StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het duister dat ons scheidt (2003)

door Renate Dorrestein

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
2105129,669 (3.83)Geen
"Blijkbaar hadden we ons op een dag voorgenomen nooit meer een woord met haar te wisselen, want het werd, als op afspraak, altijd doodstil zodra zij in ons blikveld verscheen. We klemden de lippen op elkaar en keken de andere kant uit als we haar op het schoolplein zagen komen aanslenteren, of als we haar op straat tegenkwamen, in haar eentje hinkelend of knikkerend. Wanneer waren we ermee begonnen? Een klein meisje groeit op in een vredig dorp, waar ze samen met haar moeder de oude, krakende pastorie bewoont. Ook de Luco's wonen daar, twee vriendelijke, wereldvreemde mannen van wie iedereen aanneemt dat ze kamerhuurders zijn. Alles verandert als de moeder van Loes wegens een onbegrijpelijke moord tot een lange gevangenisstraf wordt veroordeeld."--… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Toon 4 van 4
Pittig geschreven! ( )
  Baukis | Feb 23, 2024 |
Een boek dat je niet loslaat tot je weet wat er nu eigenlijk gebeurd is. Ik vond wel dat er iets teveel dingen toevallig op dezelfde tijd of plaats gebeurden - een schrijver zou eigenlijk met minder toeval toe moeten kunnen. ( )
  wester | Jun 6, 2014 |
Moeder en dochter Loes wonen samen met de Luco’s, twee inwonende mannen in een oude pastorie. Alle kinderen uit het dorp zijn welkom om er te spelen. Als de moeder wegens moord tot gevangenisstraf wordt veroordeeld, blijft niets meer hetzelfde. Loes was al een buitenbeentje op school door haar dyslexie, maar wordt nu helemaal het mikpunt van haar klasgenoten. Wanneer de moeder vrijkomt, ziet het gezin zich gedwongen te verhuizen naar een afgelegen plek op een Schots eiland. De moeder kan er niet gewend raken en vertrekt. Op haar achttiende keert Loes terug naar Nederland om te studeren, ze ziet haar moeder op de televisie in een documentaire over de Bijlmergevangenis waar zij werkt en besluit haar te bezoeken. De schokkende waarheid komt aan het licht.
Het blijft tot het laatst onduidelijk wie de moord werkelijk heeft gepleegd en wat het motief was. Alle betrokkenen zijn op hun manier medeschuldig en de lezer wordt steeds op het verkeerde been gezet. Er wordt aangetoond wat een duister geheim met een familie kan doen, ze zijn tot elkaar veroordeeld, maar het drijft ze ook uit elkaar, ze hebben schuldgevoelens en kunnen moeilijk met elkaar communiceren.
De 26 hoofdstukken van het boek verwijzen naar de letters van het alfabet, zoals “A is een aardbei”, “Z is een zwaard”, het woord sluit aan bij de inhoud van het betreffende hoofdstuk en komt er ook in terug. Het boek is ingedeeld in drie delen, we volgen Loes op haar zesde, twaalfde en achttiende jaar. Het blijft spannend tot het einde. ( )
  sneeuwvlokje | Jul 1, 2011 |
Helemaal Dorrestein, een mysterie, bijzondere karakters en zeer onverwachte plotwendingen. Kon het boek niet wegleggen, weer zo spannend ( )
  marinka73 | Jun 11, 2009 |
Toon 4 van 4
Gaandeweg worden de toevalligheden, die al of niet aan de fantasie van Loes zijn ontsproten, wel vaak erg onwaarschijnlijk en door de vele herhalingen ook vervelend.
Dat is jammer, want Het duister dat ons scheidt is wel een spannend boek. Compleet met de suspense van een geheimzinnige moord en de onthulling aan het eind.
Wat vooral aanspreekt - en daarin ligt haar kracht - is de gedrevenheid die Dorrestein haar karakters meegeeft. Hun overlevingsdrang en moed zijn onbegrensd, en hun eenzaamheid daardoor des temeer invoelbaar.
toegevoegd door sneuper | bewerkde Volkskrant, Judith Janssen (May 30, 2003)
 
De roman is opgezet als een raadselachtig verlopend verhaal, bevredigende en feitelijke antwoorden op de vele vragen die rijzen, worden pas in de eindfase gegeven. (...) Toevalligheden zijn er in deze roman te over, ze verraden de regisserende hand van de schrijver, die zeer gesteld is op herhalingen, spiegelingen, variaties en tegenstellingen. (...) Al het voorafgaande en wat daarin is verondersteld te zijn gebeurd en om welke redenen, zet dit eind van de roman geheel op z'n kop, zoals dat vaker bij Dorrestein het geval is.
toegevoegd door sneuper | bewerkTrouw, T. van Deel (May 10, 2003)
 
Evenals veel van haar vorige romans is Het duister dat ons scheidt een psychologische thriller, waarin eigentijdse thema's en aan de actualiteit ontleende gebeurtenissen zijn verwerkt. Zoals Een Hart van steen (1998) gebaseerd was op de tragedie in Hoofddorp waarbij ouders hun drie kinderen vermoordden, is Het duister dat ons scheidt geënt op de Leidse balpenmoord. (...) Als thriller zit het boek goed in elkaar: tot vrijwel op het einde blijft onduidelijk wie de moord heeft gepleegd en met welk motief. Er zijn wel aanwijzingen, maar die lijken vooral bedoeld om de lezer op het verkeerde been te zetten. (...) Daar staat tegenover dat Het duister dat ons scheidt een mooi psychologisch portret oplevert van een aanbiddelijke tomboy en minstens zo vaardig geschreven is als Verborgen gebreken, Een hart van steen en Zonder genade. De kunstgrepen en de ongerijmdheden in het verhaal, schrijf ik maar toe aan vertelster Loes, de tragische heldin die alle witte plekken in haar gebrekkige geheugen nu eenmaal opvult met krankzinnige beelden.
toegevoegd door sneuper | bewerkNRC Handelsblad, Elsbeth Etty (May 9, 2003)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Per Luigi Brioschi, / con affetto // en voor Kika
Eerste woorden
Blijkbaar hadden we ons op een dag voorgenomen nooit meer een woord met haar te wisselen, want het werd, als op afspraak, altijd doodstil zodra zij in ons blikveld verscheen.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"Blijkbaar hadden we ons op een dag voorgenomen nooit meer een woord met haar te wisselen, want het werd, als op afspraak, altijd doodstil zodra zij in ons blikveld verscheen. We klemden de lippen op elkaar en keken de andere kant uit als we haar op het schoolplein zagen komen aanslenteren, of als we haar op straat tegenkwamen, in haar eentje hinkelend of knikkerend. Wanneer waren we ermee begonnen? Een klein meisje groeit op in een vredig dorp, waar ze samen met haar moeder de oude, krakende pastorie bewoont. Ook de Luco's wonen daar, twee vriendelijke, wereldvreemde mannen van wie iedereen aanneemt dat ze kamerhuurders zijn. Alles verandert als de moeder van Loes wegens een onbegrijpelijke moord tot een lange gevangenisstraf wordt veroordeeld."--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.83)
0.5
1
1.5 1
2
2.5
3 10
3.5 3
4 7
4.5
5 9

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,976,156 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar