StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Pogingen iets van het leven te maken

door Hendrik Groen

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Dagboek van Hendrik Groen (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,0086120,641 (3.85)36
Een krasse oudere vertelt over zijn leven in een verzorgingstehuis.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 36 vermeldingen

Engels (45)  Nederlands (14)  Frans (1)  Spaans (1)  Alle talen (61)
1-5 van 14 worden getoond (volgende | toon alle)
Vermakelijk boekje wel. 3,5 sterren maar voordeel van de twijfel. ( )
  tmrps | Jul 1, 2021 |
Leuk boek, ook een beetje melig, page-turner, titel geïnspireerd op Adrian Mole, dagboekformaat ook. Kreeg vervolgen en tv-bewerking. Blijkt (waarschijnlijk) geschreven door 62-jarige muziekschoolleraar uit A'dam Noord. Groen zit in een toen nog bestaand bejaardentehuis (verzorgingshuis), betutteld, en oud maar niet gek en sticht met enkele sympathisanten de Oumanidocub (oudmaarnietdood) om verrassende en enigszins onbejaarde uitstapjes te doen. Boek bestaat uit veel doorkijkjes in het bejaardenhuisleven met benepen bejaarden, tirannieke directrice Stelwagen, lief en leed. Zeker ook leed en soms onverwacht, wanneer Groens liefste en meest vitale vriendin plotseling een beroerte krijgt, doorvegeteert en sterft. Humor, lach en traan, soms een beetje makkelijk, maar ook soms angstwekkend dichtbij. ( )
  Harm-Jan | Nov 3, 2019 |
Dit dagboek is best amusant om lezen, soms dramatisch, soms hilarisch, soms wrang maar bovenal een inkijk op hoe het leven er in een bejaardentehuis aan toe kan gaan. Bijna elke dag geeft Henk ons, in dagboekstijl, vanuit zijn perspectief een beknopt uittreksel uit de gebeurtenissen van die dag waarbij er een aantal terugkomende thema's zijn die naderhand een verhaal vormen. Het is niet alleen maar negatief maar ook positieve aspecten komen aan bod zoals het Omanido (oud maar niet dood clubje) dat de sfeer er aardig inhoudt. Het boek laat ons ook zien dat niets de bewoners vreemd is (van liefde over pesterijtjes tot roddel en jaloezie). De reglementen/regels die willens nillens nodig zijn in zo'n tehuis en het gebrek aan openheid hebben iets bedreigends over zich. Al bij al een dagboek dat je ondanks alles toch wil blijven doorlezen. ( )
  Gert_Van_Bunderen | Jul 28, 2019 |
Super aangenaam om te lezen. Humoristisch, Satirisch, en soms ontroerend.....
Ik heb hier echt van genoten, en raad dan ook dit boek aan aan iedereen die misschien wel op een dag in een rusthuis zal eindigen ( )
  Djumbo | May 18, 2019 |
Een leuk boek over het leven (en chagrijn!) in een bejaardentehuis. Je kunt regelmatig lachen en af en toe ook een traan wegpinken. Ondanks de ledigheid die Hendrik aankondigt heb je het idee dat er toch veel gebeurd. De dagen worden in detail beschreven en je waant je werkelijk tussen de oudjes, erg herkenbaar. Nu maar zorgen dat je er zelf niet terechtkomt. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Apr 15, 2018 |
1-5 van 14 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (4 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Hendrik Groenprimaire auteuralle editiesberekend
Kuhn, WibkeÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Velmans, HesterVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Ik hou ook het komend jaar niet van bejaarden.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Een krasse oudere vertelt over zijn leven in een verzorgingstehuis.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Hendrik Groen mag dan oud zijn, hij is nog lang niet dood en niet van plan zich eronder te laten krijgen. Toegegeven: zijn dagelijkse wandelingen worden steeds korter omdat de benen niet meer willen en hij moet regelmatig naar de huisarts. Technisch gesproken is hij bejaard. Maar waarom zou het leven dan alleen nog maar moeten bestaan uit koffiedrinken achter de geraniums en wachten op het einde?

In korte, ogenschijnlijk luchtige, maar vooral openhartige dagboekfragmenten laat Hendrik Groen je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Op de laatste dag van het jaar zal het nog moeilijk zijn om afscheid nemen van dit charmante personage...
Zalig uiteinde meneer Lisowski is een kort winterverhaal. Deze persoon woont ook in een bejaardenhuis en merkt dat hij dementerend is. Hij wil euthanasie en bewandelt daar alle mogelijke officiële wegen toe, maar een zacht levenseinde zit er voor hem niet in. Dus bereidt hij zijn hardere levenseinde voor, en wel minutieus. Zijn laatste persoonlijke bezittingen naar de vuilnis, de laatste 300 euro naar het dieren-asyl, de goudvis in het aquarium, de route naar het dak voorbereid. Bijna houdt een Turkse schoonmaker hem tegen. Het is heel precies en droog opgeschreven. Geen sprake van golven emoties of wanhoop.

Over de eenzaamheid in het bejaardenhuis. En van het einde van het leven. In zijn eerste (dag)boek schrijft Hendrik Groen over een vriendenclubje in dat bejaardenoord, die samen leuke dingen doen en voor elkaar zorgen, en dat veel andere bewoners stinkend jaloers zijn. Deze meneer Lisowski noemt het clubje een keer, maar hij hoort er duidelijk níet bij.
Gratis boekje ter promotie van het andere boek van Hendrik Groen. Zalig Uiteinde is een winterverhaal, als je het boekje omdraait kan je de eerste hoofdstukken van Pogingen iets van het leven te maken lezen. Het boekje heeft geen ISBN.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.85)
0.5
1 3
1.5
2 9
2.5 1
3 42
3.5 26
4 97
4.5 22
5 37

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,050,762 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar