StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Bij nader inzien

door J. J. Voskuil

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1613169,729 (4.2)15
Onlangs toegevoegd doorTinus67, JoekRoex, bobbedh, MaerCat, thijswinkeler
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 15 vermeldingen

Nederlands (2)  Engels (1)  Alle talen (3)
Toon 2 van 2
Werkelijk geweldig dikke pil, ook bij herlezing. Over het studentenleven rond de jaren 50, maar zo veel nog herkenbaar voor wie decennia later is gaan studeren. Rake psychologische portretten van alle figuren, die lang niet altijd sympathiek zijn en die een plek in de maatschappij moeten vinden. De 'anderen' zijn schoften, het kleine en eigene is 'mieters' en men rookt als een ketter. ( )
  enzonen | Sep 19, 2020 |
In 1963 verscheen de ruim 1200 blz tellende debuutroman "Bij nader inzien" van J.J. Voskuil. Het boek maakte destijds weinig indruk, waarschijnlijk vonden de meeste critici het boek gewoonweg te dik om te lezen. Eind jaren 80 werd er een televisieserie gemaakt naar het boek en naar aanleiding van deze serie nam de belangstelling toe. De belangstelling nam nog verder toe toen Voskuil in 1996 het eerste deel van zijn 5000 blz tellende roman "Het bureau *****" publiceerde.
"Bij nader inzien" is het verhaal van de vriendschap tussen een aantal studenten in Amsterdam die bij elkaar komen om over de literatuur en het leven te praten (te ouwehoeren zoals Maarten Koning zegt). De belangrijkste personen zijn Maarten Koning, Paul de Hoes en zijn vriendin Rosalie, Henriëtte Fagel, Klaas, Flap, David en Hans. Het boek is heel realistisch geschreven, een indruk die versterkt wordt doordat er consequent data aanduidingen worden gegeven. De dialogen en de beschrijvingen van gewone gebeurtenissen en dingen zijn subliem. "Bij nader inzien" is voor mij de Nederlandstalige roman die het meeste indruk op mij heeft gemaakt en na "Oorlog en vrede *****" en "Op zoek naar de verloren tijd *****" een van de grote romans uit de wereldliteratuur.
Ook Voskuils vervolgroman "Het bureau" is zeer indrukwekkend. Onbegrijpelijk dat Voskuil niet tot een van de grootste Nederlandstalige schrijvers wordt gerekend.
Regisseur Frans Weisz heeft geïnspireerd door het boek een fascinerende televisieserie gemaakt (****). In de serie lopen heden en verleden door elkaar. In het heden is Nicolien gestorven aan kanker, heeft Maarten Koning zelfmoord gepleegd nadat hij aan zijn vrienden van destijds een afscheidsbrief had geschreven. De resterende vrienden komen bij elkaar om herinneringen op te halen aan vroeger. De scenes die in het verleden afspelen zijn gebaseerd op het boek. Mooie beelden, goed spel en vooral geeft de televisieserie de sfeer van het boek goed weer. ( )
2 stem erikscheffers | Mar 10, 2012 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
donderdag 3 september 1946

Hij nam de bloemen in zijn andere hand, bij de koffer, en trok de glazen tussendeur open.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.2)
0.5
1 3
1.5
2
2.5
3 1
3.5 4
4 13
4.5 9
5 17

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,913,774 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar