StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Zeitoun (Vintage) door Dave Eggers
Bezig met laden...

Zeitoun (Vintage) (origineel 2009; editie 2010)

door Dave Eggers

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4,2061812,820 (4.06)353
In the wake of Hurricane Katrina, longtime New Orleans residents Abdulrahman and Kathy Zeitoun are cast into an unthinkable struggle with forces beyond wind and water. In the days after the storm, Abdulrahman traveled the flooded streets in a secondhand canoe, passing on supplies and helping those he could. A week later, on September 6, 2005, Zeitoun abruptly disappeared-- arrested and accused of being an agent of al Qaeda.… (meer)
Lid:DaytonPeaceMuseum
Titel:Zeitoun (Vintage)
Auteurs:Dave Eggers
Info:Vintage (2010), Edition: 1 Reprint, Paperback, 368 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Dayton Literary Peace Prize

Informatie over het werk

Zeitoun door Dave Eggers (2009)

  1. 60
    Wat is de Wat door Dave Eggers (jmarsico)
  2. 21
    Nine Lives: Death and Life in New Orleans door Dan Baum (bdav1818)
  3. 10
    A.D. New Orleans na de watersnood door Josh Neufeld (BookshelfMonstrosity)
    BookshelfMonstrosity: Neufeld's compelling graphic novel depicts the effects of Hurricane Katrina through the true stories of seven of the city's residents.
  4. 10
    1 Dead in Attic: After Katrina door Chris Rose (BookshelfMonstrosity)
    BookshelfMonstrosity: A columnist for the New Orleans Times-Picayune, Rose delves into the aftereffects of the storm on his adopted city in this compelling collection of essays.
  5. 10
    Five Days at Memorial: Life and Death in a Storm-Ravaged Hospital door Sheri Fink (TooBusyReading)
    TooBusyReading: Both books are fascinating and heartbreaking looks at how much went wrong as Hurricane Katrina hit New Orleans.
  6. 10
    De metereoloog en de storm. Roman door Erik Larson (SqueakyChu)
    SqueakyChu: Story of the hurricane in Galveston in 1900 resulting in unexpected and devastating flooding
  7. 00
    The Day the World Came to Town: 9/11 in Gander, Newfoundland door Jim Defede (LynnB)
    LynnB: Story of ordinary people, like Mr. Zeitoun, who made a difference.
  8. 00
    The Best Democracy Money Can Buy door Greg Palast (Othemts)
  9. 00
    Proved Innocent door Gerry Conlon (Othemts)
  10. 00
    A Paradise Built in Hell: The Extraordinary Communities That Arise in Disaster door Rebecca Solnit (Othemts)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 353 vermeldingen

Engels (173)  Nederlands (5)  Duits (2)  Spaans (1)  Alle talen (181)
Toon 5 van 5
Deze vlot lezende docufictie gaat NIET over de ellende die orkaan Katrina in de zomer van 2005 aanrichtte in New Orleans. Het eigenlijke onderwerp van Eggers is de gebrekkige organisatie van de Amerikaanse samenleving en hoe vlug die in sommige omstandigheden kan afdalen tot het niveau van een bananenrepubliek. Hij doet dit aan de hand van de goed geïntegreerde Syrische migrant, Abdulrahman Zeitoun en zijn gezin. Door de orkaan geraakt Zeitoun in een lastig parket en moet hij tal van vernederingen ondergaan. Dat heeft vooral te maken met de gebrekkige reactie van de overheid, maar ook met het onderhuids racisme en de naweeën van 11 september 2001.

Net als in “Whats’ the What” gebruikt Eggers een echt gebeurd verhaal, maar dit keer koos hij ervoor om het vertellers’ standpunt in te nemen, en niet de innerlijke stem van de hoofdfiguur zelf. Dat maakt het verhaal iets minder aangrijpend als bijvoorbeeld in “What’s the What”, maar het roept ook minder vragen op naar eventuele vertekeningen door de auteur. Hoewel, - misschien ligt het aan de cynicus of scepticus in mij - , maar het beeld dat Eggers van Zeitoun en zijn familie schetst is wel heel erg idyllisch.

Tenslotte nog een wrange opmerking: tijdens zijn ellende moet Zeitoun verschillende keren denken aan zijn thuisland Syrië, waar een groot deel van zijn familie is gebleven, en Eggers schetst ons een beeld van het armoedige, maar toch gelukkig bestaan, daar; gezien vanuit het perspectief van vandaag, 2018, na 5 jaar Syrische burgeroorlog, moeten we de ellende in New Orleans en de kritiek op de Amerikaanse samenleving misschien een klein beetje relativeren? Met wat vertraging is Zeitoun er immers in geslaagd zijn bestaan herop te bouwen en toch gedeeltelijk gerechtigheid te krijgen. ( )
  bookomaniac | Jan 20, 2018 |
Na het lezen van dit boek kan ik alleen maar stil zijn. Wat een vreselijk en afschrikwekkend verhaal. Het verhaal wordt door Eggers verteld zonder dat hij zelf een mening laat doorschemeren over het vreselijke verhaal van Abdul en Kathy. Het is een feitelijk vertelling van de levens van hen, hun jeugd en hun kennismaking. Waarom Kathy zich bekeerde tot de islam en hoe Abdul en zij elkaar hebben leren kennen en samen een leven hebben opgebouwd. En hoe dat wordt kapot gemaakt door de Amerikaanse overheid. Het leest als een trein en is misschien qua schrijfstijl niet het beste boek, maar het verhaal maakt alles goed. Echt een aanrader. ( )
  connie53 | Mar 6, 2012 |
Indrukwekkend verhaal over een in New Orleans woonachtige Syrier die na Katherina gearresteerd wordt op verdenking van plundering. Afschuwelijk verhaal wat betreft de beschrijving van de vijandige houding van de overheid. Vond het minder goed geschreven dan wat is the wat ( )
1 stem heleenvan | Jan 9, 2012 |
De werkelijkheid verzin je niet, was de slogan van IDFA 2009. Die slogan is zeker ook van toepassing op Zeitoun van Dave Eggers.

Abdulrahman Zeitoun blijft ten tijde van orkaan Katrina in New Orleans, zijn woonplaats. Hij gaat nooit weg tijdens orkanen; hij wil graag zijn huis in de gaten houden en voelt zich als aannemer verantwoordelijk voor zijn vele bouwprojecten. Zijn gezin heeft de stad wel verlaten. Als de dijken doorbreken en de stad onder water komt te staan pakt Zeitoun zijn kano en peddelt de buurt door, waarbij hij enkele oudere mensen uit hun huis redt en achtergelaten honden verzorgt. Maar op een dag verdwijnt hij. De politie ziet hem aan voor een plunderaar danwel moslimterrorist en zonder enige vorm van proces verdwijnt hij wekenlang achter de tralies van een geimproviseerde gevangenis.

Tijdens het lezen wilde ik eigenlijk dat dit fictie zou zijn, een verzonnen verhaal. Maar dat is het niet. De werkelijkheid verzin je niet. Dat blijkt.

Het boek komt hard aan omdat Eggers zich beperkt tot het verhaal van de familie Zeitoun, en zich niet laat verleiden tot een politieke stellingname. Dit is hoe het is gebeurd, dit is wat een gewone man is overkomen, en de lezer mag zijn eigen conclusies trekken. Deze lezer heeft dat dan ook zeker gedaan. ( )
1 stem Tinwara | Sep 5, 2010 |
De van oorsprong Syrische Abdulrahman Zeitoun woont met zijn gezin in New Orleans. Samen met zijn vrouw Kathy heeft hij een succesvol schilder- en klusbedrijf. Als de orkaan Katrina eraan komt, vlucht Kathy met de kinderen, maar Zeitoun blijft in de stad om te helpen waar hij kan. Zijn verhaal krijgt een kafkaëske wending als hij wordt opgepakt op verdenking van plundering. Het hartverscheurende verhaal van Zeitoun en zijn familie is waar gebeurd. Eggers baseert zich op uitgebreide interviews en nader onderzoek. De dialogen zijn geconstrueerd uit de herinneringen van de betrokkenen. De auteur weet uit al dat materiaal een relaas op te bouwen dat leest als een literaire roman en bovendien maatschappelijk relevant is. Het verhaal van Zeitoun en de anderen die in dit boek voorkomen, laat zien hoe erbarmelijk de omstandigheden in New Orleans waren, tijdens en na de verschrikkelijke ramp. Ook geeft het weer hoe zwaar het is om moslim te zijn in Amerika na 9/11. Eggers (1970) brak door met A Heartbreaking Work Of Staggering Genius en schreef daarna onder meer What Is The What, over een Sudanese vluchteling. ( )
1 stem favorieteboeken | Jul 22, 2010 |
Toon 5 van 5
'Zeitoun was sterk', schrijft Dave Eggers in zijn verwoestend mooie boek Zeitoun. 'Hij had nog nooit zo'n gevoel van urgentie en vastberadenheid gehad. (...) Er was een reden, wist hij nu, waarom hij was achtergebleven in de stad. Hij had zich gedwongen gevoeld om te blijven, door een kracht die hij niet kende. Hij was nodig.'De eerste helft van dit zonder opsmuk geschreven non-fictie boek heeft iets van een sprookje.
De details die de auteur heeft opgediept, maken dit boek tot een meesterwerk. In de postmoderne romancier Eggers bleek een verslaggever van het zuiverste water schuil te gaan, een observator met een gouden pen.
toegevoegd door sneuper | bewerkde Volkskrant, Diederik Hoogstraten (Sep 28, 2009)
 
In “Zeitoun,” what Dave Eggers has found in the Katrina mud is the full-fleshed story of a single family, and in telling that story he hits larger targets with more punch than those who have already attacked the thematic and historic giants of this disaster. It’s the stuff of great narrative nonfiction.
 
"Zeitoun" is a warm, exciting and entirely fresh way of experiencing Hurricane Katrina.

toegevoegd door SqueakyChu | bewerkSan Franciso Chronicle, Dan Baum (Jul 19, 2009)
 
Eggers' sympathy for Zeitoun is as plain and real as his style in telling the man's story. He doesn't try to dazzle with heartbreaking pirouettes of staggering prose; he simply lets the surreal and tragic facts speak for themselves.
 

» Andere auteurs toevoegen (9 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Dave Eggersprimaire auteuralle editiesberekend
Bijnsdorp, MaaikeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schaap, LucieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sumpter, RachellArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Timmermann, KlausÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wasel, UlrikeÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
...in de geschiedenis van de wereld is er misschien wel meer straf geweest dan misdaad...
Cormac McCarthy, The Road (De weg)

Voor wie een hamer heeft, lijkt alles op een spijker.
Mark Twain
Opdracht
Voor Abdulrahman, Kathy, Zachary, Nademau, Aisha, Safiya en Ahmad in New Orleans

Voor Ahmad, Antonia, Lutfi en Laila in Málaga

Voor Kousay, Nada, Mahmoud, Zakiya, Luay, Eman, Fahzia, Fatimah, Aisha, Munah, Nasibah en alle leden van de Zeitoun-familie in Jableh, Latakia en op het eiland Arwad

Voor de inwoners van New Orleans
Eerste woorden
Op maanloze nachten pakten de mannen en jongens van Jableh, een stoffig vissersplaatsje aan de Syrische kust, hun lantaarns en voeren uit in hun stille boten
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (3)

In the wake of Hurricane Katrina, longtime New Orleans residents Abdulrahman and Kathy Zeitoun are cast into an unthinkable struggle with forces beyond wind and water. In the days after the storm, Abdulrahman traveled the flooded streets in a secondhand canoe, passing on supplies and helping those he could. A week later, on September 6, 2005, Zeitoun abruptly disappeared-- arrested and accused of being an agent of al Qaeda.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Terwijl de orkaan Katrina New Orleans verwoestte, besloot Abdulrahman Zeitoun, een 47-jarige Amerikaan van Syrische komaf, in de stad te blijven om zijn huis en zijn bedrijf te beschermen. In de dagen na de storm peddelt hij in een tweedehands kano door de ondergelopen straten van New Orleans, deelt goederen uit en helpt waar hij kan. Een week later, op 6 september 2005, verdwijnt hij plotseling. Wat is er met Zeitoun gebeurd? In Zeitoun ontrafelt Dave Eggers op meesterlijke wijze het leven van Abdulrahman, van zijn wortels in Syrië en zijn huwelijk met Kathy – een Amerikaanse die zich tot de islam bekeerde – tot zijn kinderen, en toont hij de surrealistische atmosfeer in de geteisterde stad.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.06)
0.5 1
1 17
1.5 1
2 28
2.5 15
3 155
3.5 59
4 456
4.5 74
5 353

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,112,515 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar