StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De allerlaatste caracara ter wereld

door Peter Verhelst

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
322750,922 (3.25)1
De arts Victor Duval is jaren geleden aangekomen op een klein tropisch eiland, waar hij bevriend is geraakt met Patrix Coriolan, priester, en met Madame, uitbaatster van een koffiehuis. Op een dag gaat Cassandra Vital, een inheemse vrouw die haar geliefde aan de zee heeft verloren, op het strand met haar rug naar het eiland staan. Wanneer er dan plotseling vrouwen beginnen aan te spoelen 'zoals de vissen en de dingen na een storm', is het uit met de rust en blijkt dat het verleden van Duval en de geschiedenis van het eiland onherroepelijk met elkaar verbonden zijn.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 1 vermelding

Toon 2 van 2
Dit boek is in losse delen geschreven. Het zijn poëtische verhalen waar een band tussen is. Inhoudelijk is het surreële verweven met een realisme. Eerst dacht ik het werk te beschrijven als een prozaïsche-poëzie. Maar, poëzie is eerder abstract met een schrijfwijze die de lezer alle kanten op kan sturen, naargelang zijn interpretatiegevoel. In dit boek reikt de auteur toch 'handvaten' aan om in het verhaal te blijven, zoals je erg duidelijk voelt in het schrijven van een essay of een roman. Dit gebeurt nooit in poëzie. Voor mij is het dan duidelijk dat we hier moeten spreken van een 'poëtisch-proza !
Is het hele boek ook geen gesublimeerde metafoor voor de aangespoelde vluchtelingen (in 2012 was dit ook al min of meer bezig, maar minder mediatiek). Het doet mij denken aan de schrijver Raspail Jean die met zijn 'Ontscheping' veel stof deed opwaaien met zijn visionaire gedachtengoed in 1973 : Overrompeling van Europa door eveneens stille én zwijgzame vluchtelingen over zee vanuit India... ( )
  gielen.tejo | Mar 16, 2021 |
Op een Frans-Caraïbisch eiland verdrinkt een lokale vissersjongen. Zijn verloofde brengt sindsdien hele dagen door met het staren naar de oceaan vanop de waterlijn. Spoedig wordt een andere vrouw opgehaald uit de zee, vreemd genoeg in een een visnet, en ook die gaat maar naar de ocean staan staren. Daarna blijven er maar dolfijnen, bruinvissen en vrouwen aanspoelen op de kust, alsof er gebeurtenissen van mythologisch proporties aangekondigd worden.

Verhelst zou Verhelst niet zijn mocht hij een verhaal over een Belgische dokter op in een post-koloniale eilandgemeenschap niet op een semi-mythische manier uitbeelden, met felle kleuren en in elkaar doorlopende beelden. Op zich is de stijl niet slecht. Qua thematiek zijn d'r duidelijk parallellen met aanspoelende Syrische lijken en de verschillende schandalen rond Belgische Blauwhelmen; het probleem is dat het bij aanspelingen blijft en de kwesties niet echt behandeld worden. Verhelst zoekt een tegengewicht voor koloniaal geweld in het vertellen van verhalen: samen rituelen doorlopen (christelijk of post-christelijk), over trauma's in het reine komen, ervaringen delen en vertellingen steeds maar opnieuw opnemen en verwerken. En ja, dat is zeker wel noodzakelijk, maar daar zou het niet bij hoeven te blijven: anders is het ook maar zo'n literaire pseudo-oplossing. Performance art zonder dat er echte betrokkenheid achter steekt.

Deze novella verveelde me niet tijdens het lezen, maar achteraf bekeken heeft hij eigenlijk weinig bevredigends te zeggen. ( )
  Petroglyph | May 8, 2019 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

De arts Victor Duval is jaren geleden aangekomen op een klein tropisch eiland, waar hij bevriend is geraakt met Patrix Coriolan, priester, en met Madame, uitbaatster van een koffiehuis. Op een dag gaat Cassandra Vital, een inheemse vrouw die haar geliefde aan de zee heeft verloren, op het strand met haar rug naar het eiland staan. Wanneer er dan plotseling vrouwen beginnen aan te spoelen 'zoals de vissen en de dingen na een storm', is het uit met de rust en blijkt dat het verleden van Duval en de geschiedenis van het eiland onherroepelijk met elkaar verbonden zijn.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.25)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 6
3.5
4 3
4.5
5 1

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,909,944 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar