche (1882)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 11 vermeldingen

Engels (16)  Spaans (3)  Portugees (Brazilië) (1)  Catalaans (1)  Nederlands (1)  Frans (1)  Italiaans (1)  Alle talen (24)
Het werk van Friedrich Nietzsche is grofweg onder te verdelen in vier perioden. De eerste een filologische, waarin zijn denken werd gedomineerd door de filosofie van Schopenhauer. De tweede een wetenschappelijke, waarin hij zijn theorieën omtrent de moraal en de rede formuleert. De derde, die van de ziener, de orakelende Zarathustra. En een vierde waarin hij half in de schemer van de waanzin verkeerde.
Al in de propaedeuse maken de letterenstudenten op de KUB kennis met de late Nietzsche. De halve idioot van Ecce Homo die het beeld van Nietzsche als geniale gek bepaalt. Ach, het is Nietzsche zelf die in De Vrolijke Wetenschap naar aanleiding van Schopenhauer opmerkt, dat het meestal de slechte ideeën uit het werk van grote filosofen zijn, die het eerst worden overgenomen. De Nietzsche studie in de eerste helft van deze eeuw richtte zich dan ook voornamelijk op zijn metafysica: de Übermensch, de eeuwige wederkeer en de Wille zur Macht, uitmondend in de noodlottige annexatie van zijn ideeën door nazi ideologen.
De huidige belangstelling voor Nietzsche, vanuit postmoderne hoek onder anderen, richt zich vooral op ideeën uit zijn wetenschappelijke periode. Deze periode beslaat de jaren 1880 -1882, waarin achtereenvolgens Menselijk, al te Menselijk, Morgenrood en De Vrolijke Wetenschap verschijnen. Van dit laatste boek is nu een goedkope herdruk.

Was Menselijk, al te Menselijk al rechtstreeks betiteld als 'een boek voor vrije geesten', ook in De Vrolijke Wetenschap wordt de lezer aangesproken als een vrije geest. De vrije geest is meer dan een vrijdenker, hij is iemand die in het verleden idealen koesterde, maar ze als vals doorzag. Dit doorzicht drijft hem naar de eenzaamheid, waar hij na contemplatie inziet dat hij (de mens) zonder idealen niet kan leven. Hij keert terug naar de wereld alwaar hij weer meningen zal verkondigen en standpunten zal innemen, maar altijd met het besef dat hij de Waarheid niet kent.
Het is een van Nietzsches uitgangspunten dat menselijke constructies als de rede, de religie en de kunst niet de waarheid openbaren, maar haar verhullen. Dit verhullen is een noodzakelijkheid, omdat de waarheid te verschrikkelijk is om voortdurend in te leven. De waarheid immers is dat de mens geboren wordt, een jaar of zeventig leeft en dan sterft. That's it. Het waren de oude Grieken die dit als eerste doorzagen en om dit pijnlijke besef enigszins te verdoven hadden zij de tragedie en de godenwereld. De griekse religie had volgens Nietzsche dus vooral een praktisch karakter. De gedragingen van de goden en godinnen vormden een afspiegeling van die van de mensen en waren dan ook geenszins vrij van zonden. De Griekse goden zijn in de eerste plaats vrolijk. Met hoeveel aanstekelijke energie stort de grote Zeus zich niet in overspel met aardse vrouwen. Vergelijk daar de Christelijke god eens mee, deze serieuze naïeveling, die nog het meest lijkt op ouwe opa, met zijn moralistische poppenkast - van vroeger was het beter.

De vrolijkheid van de Griek is dubbelzinnig, omdat zich achter deze vrolijkheid het besef van de tragiek van het (eindige) leven verschuilt. De vroege Griekse godsdienst spiegelt de mens geen hemel voor, voor een ieder, goed of slecht, wacht uiteindelijk de Hades. Hierdoor komt het zwaartepunt van het leven bij het 'nu' te liggen. Het Christendom zal dit veranderen. Er wordt een 'tweede wereld' (hemel, vagevuur, hel) voorgespiegeld en het leven hier op aarde is slechts een voorbereiding op het leven na de dood. Nietzsche heeft al in zijn eerste geschriften blijk gegeven van een grote afkeer van iedere vorm van een 'twee-werelden theorie'. Zoals er in de ontwikkeling van de religie een beweging is van vrolijkheid naar ernst zo is die er ook in de ontwikkeling van de rede. Ook de rede is voor Nietzsche niets anders dan een manier waarop de mens de wereld tijdelijk vriendelijker en begrijpelijker kan doen lijken.
Het duidelijkste wordt dit belichaamd door de sofisten die rond 500 v.C. door Griekenland trokken. Deze sofisten hielden tegen betaling filosofische redes en traden soms op als een soort advocaten. Voor hen ging het niet zozeer om 'De Waarheid', maar om het filosoferen op zich, dat als een hoge vorm van amusement kon worden opgevat.
Grootste tegenstander van de sofisten was Socrates en in diens voetspoor Plato. Voor Socrates was de waarheid heilig en de enige manier om tot de waarheid te komen was de rede. Bij Socrates worden de filosofie en de wetenschap serieus.
Nietzsche heeft altijd een enorme hekel gehad aan deze Griekse wijsgeer. Volgens Nietzsche is de rede er om het instinct te dienen. De rede remt bepaalde onverstandige impulsen in de mens af. Bij Socrates is de rede echter tot instinct geworden, hij schijnt iedere natuurlijkheid verloren te hebben. Denk bijvoorbeeld aan zijn dood. Socrates drinkt volkomen rustig, zonder enige doodsangst, de gifbeker.

Zowel de geschiedenis van de religie als die van de rede zijn, vanuit Nietzsches gezichtspunt, de geschiedenis van een tragische verwarring van middel en doel. Religie en rede zijn middelen met als eigenlijk doel het leven te veraangenamen, door de vreselijke waarheid korte tijd voor ons te verhullen. Steeds meer zijn religie en rede, God en Waarheid opgevat als doelen op zichzelf en is het leven middel geworden om dan wel het morele dan wel het ware te dienen.

In de vrolijke wetenschap duikt voor het eerst de idee van 'de eeuwige wederkeer' op. Niet als metafysische waarheid, maar als gedachten experiment. Stel je voor, zegt Nietzsche, dat je dit leven nog eens zou moeten leven. Iedere handeling opnieuw zou moeten doen, iedere gedachte, ook deze, opnieuw zou moeten denken. En niet eenmaal, maar steeds opnieuw, tot in de eeuwigheid. Zou je dan zeggen: dit is het verschrikkelijkste wat ik ooit heb gehoord, iets afschuwelijkers is nooit gedacht. Of zou je zeggen: 'nooit hoorde ik iets goddelijkers.' Het zou je leven moeten veranderen (en wellicht vermorzelen voegt Nietzsche daar aan toe): 'op hoe goede voet zou je moeten staan met jezelf en het leven, om naar niets meer te verlangen dan naar deze uiteindelijke eeuwige bevestiging en bezegeling?'
De tragiek van het leven (de korte lichtspleet tussen twee oneindig lange perioden van duisternis) bevat tegelijkertijd de kiem voor de vrolijkheid. Omdat het slechts kort en eenmalig is, hoeven we niet al onze handelingen als oneindig serieus en belangwekkend op te vatten. De vrolijke wetenschap, is de wetenschap die zich zelf uitlacht. Ze lacht om haar waarheid en diegenen die haar serieus nemen.
  aitastaes | Mar 8, 2014 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (43 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Friedrich Nietzscheprimaire auteuralle editiesberekend
Figal, GünterNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
González Blanco, PedroVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Greco, CharoVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Greco, CharoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Groot, GerVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Groot, GerVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hawinkels, PéVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hill, R. KevinVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kaufmann, WalterVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Munch, EdvardArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ramírez, SergioOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Wagt's mit meiner Kost, ihr Esser!
(Take a chance and try my fare)
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
God is dead.
Morality is herd instinct in the individual.
The Christian resolution to find the world ugly and bad has made the world ugly and bad.
To find everything profound - that is an inconvenient trait. It makes one strain one's eyes all the time, and in the end one finds more than one might have wished.
We are always in our own company.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (3)

This edition includes a modern introduction and a list of suggested further reading. "God is dead," Friedrich Nietzsche unflinchingly declared in this famous work of philosophy. It is one of the boldest statements ever made, and garnered far-reaching, strong reactions. In addition to being the book containing the words that shook the world, The Gay Science includes Nietzsche's arguments on ethics and knowledge. It is no wonder The Gay Science is known in some circles by the title The Joyful Wisdom.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Nagelaten Bibliotheek: Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche heeft een Nagelaten Bibliotheek. Nagelaten Bibliotheken zijn de persoonlijke bibliotheken van beroemde lezers, ingevoerd door LibraryThing leden uit de Nagelaten Bibliotheken groep.

Bekijk Friedrich Nietzsches biografische profiel.

Zie Friedrich Nietzsche's auteurspagina.

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.23)
0.5
1 1
1.5
2 12
2.5 1
3 36
3.5 15
4 98
4.5 13
5 139

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,472,785 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar