StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Dit leven

door Karel Schoeman

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
834323,942 (4.29)11
In die verhaal van vier generasies van 'n boeregesin in die Roggeveld word die omwenteling weergegee wat in die loop van die negentiende eeu op die Suid-Afrikaanse platteland en in die Afrikaner-samelewing voltrek is.
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 11 vermeldingen

Nederlands (2)  Engels (1)  Frans (1)  Alle talen (4)
Toon 2 van 2
‘Zusje’, geboren in een blanke boeren familie, zal gaan leven om te kijken, te luisteren, te zwijgen en te herinneren. Zo zou het leven van de vertelster kunnen worden samengevat. Een leven dat zich afspeelt in het Zuid-Afrika van eind negentiende eeuw; de periode waarin de blanken, Hottentotten nog ‘gewoon’ doodsloegen en in de vrije uurtjes op zondag, na kerk en avondmaal, gingen jagen op Bosjesmannen om daarna hun vrouwen op de boerderijen als slavin te laten werken. Blanke boeren -waaronder haar familie- zullen in die periode de rijkdommen vergaren waar zij meer dan een eeuw later nog op kunnen teren.

De omgeving en wat haar tijdens haar leven zal omringen, wordt in het boek duidelijk omschreven.

Op haar sterfbed overdenkt zij -ze wordt dan tantetje genoemd- haar leven en worden de herinneringen als het ware in een patroon gelegd. Vroegere impressies krijgen in het perspectief van de tijd een andere zeggingskracht en brengen haar bestaan weer tot leven.
Het boek omvat de monoloog die eindigt op haar sterfbed.

Ik kan moeilijk de bewoordingen vinden om de beoordeling te omschrijven. In ieder geval is het, het mooiste dat ik in jaren heb gelezen. Het lijkt te snijden door ziel en zintuigen en is van een, althans voor mij, onbekende schoonheid.
Misschien spelen stille emoties op: Zuid Afrika, de mensen daar, de vruchtbaarheid van het land, de overweldigende natuur, oude wortels, belichaming van de schoonheid van het kwaad ?
“Tante” zal het op het eind van haar leven verwoorden: ‘Ik heb me herinnerd wat ik heb vergeten, ik heb uitgesproken wat ik niet wilde weten en mijn opdracht is volbracht………’het patroon is uitgelegd en de stukjes en brokjes zijn samengevoegd, mijn taak is verricht, en het is niet aan mij om te oordelen of het goed of slecht is gedaan.’

Eerbied en Stilte worden daarna des lezers lot ! ( )
2 stem deklerk | Aug 11, 2014 |
Het eerste boek dat ik las in het Afrikaans. Een enorme stimulans om verder te gaan. Prachtig taalgebruik, indringend verhaal. ( )
  enkel2009 | May 13, 2009 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

In die verhaal van vier generasies van 'n boeregesin in die Roggeveld word die omwenteling weergegee wat in die loop van die negentiende eeu op die Suid-Afrikaanse platteland en in die Afrikaner-samelewing voltrek is.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.29)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3
3.5 1
4 1
4.5
5 4

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,890,852 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar