StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Nasleep (2007)

door Carel van der Merwe

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
512,979,829 (2)Geen
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Paul du Toit is een jonge succesvolle Zuid-Afrikaan: blank, goed opgeleid, goede baan, mooie vrouw, mooi huis. Zijn leven verandert echter radicaal op het moment dat hij voor de Waarheidscommissie moet verschijnen, om een misdaad begaan tijdens de Apartheid op te biechten. Zijn baan en vrouw raakt hij kwijt. Hij komt te weten dat zijn vrouw naar Londen is vertrokken en reist haar achterna, met het doel haar terug te winnen. Tijdens de maanden na de zitting van de Waarheidscommissie komen veel herinneringen terug bij Paul en begint hij langzaam te beseffen wat zijn daad werkelijk heeft betekend.

Het is denk ik gewaagd om in een boek dat terugblikt op de Apartheid een blanke man, die zich nooit tegen dat systeem verzet heeft als hoofdpersoon op te voeren. Een man die is opgegroeid in de overtuiging dat Apartheid goed was en die zich achteraf verraden voelt door zijn ouders en hun generatie: de oude garde die politiek verantwoordelijk was maar de jongeren het gevecht heeft laten leveren. En nu het eropaan komt de handen van de daden van zijn kinderen aftrekt.

Evengoed kon het boek mij niet overtuigen. De schrijver heeft duidelijk een opleiding creatief schrijven gevolgd, maar de passie ontbreekt. De zinnen zijn vaak lelijk (kan ook aan de vertaling liggen, maar ik betwijfel dat gezien andere prachtige vertalingen van deze vertaalster), het boek barst uit zijn voegen van de cliché's, en kan iemand mij uitleggen wat al die vrouwen in het boek toch zien in deze werkelijk totaal onsympathieke hoofdpersoon? Hoe kan het dat iemand die heeft gewerkt voor de geheime dienst wordt beschreven als een persoon die een heel slecht geheugen heeft? En ook is het handig een beetje op te passen met het opvoeren van een IT' er in het jaar 1999 als je zelf weinig van IT weet. Kortom, het boek heeft mij niet gegrepen omdat ik continu dingen tegenkwam die onwaarschijnlijk waren of niet klopten, en zinnen die ronduit lelijk waren. Daardoor bleef ik teveel een kritische buitenstaander in dit verhaal.

Jammer, want het gegeven is interessant! ( )
  Tinwara | Jun 28, 2011 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
I look at my life and the whole thing is incomprehensible to me. I know all the reasons and all the reasons and all the reasons, and it ends up - nothing.
Arthur Miller, The Price
In every period a certain view of the world, a collective mentality, dominates the whole mass of society...Far more than accidents or the historical and social circumstances of a period, it derives from the distant past, from ancient beliefs, fears and anxieties which are almost unconscious... A society's reactions to the events of the day, to the pressure upon it, to the decisions it must face, are less a matter of logic or even self-interest than the response to an unexpressed and often inexpressible compulsion arising from the collective unconscious.
Fernand Braudel, A History of Civilizations
Opdracht
Voor Christelle, die nooit heeft getwijfeld, en voor mijn ouders, voor Schalk en alle anderen.
Eerste woorden
Hij voelt de vijandigheid terwijl hij zich een weg baant tussen de mensen door die buiten de verhoorzaal staan.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (2)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,411,343 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar