StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Les Bienveillantes (French Edition) door…
Bezig met laden...

Les Bienveillantes (French Edition) (origineel 2006; editie 2006)

door Jonathan Littell

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,929974,844 (3.93)138
De Welwillenden is het minutieuze verslag van alles wat Max Aue tijdens de oorlog aan het oostfront heeft meegemaakt. Aue klimt op tot in de hoogste rangen van de SS. Als persoonlijk medewerker van Himmler raakt hij nauw betrokken bij de Holocaust. Een zeldzaam literair document waarin de oorlogsgruwelen beschreven worden vanuit het standpunt van de dader.… (meer)
Lid:Joe56
Titel:Les Bienveillantes (French Edition)
Auteurs:Jonathan Littell
Info:French & European Pubns (2006), Paperback, 903 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

De Welwillenden door Jonathan Littell (2006)

  1. 60
    Leven en lot door Vasily Grossman (Mr.Durick, LilianaL, chrisharpe)
  2. 20
    Doodgewone mannen door Christopher R. Browning (zwelbast, meggyweg)
    zwelbast: Non-fiction
  3. 31
    HhhH door Laurent Binet (yokai)
  4. 10
    Doden is mijn beroep door Robert Merle (yokai)
  5. 10
    De vernietiging van de Europese Joden door Raul Hilberg (zwelbast)
    zwelbast: non-fiction
  6. 21
    Europe Central door William T. Vollmann (Auto_Da_Fe, Mr.Durick)
    Auto_Da_Fe: Covers some of the same ground from a different angle.
  7. 10
    Kaputt door Curzio Malaparte (gust)
  8. 10
    Stiltewoorden door Dalton Trumbo (helio_)
  9. 00
    De nazi en de kapper door Edgar Hilsenrath (gust)
  10. 00
    Men in Dark Times door Hannah Arendt (Ronoc)
  11. 00
    Hitler's Last Plot: The 139 VIP Hostages Selected for Death in the Final Days of World War II door Ian Sayer (applemcg)
    applemcg: The Kindly Ones is a fictional account of the Eastern Front. Not related in any direct way to Hitler's Last Plot, other than to point out the horrors in that theater were an order of magnitude more terrible.
  12. 00
    De verdwijning van Josef Mengele door Olivier Guez (cwc790411)
  13. 02
    Alleen in Berlijn door Hans Fallada (Torikton)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 138 vermeldingen

Engels (59)  Nederlands (13)  Spaans (8)  Frans (7)  Italiaans (3)  Deens (1)  Portugees (Portugal) (1)  Fins (1)  Zweeds (1)  Tsjechisch (1)  Catalaans (1)  Alle talen (96)
1-5 van 13 worden getoond (volgende | toon alle)
Er is zoveel dat ik zou kunnen zeggen over dit boek. Allereerst: het is gewoonweg impressionant hoe uitgebreid Littell zich gedocumenteerd heeft over de oorlog en vooral over het reilen en zeilen binnen Hitler-Duitsland; ik herkende heel veel van wat ik gelezen had bij Ian Kershaw (vooral zijn Hitler-biografie): de voortdurende interne concurrentie tussen de verschillende machtscentra van het Reich, de toenemende anarchie, en vooral het mechanisme van “Dem Führer entgegen arbeiten”. Uiteraard kan ik onmogelijk oordelen of de fictionele inkijk van Littell in het nazisme historisch helemaal correct is, maar waar hij zeker in geslaagd is, is te illustreren welk een interne coherentie het nazisme had en hoe van binnen uit alle oorlogsgruwelen logisch voortvloeiden uit die coherentie. Ik weet ook wel dat dit een heel omstreden stelling is, want veel oorlogsmisdadigers beroepen zich er juist op om hun persoonlijke verantwoordelijkheid van zich af te schuiven.

En dat is net ook wat de vertellende hoofdpersoon in dit boek, dr. Max Aue, prominent lid van de SS, doet. Te pas en te onpas houdt Aue vol dat alle hoofdrolspelers in de gruwel gewone mensen waren, zoals u en ik, die hun eigen rolletje wilden spelen in een “Weltanschauung” die voor hen logisch en steekhoudend was, en dat ze dus geen sadistische demonen waren. Sinds Hannah Arendt zijn we ons daar maar al te zeer van bewust, maar Littell laat Aue in dit boek tegelijkertijd net het tegendeel beweren: na zijn veelvuldige contacten met Adolf Eichman bijvoorbeeld, op het terrein zijn concurrent, houdt hij een vurig pleidooi om Eichman vooral niet te zien als een gewoon, banaal man, maar juist als een top-professioneel die niets ontziend voor het hem opgelegde doel gaat (waarmee hij indirect toch de these van Arendt bevestigt). En zo zit dit boek vol met wolfijzers en schietgeweren, moreel perverse ambiguïteiten die de lezer voortdurend op het verkeerde been zetten, want wat Aue brengt is in de grond natuurlijk een apologie en dus vol revisionistische elementen. Knap, maar voor die lezer toch wel heel veeleisend.

In veel recensies wordt onderstreept dat de grote zwakte van dit boek het gebrek aan focus is. En dat is juist, want Littell schijnt inderdaad niet te hebben kunnen kiezen tussen een episch-breedvoerige evocatie van een cruciaal tijdsgewricht (zoals Tolstoi in Oorlog en Vrede), een filosofisch-ethische bezinning op de gruwelen van een totalitaire staat (zoals Vasily Grossman in Leven en Lot), en een psychologische uitdieping van een ogenschijnlijk normaal functionerende maar in feite erg verziekte geest (in dit geval dus dr. Aue). Dat gebrek aan focus maakt dat je soms 150 bladzijden lang gedetailleerde informatie krijgt over troepenbewegingen of over discussies tussen nazi-kopstukken, dan plots een flashback van Aue naar zijn incestueuze relatie met zijn zus, en vervolgens weer een lang uitgesponnen gruwelscene. Die introspectie (want we moeten het uiteraard doen met de versie die Aue zelf ons geeft) is uiteraard interessant, en Littell verbindt ze ook met opzet met het thema van de mentale gezondheid van het nazisme. Dit lijkt me dan ook een sleutelpassage om deze roman te begrijpen:
« Depuis mon enfance, j’étais hanté par la passion de l’absolu et du dépassement des limites ; maintenant, cette passion m’avait mené au bord des fosses communes de l’Ukraine. Ma pensée, je l’avais toujours voulue radicale ; or l’Etat, la Nation avaient aussi choisi le radical et l’absolu […]. Et si la radicalité, c’était la radicalité de l’abîme, et si l’absolu se révélait être le mauvais absolu, il fallait néanmoins, de cela j’étais intimement persuadé, les suivre jusqu’au bout, les yeux grands ouverts »
Maar, zoals al aangegeven, Littell slaagt er niet in om dit persoonlijke verhaal van psychische perversie evenwichtig te verbinden met het ruimere verhaal van de op- en neergang en de gruwelen van het nazisme. In de plaats krijgen we een opeenvolging van soms saaie, beschrijvende passages, afschuwelijk langgerekte en gruwelijk gedetailleerde beschrijvingen van oorlogsmisdaden (met accent op het Babi Yar-bloedbad nabij Kiev, de hel van Stalingrad, de verschrikking van Auschwitz-Birkenau en de dodenmarsen op het einde van de oorlog), boeiende, soms erg filosofisch geladen conversaties en af en toe ook de perversiteiten van Aue zelf.

Wellicht had Littell dit onevenwicht ook zelf wel door. Dat maak ik tenminste op uit de laatste 100 bladzijden van dit boek, waarin het Aue-personage helemaal ontspoort en daden stelt die niet alleen schokkend, maar soms ook zo belachelijk hilarisch zijn (zijn ontmoeting met Hitler bijvoorbeeld), dat Littell lijkt aan te geven dat we zijn verhaal ook niet te ernstig moeten nemen.
Neen, geslaagd is dit boek zeker niet, en persoonlijk vind ik die 1400 bladzijden (in mijn editie) er echt wel over. Als je dan toch een dik boek wil lezen over oorlog en dictatuur, dan zou ik eerder “Leven en Lot” van Vasily Grossman aanbevelen! ( )
  bookomaniac | Aug 13, 2017 |
pseudo-literair, namedropping, einde (finale) teleurstellend. Het droge en het vochtige is beter gedocumenteerd en vooral dunner. Degrelle lijkt me ook een interessanter (want fouter) figuur dan Aue om een kleine 1000 bladzijden aan te wijden. ( )
  stefanbrouwer | Sep 16, 2013 |
Mijn verwachtingen waren wellicht té hoog gespannen... Het uitgangspunt — de holocaust gezien door de ogen van een van de beulen — is controversieel en het boek zou daardoor de lezer moeten confronteren met zijn eigen morele principes: zou ik in een dergelijke situatie ook zo hebben gereageerd? Bij mij heeft het alleszins niet zo gewerkt; de hoofdpersoon is, ondanks zijn normale uiterlijke verschijningsvorm, geschift genoeg (incest, oudermoordenaar, homofiele SS’er) om elke identificatie af te wijzen.
Sommige pagina’s beschrijven inderdaad een gruwelijkheid waar je stil van wordt. Daar staan dan weer andere tegenover waar de auteur vooral etaleert hoe grondig hij zich wel heeft gedocumenteerd. Wellicht om te laten zien hoe makkelijk een individu wordt meegezogen in een systeem en er zich mee vereenzelvigt, maar mij gaf het vooral een gevoel van langdradigheid. Voor wie de werking van het nazisysteem wil leren kennen via de fictieve situatie van een roman en zich ook door een aantal mijns inziens overbodige pagina’s wil worstelen, blijft het toch een aanrader. ( )
  rpalmans | Dec 26, 2010 |
Briljant , zeer indrukwekkend.
Moest enige tijd herstellen na het lezen van dit boek. ( )
  trupiaal3 | Sep 23, 2010 |
1-5 van 13 worden getoond (volgende | toon alle)
Some of these ambitions are brilliantly realized; others much less so. But all of them make Littell’s book a serious one, deserving of serious treatment.

While some will denounce Littell’s cool-eyed authorial sympathy for Aue as “obscene”—and by “sympathy” I mean simply his attempt to comprehend the character—his project seems infinitely more valuable than the reflexive gesture of writing off all those millions of killers as “monsters” or “inhuman,” which allows us too easily to draw a solid line between “them” and “us.” [...] Aue is a human brother with whom we can sympathize (by which I mean, accept that he is not simply “inhuman”), or he is a sex-crazed, incestuous, homosexual, matricidal coprophage; but you can’t have your Schwarzwälder Kirschtorte and eat it, too.
 
The novel’s gushing fans [...] seem to have mistaken perversity for daring, pretension for ambition, an odious stunt for contrarian cleverness. Willfully sensationalistic and deliberately repellent, “The Kindly Ones” [...] is an overstuffed suitcase of a book, consisting of an endless succession of scenes in which Jews are tortured, mutilated, shot, gassed or stuffed in ovens, intercut with an equally endless succession of scenes chronicling the narrator’s incestuous and sadomasochistic fantasies.

The novel [...] reads like a pointless compilation of atrocities and anti-Semitic remarks, pointlessly combined with a gross collection of sexual fantasies.
toegevoegd door Widsith | bewerkNew York Times, Michiko Kakutani (Feb 23, 2009)
 
Notwithstanding the controversial subject matter, this is an extraordinarily powerful novel that leads the stunned reader through extremes of both realism and surrealism on an exhausting journey through some of the darkest recesses of European history.

The Kindly Ones reveals something that is desperate and depressing but profoundly important, now as ever. Max Aue, the SS executioner, states the truth with typically brutal clarity: "I am a man like other men, I am a man like you."
toegevoegd door Widsith | bewerkThe Guardian, Jason Burke (Feb 22, 2009)
 
Littell has been very faithful to real events: his research is impressive [...] Littell, a Jew, rightly believes that the prime duty of a writer as well as a historian is to understand. He has succeeded in putting himself inside the tortured mind of his character.

The Kindly Ones never descends into the sort of faction that is the curse of contemporary history [...] a great work of literary fiction, to which readers and scholars will turn for decades to come.
toegevoegd door Widsith | bewerkThe Times, Antony Beevor (Feb 20, 2009)
 
The novel is diabolically (and I use the word advisedly) clever. It is also impressive, not merely as an act of impersonation but perhaps above all for the fiendish diligence with which it is carried out. [...] This tour de force, which not everyone will welcome, outclasses all other fictions and will continue to do so for some time to come. No summary can do it justice.
toegevoegd door Widsith | bewerkThe Spectator, Anita Brookner (Nov 30, 2006)
 

» Andere auteurs toevoegen (40 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jonathan Littellprimaire auteuralle editiesberekend
Botto, MargheritaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fontana, LucioArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hernàndez, Pau JoanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor de doden
Eerste woorden
Mensenbroeders, laat me u vertellen hoe het is gegaan.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

De Welwillenden is het minutieuze verslag van alles wat Max Aue tijdens de oorlog aan het oostfront heeft meegemaakt. Aue klimt op tot in de hoogste rangen van de SS. Als persoonlijk medewerker van Himmler raakt hij nauw betrokken bij de Holocaust. Een zeldzaam literair document waarin de oorlogsgruwelen beschreven worden vanuit het standpunt van de dader.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.93)
0.5 4
1 20
1.5
2 31
2.5 14
3 73
3.5 30
4 170
4.5 46
5 180

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 207,012,770 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar