StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Zomervacht (2018)

door Jaap Robben

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
10711255,685 (3.79)7
"Sinds hun gezin uit elkaar viel, wonen de dertienjarige Brian en zijn vader op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Damian bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Damian vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat niet zitten. Tot het woord ?vergoeding? valt.00Die zomer krijgt Brian de verantwoordelijkheid voor zijn broer. Maar hoe praat je met een broer die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? En hoe houd je iemand in bedwang die sterker is dan jij?00In de schaduw van hun stacaravan ontstaat een intieme band tussen de broers die hun leven zal veranderen."… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 7 vermeldingen

Engels (7)  Nederlands (3)  Alle talen (10)
Toon 3 van 3
Het is mogelijk dit boek binnen 6 á 8 uur te lezen, op een dag. De uren erna besef je pas hoe goed het in elkaar steekt, hoe kunstig de leefwereld van deze puber tijdens deze zomervakantie is geschetst.
Een kritiekpunt kan zijn de grote mate van vrouwonvriendelijkheid- of de afwijzing van zijn moeder.
De puber waar het over gaat ondergaat het assertieve gedrag van zijn alcoholische vader, maar hij bezint zich er niet op. Hij verricht zelf diverse grensoverschrijdende handelingen, die bij de lezer een mengeling van spanning en afkeuring oproepen.
Mensen met een verstandelijke beperking worden als belangrijke ander voor deze puber gepresenteerd. Daarin doet het denken aan het boek Joey uit de jaren 70, of aan one flew over the cuckoo's nest, of steinbeck's about mice and man, of aan het recente muidhond , of aan de geverfde vogel.

Diverse thema's zitten knap in het boek vervlochten: ontluikende sexualiteit, alcoholisme, morele oordelen, zelfkant van de maatschappij, de puberteit, kritiek op de zorg voor de verstandelijk beperkten, sommige ziektebeelden als Lesch-Nyhan syndroom, spasticiteit.

Het eind is wat zwakker. ( )
1 stem leesclubhaarenjb | Jul 25, 2019 |
Brian is 12, woont met zijn volstrekt egoïstische en onbekwame vader in een caravan. Zijn broertje woont in een verpleegtehuis, want zwaar gehandicapt. Hij komt een poosje logeren wegens verbouwing van het huis waar woont. Er wordt een vergoeding geboden aan de vader als hij de jongen een poosje in huis neemt. Moeder is op huwelijksreis en kan zo wie zo de situatie geheel niet aan. En zo wordt Brian volkomen verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg voor een meervoudig zwaar gehandicapt broertje. Hij houdt veel van hem en zorgt goed en lief voor hem. Er is op het terrein waar ze worden nog een eenzame want door zijn vrouw de deur uitgezette man komen wonen die Brian een beetje help en ook aardig voor hem is. Bovendien doet doet Brian ook nog zijn eerste liefdeservaring op met Selma, een medebewoonster van het verpleegtehuis. Heel droevig en treurig allemaal maar met zoveel liefde geschreven verhaal... prachtig prachtig. ( )
1 stem vuurziel | Jun 21, 2019 |
De gehandicapte broer van Brian komt een tijdje wonen bij Brian en zijn vader ( )
  huizenga | Nov 23, 2018 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (1 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jaap Robbenprimaire auteuralle editiesberekend
Doherty, DavidVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Muus, LykeleVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Bij onjuiste combinaties van titel en ISBN wordt door de meeste combiners de titel als doorslaggevend beschouwd (zie https://www.librarything.com/topic/308...). ISBN 904451671X hoort eigenlijk bij De zuurtjes. Onjuiste combinatie van titel en ISBN, niet combineren met Zomervacht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"Sinds hun gezin uit elkaar viel, wonen de dertienjarige Brian en zijn vader op een terreintje met loodsen, caravans en waakhonden. Als ze voor het eerst in maanden Brians verstandelijk en fysiek gehandicapte broer Damian bezoeken, vraagt de directeur van de instelling of Damian vanwege een grote renovatie tijdelijk thuis opgevangen kan worden. Pa ziet dat niet zitten. Tot het woord ?vergoeding? valt.00Die zomer krijgt Brian de verantwoordelijkheid voor zijn broer. Maar hoe praat je met een broer die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? En hoe houd je iemand in bedwang die sterker is dan jij?00In de schaduw van hun stacaravan ontstaat een intieme band tussen de broers die hun leven zal veranderen."

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.79)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 7
3.5 4
4 21
4.5
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,413,430 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar