StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Drive Your Plow Over the Bones of the Dead…
Bezig met laden...

Drive Your Plow Over the Bones of the Dead (origineel 2009; editie 2019)

door Olga Tokarczuk

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,7851415,183 (3.92)224
In a remote Polish village, Janina devotes the dark winter days to studying astrology, translating the poetry of William Blake, and taking care of the summer homes of wealthy Warsaw residents. Her reputation as a crank and a recluse is amplified by her not-so-secret preference for the company of animals over humans. Then a neighbor, Big Foot, turns up dead. Soon other bodies are discovered, in increasingly strange circumstances. As suspicions mount, Janina inserts herself into the investigation, certain that she knows whodunit. If only anyone would pay her mind ...A deeply satisfying thriller cum fairy tale, Drive Your Plow over the Bones of the Dead is a provocative exploration of the murky borderland between sanity and madness, justice and tradition, autonomy and fate. Whom do we deem sane? it asks. Who is worthy of a voice?… (meer)
Lid:burritapal
Titel:Drive Your Plow Over the Bones of the Dead
Auteurs:Olga Tokarczuk
Info:Penguin Audio, Audible Audio, 9 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen
Waardering:
Trefwoorden:to-read

Informatie over het werk

Jaag je ploeg over de botten van de doden door Olga Tokarczuk (2009)

  1. 30
    Winter door Elizabeth Strout (novelcommentary)
    novelcommentary: Great cranky characters
  2. 10
    Proverbs of Hell door William Blake (Michael.Rimmer)
    Michael.Rimmer: The book of Blakean aphorisms from which Olga Tokarczuk took the title of her book.
  3. 00
    Elizabeth Costello door J. M. Coetzee (vwinsloe)
    vwinsloe: Eccentric vegetarian literary types
  4. 02
    De moord op Roger Ackroyd door Agatha Christie (CGlanovsky)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 224 vermeldingen

Engels (124)  Nederlands (3)  Frans (3)  Duits (2)  Zweeds (2)  Deens (2)  Spaans (2)  Catalaans (1)  Italiaans (1)  Alle talen (140)
Toon 3 van 3
Ecothriller over rechten vanbdieren en gemarginaliseerde mensen ( )
  huizenga | Sep 4, 2023 |
Van bijna in het begin maakt Tokarczuk duidelijk dat ze een excentrieke, oudere vrouw ten tonele voert als vertelster van dit verhaal. Janina Duszejko, een voormalige ingenieur en lerares op rust, woont in een afgelegen dorp in Polen, vlak bij de grens met Tsjechië. Ze heeft een hekel aan haar buren, zwerft bij voorkeur rond door de bossen, adoreert dieren, en vult haar dagen met een grondige astrologische studie van allerlei fenomenen. Niet bepaald een gewone dame.
Het verhaal begint met de dood van een buurman, en in de daaropvolgende weken worden nog andere mannen dood teruggevonden, duidelijk gewelddadig vermoord. Vertelster Janina heeft onmiddellijk een sluitende verklaring: het is de natuur die wraak neemt, want de mannen zijn stuk voor stuk jagers, stropers of op zijn minst mannen die wreed hebben gehandeld ten aanzien van dieren. Die ‘Dieren’ schrijft ze trouwens consequent met een hoofdletter, net als een boel andere begrippen uit de astrologische wereld.
Naarmate er meer en meer doden vallen, trakteert Janina ons en de lokale politie op drammerige traktaten over haar wraakthese. Ze fundeert die in een bredere, kosmologische visie over de verwevenheid van de menselijke ziel met de natuur (en de dieren), in een erg occultistische wereldvisie die verwijst naar een ‘val’ die ingebakken zit in de schepping, een schepping die dus met andere woorden niet goedaardig is. Niet te verwonderen dat ze er regelmatig de mystieke Britse dichter William Blake (1757-1827) bij sleurt, van wie ze samen met haar broer verzen vertaalt (de titel van dit boek, Drive your cart and your plough over the bones of the dead, is trouwens aan hem ontleent). En ook de Zweedse gnosticus Emanuel Swedenborg (1688-1772) komt er even aan te pas.
Zware kost, inderdaad, maar verwonderlijk genoeg slaagt Tokarczuk erin haar verhaal verteerbaar te houden, vooral door een gedoseerde plaatsing van Janina’s drammerige stellingen, afgewisseld met episodes uit het lopende moordverhaal, maar ook door het aanbrengen van modernere ecologische en feministische accenten. Het valt immers op dat de geviseerde slachtoffers stuk voor stuk brutale macho’s zijn die zowel dieren als vrouwen minachtend behandelden.
Het moet gezegd: als moordverhaal vind ik dit boek zeker niet al te best, halfweg is al redelijk duidelijk wie de dader is, en het einde is daarom ook veel te uitleggerig; maar ik heb de indruk dat het Tokarczuk niet echt te doen was op een top-crimi te schrijven. Wellicht wilde ze eerder, op onderhoudende wijze, onze moderne samenleving de ogen openen voor de poel van verderf die zich net voor onze netjes afgeperkte tuinen bevindt, of beter, ook in onszelf, in de natuur, de schepping. Waarmee ze meteen blootlegt dat ook een detective een hele metafysische sublaag kan herbergen. Al is dat misschien wat vergezocht. ( )
1 stem bookomaniac | Nov 23, 2020 |
Jaag je ploeg over de botten van de doden. Door Olga Tokarczuk.

De titel, pure poëzie en de cover, een schilderij om in te kaderen, trokken me aan. De Sticker: “Winnaar Nobelprijs Literatuur” hield me even tegen. De omschrijving: …’feministische ecothriller over gekte, de rechten van dieren en gemarginaliseerde mensen, en de hypocrisie van traditionele religie.’ trok me finaal over de streep. En ik beklaagde het me geen minuut. Ik heb zo genoten van dit boek.

Waar Nobelprijswinnaars, in mijn ogen, vaak saaie oude mannen zijn ziet Olga er (op haar persfoto) jong, hip en kleurrijk uit. Jong blijkt ze niet meer te zijn maar kleurrijk des te meer. Ook in haar schrijven. Ze jaagt je van pagina naar pagina. Hoewel je best zo traag mogelijk leest om te genieten van de pen van Olga en de eigenzinnige taal van de geweldige Janina, de hoofdpersoon van het boek.

Janina leeft redelijk afgezonderd, vaak in haar eigen wereld. Soms doet ze me denken aan hoofdpersonen van Claudie Gallay; mensen die zo anders zijn dat het even duurt eer je ze in je hart sluit maar eens je dat doet ben je eeuwig verkocht.

Als er meerdere doden vallen in het dorp gaat Janina zelf op onderzoek, vooral geholpen door haar liefde voor astrologie. Waar iedereen haar voor gek verklaart in verband met haar moord-theorieën zou wel eens kunnen blijken hoe raak ze zijn…

Hoewel niet alles dat Janina doet valt goed te keuren, zouden er meer mensen zoals haar mogen zijn, op een bepaald niveau. Mensen die poëzie vertalen, astrologie bestuderen en opkomen voor de rechten van dieren. Gevoelige mensen met een hoog rechtvaardigheidsgevoel. Mensen die niet druk, druk, druk zijn. Die niet nuttig zijn. Maar wie bepaalt wat er nuttig is?

Dit boek lezen is in ieder geval heel nuttig. Geloof me. Het is een actuele aanrader. Fan van Tokarczuk, Nobelprijswinnaar. ( )
  Els04 | May 15, 2020 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (18 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Tokarczuk, Olgaprimaire auteuralle editiesbevestigd
Carlier, MargotVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Daume, DoreenÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
De Fanti, SilvanoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lloyd-Jones, AntoniaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Murcia, AbelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pothuizen, CharlotteVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tønnesen, Hanne LoneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Thomas, AngelikaSprecherSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Unuk, JanaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zijlstra, DirkVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Ik ben al op zo'n leeftijd en er bovendien zo aan toe dat ik voor het slapen altijd goed mijn voeten hoor te wassen voor het geval de ambulance me 's Nachts moet komen halen.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

In a remote Polish village, Janina devotes the dark winter days to studying astrology, translating the poetry of William Blake, and taking care of the summer homes of wealthy Warsaw residents. Her reputation as a crank and a recluse is amplified by her not-so-secret preference for the company of animals over humans. Then a neighbor, Big Foot, turns up dead. Soon other bodies are discovered, in increasingly strange circumstances. As suspicions mount, Janina inserts herself into the investigation, certain that she knows whodunit. If only anyone would pay her mind ...A deeply satisfying thriller cum fairy tale, Drive Your Plow over the Bones of the Dead is a provocative exploration of the murky borderland between sanity and madness, justice and tradition, autonomy and fate. Whom do we deem sane? it asks. Who is worthy of a voice?

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.92)
0.5 1
1 5
1.5 1
2 32
2.5 12
3 114
3.5 60
4 324
4.5 48
5 163

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,932,414 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar